Skip to navigation Skip to main content

FIS Worldcup: groen licht voor seizoenopening Sölden

11290 - FIS Worldcup: groen licht voor seizoenopening Sölden (1)

Op één van de steilste wedstrijdpistes in de wereld begint komend weekend in het Oostenrijkse Sölden het nieuwe wereldbekerseizoen. De organisatoren bedachten dit jaar een toepasselijk motto: begin van de wintertijd = start van het skiseizoen. Voor veel wintersportenthousiastelingen geldt: het skiseizoen is begonnen wanneer de eerste wedstrijden op de televisie te bewonderen zijn. En dat is komend weekend, wanneer de vrouwen- en mannenwedstrijdskiërs traditioneel hun eerste reuzenslalom afwerken op de Rettenbachgletsjer in Sölden.

FIS Worldcup Sölden: vanaf 1987 een traditie

De FIS Worldcup wedstrijd geldt als een ware traditie waar jaarlijks tienduizenden toeschouwers op afkomen. Vanaf de eerste wedstrijd in 1987 vond dit evenement om de paar jaar plaats; vanaf het jaar 2000 gebeurde dat jaarlijks. Het evenement wordt zelden afgelast. Dat gebeurde alleen in 2006 wegens een plotseling opstekende warme föhnwind en in 2010 vanwege de mist.

Sneeuwdepots

Afgelopen week keurde de internationale skibond (de FIS) de piste van Sölden goed. De complimenten waren voor de organisatie: dankzij het enorm intensieve voorwerk, dat al in het voorjaar was begonnen, ligt de wedstrijdpiste er perfect bij. Dat komt trouwens ook doordat er in de afgelopen weken behoorlijk wat verse sneeuw is gevallen. De onderlaag van de piste wordt overigens gevormd door sneeuw uit het afgelopen seizoen. Op het gletsjerijs wordt in het voorjaar sneeuw opgeslagen in zogenaamde depots, die vervolgens worden afgedekt met witte fleecedekens, zodat het zonlicht er geen grip op heeft.

Kou en sneeuwval?

Absolute voorwaarde voor een succesvolle seizoenstart zijn natuurlijk de weersomstandigheden. En die zien er volgens de weerkaarten op z’n minst onzeker uit. In het weekend stroomt koudere lucht richting de Alpen en dat gaat mogelijk zondag gepaard met (veel) sneeuw. De praktijk wijst echter uit dat weersvoorspellingen op wat langere termijn nog flink kunnen veranderen. Duimen dus maar. Deze eerste wereldbekerwedstrijd betekent ook de start van het Olympische seizoen. De Winterspelen vinden plaats van 9 t/m 25 februari 2018 in het Zuid-Koreaanse PyeaongChang. De statistieken tonen aan dat de winnaars van de reuzenslalom in Sölden óók goed presteren op de winterspelen, al lijkt de piste in Sölden niet erg veel op die in PyeaongChang.

Hellingshoek: 65%!

Het steilste gedeelte van de piste op de Rettenbachgletsjer heeft een hellingshoek van maar liefst 65%. Daarmee is dit één van de steilste pistes uit het wereldbekercircuit. Een bijzonder fenomeen is dat de piste ieder jaar een fractie steiler wordt door het glijden van het gletsjerijs. Het finishgedeelte behoort daarentegen tot de vlakste wedstrijdpistes. Om de snelheid erin te houden, hebben de organisatoren het parcours dit jaar met een één bocht ingekort. De start is op 3040 meter, het hoogste startpunt van een wereldbekerwedstrijd in Europa.

Kanshebbers

Tenslotte de kanshebbers. Bij de mannen zijn dit de Duitser Felix Neureuther, de Amerikaan Ted Ligety en de Fransman Alexis Pinturault. Thuisfavoriet Marcel Hirscher doet nog niet mee. Hij brak in de voorbereiding op het nieuwe seizoen zijn linkerenkel. Hirscher overweegt wel om over twee weken te starten bij de slalom in het Finse Levi. Bij de vrouwen heeft Lindsay Vonn al laten weten dat Sölden niet in haar (Olympische) voorbereiding past. Ook zij is herstellende van een enkelbreuk. Daarmee zijn Tessa Worley (Frankrijk), Wendy Holdener (Zwitserland), Tina Weirather (Liechtenstein), Mikaela Schiffrin (Verenigde Staten) en Viktoria Rebensburg (Duitsland) zaterdag de topfavorieten.

Wedstrijdschema zaterdag 28 oktober en zondag 29 oktober 2017

De wedstrijden zijn beide dagen te volgen via Eurosport 1.
Zaterdag 28 oktober 2017
10.00 uur: Vrouwen Reuzenslalom 1ste Run (herhaling 18.30 uur)
12.45 uur: Vrouwen Reuzenslalom 2e Run(herhaling 15.30 uur en 19.00 uur)

Zondag 29 oktober 2017
09.45 uur: Mannen Reuzenslalom 1ste Run
12.45 uur: Mannen Reuzenslalom 2e Run

Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.