Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: het werd een memorabele week

Sinds 80 jaar niet meer zoveel sneeuw

Gisteren melden we al dat het arme Lesachtal een meter sneeuw te verwerken had gekregen en dat het dorp afgesloten was van de buitenwereld. Er is daar de afgelopen nacht en vandaag zeker nog een meter bijgekomen. Een Oostenrijkse nieuwssite meldt dat er sinds 80 jaar niet meer zoveel sneeuw is gevallen in Oberkärnten. In Lienz viel 115 cm sneeuw in 2 dagen tijd, een absoluut record. Het oude record stamt van 1974 toen er 111 cm viel. Onderstaande kaart geeft weer hoeveel er in Karinthië en in Osttirol is gevallen in de afgelopen 48 uur.

Er viel dus sneeuw, heel veel sneeuw. Onderstaande kaart toont de sneeuwhoeveelheden van de afgelopen 48 uur in de gehele Alpen. Mogelijk zijn de hoeveelheden iets groter door de aanhoudende sneeuwval.

Openbare leven van slag

Natuurlijk zorgt deze sneeuwval ook voor problemen. Zo is er overal extreem lawinegevaar. De lawinedienst van Karinthië geeft de het hoogste waarschuwingsniveau af (5) . Hierdoor zijn een aantal wegen afgesloten en worden de burgermeesters van een aantal dorpen ieder uur geïnformeerd over de situatie. In Lienz vond zelfs een “daklawine”plaats. Een sneeuwmassa’s van 35 meter breed en 1.20 meter hoog schoof van een dak en 6 auto’s werden bedolven door de sneeuwmassa. Omdat aanvankelijk werd gedacht dat er mogelijk nog mensen in de auto’s zouden zitten, kwamen de diverse hulpdiensten massaal in actie. En er waren nog veel meer problemen.

Scholen sloten hun deuren, mensen konden hun auto niet meer terugvinden. De brandweer moest zeer vaak uitrukken omdat de bomen het gewicht van de sneeuw niet konden dragen. Daken moesten sneeuwvrij worden gemaakt omdat ze anders zouden kunnen instorten. Honderden huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Ook de skigebieden die normaal gesproken zo blij zijn met sneeuw moesten nu hun liften sluiten. Treinen konden niet meer rijden door omgevallen bomen. De onderstaande foto’s behoeven verder geen commentaar, kijk en geniet.

De vooruitzichten:

Komend weekend heeft de zuidkant nog wat kans op sneeuwbuien. Maar dit is weer een stilte voor de storm. De Alpennoordzijde krijgt echter meer de zon te zien en er zal zelfs een lichte föhn optreden. Vanaf zondagmiddag/avond kunnen de zuidalpen zich wederom opmaken voor de volgende dump!! De voorspelling uit mijn vorige Alpenweer staat nog steeds. De meeste sneeuw gaat vallen in de zuid Franse Alpen en noordwest Italie / grens Zwitserland. Hier is meer dan één meter verse sneeuw zeker mogelijk. Voor de rest van de zuidalpen verwacht ik tussen de 30 en 70 cm. De noordzijde krijgt er met een beetje geluk weer zo’n 15 cm bij. De rest van de week blijft de nul –gradengrens schommelen tussen de 1000 en 1500 meter en zullen er van tijd tot tijd wat sneeuwbuien kunnen vallen, echter geen grote hoeveelheden. De verdere vooruitzichten en de week van de kerst vertel ik nu liever niet. De berichten zijn zorgelijk en natuurlijk uiterst onzeker, wat dan wel weer prettig is!!