31 december 2008 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep', Reisverslagen''

Chaletgirl in Châtel

In de winter van 1995/1996 heb ik een seizoen doorgebracht in Châtel als “chaletgirl”. ’s Ochtends en ’s avonds de gasten van ons chalet voorzien van eten en verder iedere dag skiën, heel veel skiën. Eigenlijk de perfecte baan voor als je een winter in de sneeuw wilt doorbrengen met voldoende tijd om zelf lekker in de sneeuw “te spelen”. Na dit seizoen ben ik nog meerdere malen terug gegaan naar Châtel, Morzine en Avoriaz, plaatsen die ook in het skigebied van Portes du Soleil ligt.

Chaletbouw

Châtel is een voormalig boerendorp dat is uitgegroeid tot een sfeervolle wintersportplaats zonder dat het haar charme is kwijtgeraakt. Een gezellig centrum met leuke winkeltjes, restaurants en kleinschalige appartementen en hotels. Het dorp ligt niet heel hoog, 1200 meter, waardoor er helaas niet altijd sneeuw ligt in het dorp.

Après-ski

Er zijn een aantal gezellige bars in het dorp, dus genoeg mogelijkheden om een “vin chaud” te drinken na het wintersporten. De laatste keer dat ik in het dorp was, was er zelfs een “Hollandse après-skibar” Crazy Lion. Hoewel het natuurlijk nog geen Oostenrijk is, komen de feestgangers hier toch aardig aan hun trekken

Portes du Soleil

650 km piste verdeeld over twee landen Zwitserland en Frankrijk. Doordat het skigebied niet heel hoog ligt, tot 2460 meter, ski je niet de hele tijd boven de boomgrens. Ik vind het persoonlijk erg leuk om ook een beetje tussen de bomen te skiën. Vanuit het dorp vertrekt de gondel naar Superchâtel, een perfect gebied voor families en beginners. Dit skigebied heeft direct aansluiting op het Zwitserse Morgins, en van hieruit kan je verder de hele Portes du Soleil rond. Op één dag kan je een flinke ronde skiën, waarbij je de hele dag op andere pistes skiet. Ook kan je met de skibus vanuit Châtel naar het dalstation van La Linga (10 minuten) of Prè la Joux (15 minuten), van hieruit ben je binnen een uurtje in Avoriaz.

Avoriaz en Morzine

Dit zijn de bekendste plaatsen van de Portes du Soleil. Morzine is een grote, maar erg gezellige wintersportplaats. Ook hier vind je een authentiek centrum en chaletbouw. Boven Morzine is Avoriaz gebouwd, een modern autovrij skistation met hoge appartementengebouwen. Ik vind dit persoonlijk ook een erg leuke plaats en voor Franse begrippen best “mooi”. Vanuit het dal lijken de flats op te gaan in de rotsen.

Coup du Monde en Le Mur

De beroemdste piste van het skigebied is Le Mur. Een lange, zeer steile zwarte buckelpiste waar je beter niet kan vallen. De piste is zo diep dat je snel een paar honderd meter naar beneden glijd. Als je niet zo’n gevorderde skiër bent kan je ook met de lift naar beneden; erg leuk uitzicht op de piste! Een piste die voor meer wintersporters is weggelegd is de Coup du Monde, de Worldcuppiste vanuit Avoriaz. Bovenaan is ie zwart, omdat het daar wat smaller en steiler is, maar absoluut niet super moeilijk. Deze kilometers lange piste leidt je naar het dalstation van de gondel die je weer terug brengt naar Avoriaz. Probeer deze piste maar eens zonder te stoppen, goede benentraining :)

Als ik aan Châtel en de Portes du Soleil denk heb ik erg veel zin er weer eens heen te gaan!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen