20 januari 2009 door Coen in 'Live vanuit de sneeuw''

Door Marieke vanuit La Plagne

Deze zomer ben ik naar Nieuw Zeeland geweest en ik heb daar mijn eerste ‘overzeese’ ski ervaring opgedaan. Het was zeer bijzonder om aan de andere kant van de wereld, het zuidelijk halfrond, op ski’s te staan.

Hippe fanatiekelingen

De sfeer was niet te vergelijken met een Europees skigebied. Veel Aziatische mensen met hippe ski-outfits en zeer veel extreem fanatieke skiërs. Dat was bijzonder en anders. Maar wat is het heerlijk nu ik weer terug ben in het vertrouwde La Plagne.

Besneeuwde achtertuin

Al 7 jaar ski ik de hele winter alleen maar in dit gebied. Nu ik terug ben van het zomerskiën in Nieuw Zeeland realiseer ik me nog meer hoe geweldig het hier is. Een goddelijke besneeuwde achtertuin met 425 km aan piste (paradiski) en zeer goede sneeuwcondities. Daar waar er in een gemiddeld gebied in Nieuw Zeeland maar twee of drie skiliften zijn, heeft La Plagne er ruim 125 en met Les Arcs erbij het dubbele.

Met eigen vervoer de berg op

Ook de toegankelijkheid is super. Je loopt je huis uit en bent al snel bij een skilift die je middels allerlei verbindingen in het gehele gebied brengt. Ook dat bestaat niet in Nieuw Zeeland. Daar is het minimaal 8 kilometer met je eigen vervoer de berg op klauteren en dat is een onverharde weg met stenen, ijs en sneeuw. Doodeng!

Petje af voor de sneeuwruimers!

Elke dag wordt de weg bijgehouden en is de toegankelijkheid voor iedereen goed. Wel of geen 4 WD. In de zomer zijn ze druk de asfaltwegen weer in orde aan het maken. Dat wat ik al jaren als vanzelfsprekend zag, blijkt nu voor mij in ieder geval niet meer te zijn. De skipassen mogen dan wel een stuk duurder zijn maar het skiën is dan ook wel subliem te noemen en de toegankelijkheid is TOP!

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!