Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: wederom een sneeuwdump in Oostenrijk

11304 - Alpenweer: wederom een sneeuwdump in Oostenrijk (1)

De mooie sneeuwbeelden van begin deze week staan nog vers op ons netvlies en de volgende dump is alweer onderweg. Hoewel het vandaag nog warm is voor de tijd van het jaar, nemen de temperaturen vanaf morgen weer een flinke duik (meer dan 10 graden kouder!) en vanaf de avond kan het gaan sneeuwen. De sneeuwgrens zal aanvankelijk nog rond de 2000 meter liggen, maar deze daalt in de loop van het weekend tot in de dalen. Er is nog wel onzekerheid over de exacte hoeveelheden sneeuw die kunnen gaan vallen, maar dat het wederom wit wordt, is zeker!

Mooie basis voor de skigebieden

De sneeuw die in oktober valt, smelt vaak relatief snel weer weg. Zo ging het ook afgelopen week. Echter voor de gletsjerskigebieden is de sneeuwval fantastisch. De piste-omstandigheden zijn op de meeste gletsjers beter dan gemiddeld in oktober. Ook hoger gelegen skigebieden kunnen profiteren van de sneeuw die er nu al valt. De sneeuw van de afgelopen weken is natuurlijk geen voorbode op wat de winter gaat brengen dit jaar, maar er zijn meerdere tekenen en weerspecialisten die een sneeuwrijke winter voorspellen. Laten we het hopen!

De Mölltaler Gletscher gisteren 25 oktober: dat ziet er toch echt winters uit!

Meeste kans op sneeuw in Oostenrijk

De kaarten zien er het beste uit voor Oostenrijk. Hier kunnen sommige gebieden rekenen op bijna 80 cm sneeuw. De meeste sneeuw is voorspeld voor het Salzburgerland, maar de verwachting is dat het overal in Oostenrijk wit zal worden. Van zondag op maandag daalt de sneeuwgrens op veel plaatsen tot in het dal. Of de plaatselijke bevolking hier nu al zo blij mee is, is de vraag, maar het zal in ieder geval mooie winterse plaatjes opleveren.

Zuid-Alpen nog droog

Net als afgelopen weekend houden de Zuid-Alpen, grote delen van Frankrijk en Italië, het droog. In Italië is in de maand oktober zelfs 80% minder neerslag gevallen dan normaal. De bergen zien er ter plaatse bijzonder droog uit, maar een weersomslag kan daar natuurlijk ook even snel weer verandering in brengen.

In de Italiaanse Alpen is het bijna overal nog erg droog

Pak sneeuw voor de Worldcup opening in Sölden

Dit weekend vindt . De Rettenbachgletsjer waar de wedstrijden plaatsvinden, en het omliggende berglandcshap, heeft er nog zelden zo winters uit gezien. Echter de omstandigheden waarin de skiërs hun hun afdalingen afleggen, kunnen nog wel eens behoorlijk extreem zijn. Met name zondag kan er veel sneeuw vallen en bovendien is er een zeer stevige wind voorspeld. Niet ideaal voor een eerste wedstrijd van het seizoen, maar waarschijnlijk wel leuk om op de bank naar te kijken met een warme kop chocolademelk.

. De Rettenbachgletsjer waar de wedstrijden plaatsvinden, en het omliggende berglandcshap, heeft er nog zelden zo winters uit gezien. Echter de omstandigheden waarin de skiërs hun hun afdalingen afleggen, kunnen nog wel eens behoorlijk extreem zijn. Met name zondag kan er veel sneeuw vallen en bovendien is er een zeer stevige wind voorspeld. Niet ideaal voor een eerste wedstrijd van het seizoen, maar waarschijnlijk wel leuk om op de bank naar te kijken met een warme kop chocolademelk.

Heerlijke omstandigheden op de Rettenbach Gletscher in Sölden vandaag . De Rettenbachgletsjer waar de wedstrijden plaatsvinden, en het omliggende berglandcshap, heeft er nog zelden zo winters uit gezien. Echter de omstandigheden waarin de skiërs hun hun afdalingen afleggen, kunnen nog wel eens behoorlijk extreem zijn. Met name zondag kan er veel sneeuw vallen en bovendien is er een zeer stevige wind voorspeld. Niet ideaal voor een eerste wedstrijd van het seizoen, maar waarschijnlijk wel leuk om op de bank naar te kijken met een warme kop chocolademelk.
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.