Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Koude week met een beetje sneeuw

Het winterweer in de Alpen is vrij eentonig te noemen de laatste tijd. De megadumps van november liggen al weer ver achter ons. De komende dagen beloven ook weer echt koud te worden in de Alpenlanden. Zeker ’s nachts kunnen de temperaturen, bij helder weer, tot dik onder de min 20 graden uitkomen. Vanaf maandag kan er in de gehele Alpen ook wel wat sneeuw gaan vallen, echter zullen dit geen grote hoeveelheden zijn.

Mist

Wanneer je op je wintersportbestemming bent herken je vast dat gevoel, wanneer je ’s ochtends de gordijnen openslaat, dat het niets gaat worden met het weer die dag. Je kijkt namelijk tegen een grauw wolkendek aan en de zon is in geen velden of wegen te bekennen. Je ontbijt rustig en stapt vervolgens in de skilift. Nadat je enkele honderden meters bent gestegen zit je ineens vol in de zon. Wauw…..!! Onderstaande afbeelding van Engelberg (Zwitserland) laat een grauw en bewolkt beeld zien.

Maar toch zal het boven in het skigebied van Engelberg er ongeveer hetzelfde eruit hebben gezien als onderstaande afbeeldingen van Flaine, Chamrousse (Frankrijk).

Webcam van Flaine

Webcam van Chamrousse

Gemengde gevoelens

Het huidige weer bekijk ik toch met gemende gevoelens. We genieten al enige tijd van prachtig weer onder invloed van hogedrukgebieden ten noorden van ons. Dit levert zoals u wellicht weet een (noord)oostelijke stroming op wat koud en droog weer betekent. Als schaatsliefhebber (en daar val ik ook onder) is dit natuurlijk geweldig nieuws. Er kan geschaatst worden op natuurijs en gisteren vond ook al de eerste toertocht plaats. Geweldig!! Als skiliefhebber (en dat ben ik nog meer) is koud, droog en zonnig weer ook prachtig. Zeker wanneer je op dat moment in de Alpen, van de wintersport, aan het genieten bent. Dan is het natuurlijk heerlijk skiën met een zonnetje boven je hoofd. Maar voor verse sneeuw, en daar kijken we toch allemaal naar uit, moet de stroming toch echt uit het noordwesten (sneeuw in Oostenrijk), (zuid)westen (voor Frankrijk) of zuiden (voor Italië) komen! Laat ik zeggen dat ik hoop op een korte dooiaanval met (veel) sneeuw in de Alpen en daarna een terugkeer van de kou uit het oosten. Maar gaat dit ook gebeuren?

Dooi doet serieuze poging

De komende week is het koud in de gehele Alpen. De temperaturen zullen ’s nachts bij helder weer dik onderuit gaan. Onderstaand een berekening van de temperatuur voor Bern tot en met 18 januari.. De lijnen stellen de verschillende berekeningen van het GFS model voor. De spreiding van deze lijnen zegt iets over de betrouwbaarheid van de verwachting voor de komende dagen. Liggen de lijnen dicht bij elkaar (vooral de eerste 3 tot 4 dagen), dan is de GFS verwachting betrouwbaar. Liggen de lijnen echter ver uit elkaar, dan zal het GFS model minder tot niet betrouwbare waarden geven en is de verwachting voor de komende dagen dus onzeker.

Goed te zien dat de temperatuur de komende nachten mogelijk onder de -20 duikt. Verder is er een stijgende trend te zien in de temperatuur. Dit model is van zaterdagmiddag 3 januari. De laatste ontwikkelingen volgen deze trend en voorzien een nog wat sterkere temperatuurstijging vanaf ongeveer volgend weekend. Hoeveel waarde we hieraan moeten hechten weet ik niet. De modellen wijzigen de laatste dagen voortdurend en alles lijkt nog mogelijk. Al moet wel gezegd dat de kansen op een (forse) stijging van de temperatuur wel toenemen!

Maar eerst nog wat sneeuw

Vanaf maandag is overal sneeuw mogelijk. De meeste sneeuw verwacht ik in de zuid Franse Alpen. Vooral maandag en dinsdag kan er ook in Oostenrijk sneeuw gaan vallen. De totale hoeveelheden zullen liggen tussen de 5 - 20 cm voor Oostenrijk, Italië en Zwitersland en 20 tot 40 cm in de (zuid) Franse Alpen.