Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: winterkou in aantocht

Oostenrijk vandaag nog kans op sneeuw

Vandaag gaat men in Oostenrijk al merken dat het kouder wordt. Het wordt wel een grijze 1e kerstdag, maar om de kerstsfeer er goed in te brengen is er overal wel een sneeuwbuitje mogelijk. De verwachting is dat er over het algemeen zo tussen de 5 – 10 cm kan gaan vallen met een sneeuwgrens tussen de 200 en 600 meter. Dit kan per plaats wel sterk verschillen, afhankelijk van waar de buien gaan vallen. Tweede kerstdag wordt het nog wat kouder, de temperatuur duikt op 1500 meter al naar dik onder de -10 !!! In het westen komt steeds nadrukkelijker de zon erbij wat het voor het gevoel toch wat aangenamer zal maken. In het oosten zal het echter nog bewolkt blijven en vallen er nog wat sneeuwbuien. Vanaf zaterdag tot begin volgende week blijft het koud, droog en zonnig. Wel is dan in de dalen mist mogelijk. Al en met toch heerlijke berichten voor de mensen die de kerst in Oostenrijk doorbrengen.

Frankrijk, Italië en Zwitserland

Hier geniet men al wat langer van prima winterweer en dito skiomstandigheden. De temperaturen zijn aangenaam, wel dik boven nul op 1500 meter hoogte, maar de sneeuw die hier zo massaal is gevallen blijft in prima condities. Op onderstaande satellietopname van woensdagmiddag 24 december is goed te zien hoe prachtig de Alpen er op dit moment bij liggen.

Vanaf vrijdag wordt het ook kouder in Frankrijk, Italië en Zwitserland. In noord Italië en de zuid Franse Alpen kan er vrijdag nog wel wat sneeuw vallen. Vanaf het weekend komt echter ook hier de zon terug en kan men ook hier genieten van prima omstandigheden.

Hoe lang houdt de kou stand?

Tot na het weekend blijft het zeer koud in de Alpenlanden, dit staat wel vast. Daarna, ongeveer vanaf dinsdag 30 december, lijkt er even wat warmere lucht vanuit het zuidwesten binnen te stromen. Dit lijkt echter maar van korte duur en keert de winter aan het begin van 2009 gewoon weer terug.

Vanaf deze plek wens ik alle lezers van het Alpenweer en de bezoekers van Snowplaza fijne kerstdagen toe!!


Hieronder nog wat webcambeelden van woensdagmiddag met een prachtig ondergaande zon.









Webcam Bellwald









Webcam Fiesch









Webcam Riederalp









Webcam Sainte Foy









Webcam Weissensee