Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Spannende week

Ik beloofde je dat er na het weekend sneeuw zou gaan vallen in de Alpenlanden. Deze belofte staat nog steeds, al moet wel gezegd dat de onzekerheid over de sneeuwgrens toeneemt. Wat vast staat is dat we te maken krijgen met storingen vanuit het westen welke de gehele week gaan aanhouden. Hiermee lijken de Franse Alpen en Zwitserland de beste papieren te hebben op een flink portie verse sneeuw.

Gisteren en vandaag

Voor we gaan kijken naar de te verwachte sneeuw voor volgende week eerst even een update van de sneeuwval van gisteren en vandaag. Zoals voorspeld viel deze aan de zuidoost kant van de Alpen. In Karinthië viel tot 40 cm (in de Karawanken) en 30 cm in de Karnischen Alpen. Ook in de noordoost hoek van Italië viel tussen de 15 -30 cm verse sneeuw. Vandaag valt er in die regionen overigens nog een klein beetje sneeuw bij.

Verwachte sneeuwhoeveelheid

Dan nu een vooruitblik naar volgende week. Aan de hand van de GFS neerslagkaarten heb ik een optelsom gemaakt welke sneeuw hoeveelheden men per land mag verwachten. Zoals ik al vertelde zullen met name Zwitserland en de noord Franse Alpen (Haute Savoie, Savoie en Isère) het meest gaan profiteren. Hier liggen gelukkig wel de meest bekende skigebieden en zeker in de Haute Savoie en de Isère zal men de sneeuw met open armen verwelkomen. Ook in Oostenrijk en Italië gaat sneeuw vallen, maar de hoeveelheden zullen wel wat minder zijn. De volgende neerslagverwachting is voor de week van zondag 19 tot zondag 25 januari. Voor de Franse Alpen verwacht ik dat er 40 – 90 cm sneeuw kan gaan vallen. Hierbij zal de zuidkant van de Franse Alpen beduidend minder krijgen dan de noordzijde! Zwitserland mag op eenzelfde hoeveelheid rekenen en misschien wordt hier lokaal wel een meter gehaald. Oostenrijk en Italië mogen rekenen op tussen de 20 – 60 cm. Mogelijk dat er in Vorarlberg en Tirol wat meer gaat vallen en moet een halve meter mogelijk kunnen zijn. Hieronder de GFS neerslagverwachting voor maandag 19 januari waarop te zien is dat vooral de Franse Alpen sneeuw krijgen.

In het weekend vanaf vrijdag 23 januari kan het weer fors gaan sneeuwen in de gehele Alpen. De onzekerheid wordt natuurlijk steeds groter maar ik heb het toch maar meegenomen in mijn berekeningen. Onderstaande afbeelding is de verwachting voor zondag 25 januari waar voor Oostenrijk de hoop op gevestigd moet zijn. Het kan dan flink gaan dumpen!

Nog geen juichstemming

Het bovenstaande scenario klinkt natuurlijk fantastisch maar er liggen toch nog wel een aantal onzekerheden op de loer. De grootste onzekerheid zit hem wat mij betreft in de sneeuwgrens. De weermodellen lijken hier nog niet geheel zeker over en wijzigen regelmatig per run. Na het weekend lijkt de sneeuwgrens te gaan schommelen tussen de 800 en 1300 meter. De mogelijkheid bestaat dus dat er in de dalen regen gaat vallen. De skigebieden in de Franse Alpen liggen een stuk hoger dan bijvoorbeeld de Oostenrijkse skigebieden dus hier zullen de zorgen iets minder zijn. Voor de Oostenrijkse skigebieden geldt dat we moeten gaan duimen dat de sneeuwgrens nog iets omlaag gaat. Op het moment dat ik dit zit te typen is de supercomputer alweer nieuwe berekeningen aan het maken en kan het zomaar zijn dat het duimen wordt beloond en de situatie weer anders wordt. Een meer noordwestelijke stroming zou hier zeker bij gaan helpen.

In het volgende Alpenweer (zaterdagochtend) zal het duidelijk zijn wat we mogen verwachten. Zoals ik al zei:”Het wordt een spannende week”!!