Skip to navigation Skip to main content

Oostenrijkse wintersportgerechten die je (niet) moet proeven

11230 - Oostenrijkse wintersportgerechten die je (niet) moet proeven (1)

De komende weken neemt Snowplaza je mee langs de verschillende keukens van de Alpenlanden. Voor je op wintersport gaat is het goed om te weten wat je absoluut wel moet proeven en welke maaltijden je beter niet kunt bestellen. In dit weblog Oostenrijk, dat bekend staat om de stevige, maar smaakvolle gerechten. Iedereen kent de Tiroler Gröstl en de Wiener Schnitzel, maar Oostenrijk heeft nog veel meer te bieden dan alleen deze klassiekers. Wanneer je net iets meer weet over de speciale gerechten, kun jij je vrienden alles uitleggen over het menu. Ze zullen versteld staan van je kennis en je dankbaar zijn dat ze een keer niet voor die schnitzel hebben gekozen.

Voorgerecht: Schlipfkrapfen

Schlipfkrapfen uit Tirol doen erg veel denken aan Italiaanse ravioli. Het zijn hartige deegkussentjes die worden gevuld met bijvoorbeeld spinazie of aardappel. Veel trek? Bestel dan de Schlipfkrapfen als voorgerecht.

Klassieker: Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl is ontstaan doordat koks de (vlees)restjes van overige gerechten gingen combineren met gebakken aardappelen, uien en kruiden (karwij!). Een gebakken ei bovenop werd de finishing touch. Een klassieker was geboren! Smaakvol en voedzaam; Tiroler Gröstl moet je zeker een keer bestellen op de piste!

Aanrader: Zwiebelrostbraten

Houd je van vlees? En houd je van uien? Bestel Zwiebelrostbraten! Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Wenen en is even simpel als onweerstaanbaar. Een mals stukje vlees (rosbief) in combinatie met gefrituurde uien en een pittige saus.

Nagerecht: Salzburger Nockerln

‘Zoet als de liefde, zacht als een kus’, zo worden de Salzburger Nockerln ook wel omschreven. Een zoet en luchtig dessert dat gemaakt wordt door eiwitten samen met suiker stijf te kloppen en het vervolgens af te bakken in de oven.

Niet eten: Kirchtagssuppe

Soepje vooraf? Bestel in ieder geval niet de Kirchtagssuppe! Deze ‘specialiteit’ uit Karinthië bestaat uit meerdere soorten vlees (ingewanden en merg!) en een grote hoeveelheid zure room. Frittatensuppe is een veel veiligere keuze.

Drinken: Grüner Veltliner

Oostenrijkse wijn drinken bij het eten? Grüner Veltliner is een witte druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt. Een lekkere frisse en veelzijdige witte wijn!

Snack: Pretzel

Bij de bergrestaurants zie je ze vaak hangen aan een houten rekje bij de kassa, maar je komt ze ook op tal van andere plekken tegen: Pretzels. Een heerlijk Oostenrijks tussendoortje dat heerlijk smaakt na een dagje skiën.

Souvenir: Mozartkugeln

Wanneer je in Oostenrijk op wintersport bent geweest, is het wel zo leuk om een souvenirtje voor het thuisfront mee te nemen. Een flesje Schnapps, een koeienbel of natuurlijk Mozartkugeln! Heerlijke bombons met een kern van pistache en marsepein, met daaromheen noga van hazelnoot, amandelen en groene pistache en een buitenkant van chocolade.

Meer Oostenrijkse recepten

Heb jij nog een tip voor een Oostenrijks gerecht dat je moet eten? Of juist beter niet kunt bestellen? Laat een reactie achter!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.