Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuwrijke week nadert

Laatste zonnige dag

Vandaag is voorlopig de laatste dag in de Alpen dat de zon zich nog redelijk zal laten zien. De onderstaande afbeelding van Flumserberg laat zien dat de omstandigheden heerlijk zijn vandaag.

Vanaf morgen nemen de wolkenvelden echter beslag over de Alpen waardoor er de komende week nog nauwelijks ruimte is voor de zon.

Sneeuwrijke week

Ik berichtte je al eerder dat er de komende week veel sneeuw gaat vallen in de Alpenlanden. Ik liet je weten dat met name de Franse Alpen en Zwitserland het meest zouden profiteren. Welnu de zuidkant van de Alpen gaat ook weer volop in de prijzen vallen. Vanaf dinsdag (mogelijk woensdag) ontwikkelt zich namelijk boven de Middellandse zee een klein lagedrukgebied welke zich nestelt boven de Golf van Genua. Dit noemen we ook wel een Genua laag.

Genua laag

Een Genua laag is een lagedrukgebied die zich moeilijk laat voorspellen en boven het relatief warme Middellandse zee water gemakkelijk kan ontstaan. De vochtige lucht trekt vervolgens over de Po-vlakte richting de Alpen (zuidelijke stroming) om daar vol op de Alpen te botsten. Omdat de Alpen aan de zuidkant veel sneller stijgen en geen echte vooralpen kennen zoals aan de noordkant, levert dit doorgaans veel sneeuw op. De lucht hoeft tevens maar een korte weg af te leggen vanaf de Middellandse zee en vindt weinig hindernissen onderweg. Hierdoor bereikt de lucht met maximale kracht de zuidkant van de Alpen. De lucht zal snel stijgen en hierdoor afkoelen. Dit zorgt dus voor veel neerslag. Doorgaans kan je wel rekenen op 50 – 150 cm sneeuw.

Wat betekent dit concreet

Onder invloed van het Genua laag gaat er dus veel sneeuw vallen aan de zuidkant van de Alpen. Ik verwacht dat de gehele Italiaanse noordkant vanaf de Aosta tot voorbij de Dolomieten veel sneeuw krijgen, reken op 50 – 100 cm. De zuidkant van Zwitserland (Tessin) profiteert hier ook van mee, evenals de Oostenrijkse provincies Karinthië en Ost-Tirol. De verwachtingen voor Frankrijk en Oostenrijk blijven ongeveer wel gelijk aan de voorspelling in mijn vorige bericht. Reden tot ongerustheid blijft de sneeuwgrens die zeker de eerste dagen nog vrij hoog kan liggen. Tevens kan het maandag en dinsdag in de Oostenrijkse noord Alpen (waar de meeste Nederlanders naar toe gaan) wat föhnig zijn en zullen de temperaturen richting de 10 graden gaan in de dalen. Het goede nieuws is dat vanaf dinsdagavond de temperaturen weer gaan dalen en de sneeuwgrens weer zal zakken tot in de dalen. In Oostenrijk vallen woensdag ook geregeld sneeuwbuien waardoor alles er toch weer mooi wit uit komt te zien. Vanaf vrijdag staat er dan weer flink wat neerslag op de kaarten alleen over de sneeuwgrens zijn deze het nog niet eens. Er rolt soms een warme variant uit de computers met een sneeuwgrens tot wel 1800 meter, maar de laatste run is weer een stuk positiever met een veel lagere sneeuwgrens. Het blijft kortom spannend.