Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Wederom sneeuwoverlast, nu in Frankrijk

Centraal Massief

Het Centraal Massief ligt in het centraal - zuidelijke deel van Frankrijk en bestaat uit bergen en plateaus met een vulkanische oorsprong. De hoogste bergen rijken tot bijna 1900 meter hoogte. Onderstaande afbeelding laat zien waar het Centraal Massief ligt in Frankrijk.

Het Centraal Massief is voor vele Nederlanders een bekende zomerbestemming, waar de riviertjes de Tarn en de Ardèche geliefde plaatsen zijn. Als wintersportbestemming is het Centraal Massief een minder bekende bestemming maar het heeft toch zeker ook voor wintersporters wat te bieden. Met name de skigebieden Super-Besse en Le Mont Dore trekken veel, voornamelijk Franse, wintersporters. Nu kunnen deze gebieden dus ook genieten van een flinke hoeveelheid sneeuw. Op onderstaand webcambeeld van vanochtend 10:36 uur is goed te zien hoe mooi het skigebied van Super-Besse er op dit moment bij ligt.

Sneeuwchaos

Natuurlijk brengt zulke hevige sneeuwval ook weer een hoop ellende met zich mee. Franse media melden dat er ongeveer 100.000 huishoudens van de stroom zijn afgesloten doordat elektriciteitskabels bezweken onder het gewicht van de sneeuw. Auto(snel)wegen moesten worden afgesloten of waren nauwelijks nog te berijden. Ook het treinverkeer in het zuiden van het land ondervond hinder waardoor duizenden reizigers vast kwamen te zitten. In het plaatsje Les Sept Laux (gelegen tussen Grenoble en het nationaal park La Vanoise) moesten 50 mensen uit een skilift worden gehaald omdat deze niet verder kon door wind en sneeuwval en skiwedstrijden moesten worden afgelast.

Frankrijk, Zwitserland en Italië

De sneeuw heeft gisteravond ook de Franse Alpen bereikt en heeft er voor gezorgd dat er in de bekende gebieden in de Alpes Maritimes, de Haute Provence en de Hautes Alpes zo’n 20 tot 50 cm is gevallen. Tignes meldt op hun website zelfs 65 cm verse sneeuw. Op dit moment sneeuwt het heftig in noordwest Italië tot net over de grens met Zwitserland. Onderstaand radarbeeld laat mooi de neerslag van vanochtend 10:00 uur zien in noordwest Italië en Zwitserland.

Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is, sneeuwt het vooral in de oranje gebieden flink door. Hieronder valt onder andere het (zuid) oosten van het kanton Wallis in Zwiterland. Op de webcam van Zermatt van vanochtend 10:15 is dit goed te zien.

Morgen (dinsdag) heeft de sneeuw zich verder naar het oosten uitgebreid. De gebieden in noord Italië die vorige week al veel sneeuw kregen, krijgen er weer een halve meter bij.

Oostenrijk

De plaatsen die rondom de Alpenhoofdkam liggen en de provincie Ost Tirol mogen tot en met woensdag ook rekenen op zo’n 30 – 50 cm verse sneeuw. De sneeuwgrens komt ongeveer te liggen tussen de 1000 en 1400 meter. In de noord Alpen zal het tot woensdag echter droog blijven en bestaat er grote kans op föhn waardoor de temperaturen daar wel eens flink zouden kunnen stijgen. Denk hierbij aan +5 op 1500 meter hoogte. Gelukkig voor de noordkant, vanaf woensdagavond begint het ook daar weer te sneeuwen. Ook donderdag en vrijdag kunnen er geregeld wat sneeuwbuitjes vallen tot in de dalen. Ik verwacht dat 10 tot 20 cm mogelijk moet zijn.