9 december 2008 door Coen in 'Stellingen', Reisverslagen''

Toen ik ruim twintig jaar geleden mijn eerste meters maakte op toen nog uitermate korte latjes, was ik direct verkocht. Voorafgaand aan mijn eerste ski-avontuur had ik mij exclusief per slee door de sneeuw laten vervoeren, omdat dat vroeger gewoon zo ging: kruipen > lopen > sleeën > skieën. Een abc’tje.

Snowboardmania

En zo gingen de jaren langzaam voorbij en liet ik, vrolijk skiënd, de hele snowboardmania fluitend aan mij voorbij gaan. Ik had ooit een keer een middagje op big-foots gestaan en daarmee besloot ik mijn flirt met de alternatieve wintersport ruim voordat zij goed en wel begonnen was. Snowboarden, zo was mijn overtuiging, was niets meer dan een wanhopige stuiptrekking van wietrokende hippie’s. Dat zou wel overwaaien.

Langharige weirdo’s

Maar nee. Met steeds grotere regelmaat werd ik aan alle kanten afgesneden en aan weerszijden van de pistes werden de groepen zittende boarders alsmaar groter. De goofy’s, de jumps en de 180’s vlogen me om de oren terwijl ik nog gewoon sprak van sprongen en bochten. Langharige weirdo’s vond ik het en God wat was ik jaloers!

Een twijfelachtig credo

Ik wilde ook boarden, maar vond het zonde van mijn waardevolle skitijd. Niet in de laatste plaats omdat het me verschrikkelijk moeilijk, zo niet onmogelijk leek. Mijn neef dacht er ongetwijfeld net zo over, maar die beriep zich steevast op het credo: “snowboarden is voor vrouwen!”. Een verschrikkelijk kortzichtig standpunt, waarmee ik mijn board-dilemma voortaan haarfijn buitenspel zette.

De spreekwoordelijke knie

Deze struisvogelpolitiek kon nooit lang stand houden en zo besloot ik het, een jaar of acht geleden, gewoon maar eens te proberen. Ik gunde mijzelf een middagje om eens aan het fenomeen te ruiken en stapte vol goede moed de gondel in. Het eerste stuk afdaling was wat te steil, maar het daaropvolgende stuk was lang en vlak en halverwege kreeg ik het bochtloze roetsjen aardig onder de knie.

De daadwerkelijke knie

Deze afdaling moest ik nog maar eens proberen en ik ontgrendelde mijn linkervoet en stapte de stoeltjeslift in. De exit van de lift liep iets schuin af en ik besloot mee te steppen naast het board. Het board ging echter, natuurlijk, veel harder dan ik steppen kon, maar het proces was in volle gang en een tuimeling was onafwendbaar. Helaas viel ik naar links en de staart van mijn board naar rechts, wat resulteerde in een onnatuurlijke en buitengewoon pijnlijke draai van mijn rechterknie.

Primeur

Mijn skibril vulde zich met tranen terwijl ik de pijn verbijtend wegstrompelde bij de lift. Gelukkig zat mijn familie om de hoek in de zon en kon de verzorging direct beginnen. Ons hotel was slechts twee liftjes ver en hoewel ik dat best had kunnen halen, had mijn behulpzame tante al ander vervoer geregeld. In vele jaren wintersport met de hele familie had ik die dubieuze primeur te pakken: ik moest met de banaan.

Al mijn protesten tegen deze weinig eervolle manier van transport ten spijt werd ik korte tijd later stevig vast gegespt en roetsjte ik wederom downhill. Drie dagen later stond ik alweer voorzichtig op de ski’s, maar de grap was al gemaakt. Het jaar daarop kreeg ik met sinterklaas natuurlijk een banaan, waarna ik resoluut besloot: “Snowboarden, is voor vrouwen!”

door Miranda op 10 december

Hoewel de afloop van je verhaal natuurlijk erg pijnlijk was, heb ik het met een smile op mijn gezicht gelezen. Erg leuk geschreven en voor velen herkenbaar denk ik. Ook ik ken het gevoel van vervoert worden in een banaan na een onhandige val op een board (ik vroeg of iemand mijn zonnebril op wilde zetten, stel je voor dat iemand je ziet in zo'n banaan!). Na een paar jaar snowboard-pauze, doorzettingsvermogen en de nodige lessen (want zelf klooien zou niemand moeten doen) vind ik boarden helemaal geweldig. Misschien toch nog eens proberen Coen?door Yannick op 10 december

Ik kan zowel aardig snowboarden, als uistekend skiën. (zonder de dikke nek te willen uithangen) maar iedereen die weet wat skiën is, zal beamen dat boarden en leren boarden simpel is. De basisbeweging van skiën onder de knie krijgen vergt echter veel meer oefening, ik spreek uit ervaring. snowboarden is leuk, maar er gaat niets boven een zwarte piste afknallen met skies al carvend door de verse sneeuw, snowboarden is voor vrouwen en mannen die winter'sport' simpel willen houden.door Coen op 10 december

Cliff, Kevin, Rick, ik hoop dat jullie uit mijn tekst kunnen opmaken dat ik snowboarden niet echt 'voor vrouwen' vind.. De moraal van het verhaal lijkt me voor de hand liggend: wij skiers ergeren ons wel aan pisteslopende boarders, maar die ergernis bestaat vaak voor het grootste deel uit jaloezie.. Miranda, ik denk dat je gelijk hebt, ik zou gewoon les moeten nemen. Maar ik blijf het zonde van mijn skitijd vinden...door op 10 december

jeanetdoor snowboard freak op 10 december

snowboarden is niet voor vrouwen maar ski en is voor homo's ik ben een echte man dus jadoor Hugo op 10 december

Mooi Verhaal!door Petra op 11 december

"Snowboarden, zo was mijn overtuiging, was niets meer dan een wanhopige stuiptrekking van wietrokende hippie’s" Ik ben er dus eentje, een wietrokende hippie en daarbij snowboard ik graag. Dus dat kloptdoor Sjoerd op 23 december

Ik ben het volledig met je eens Coen. En wat moet je familie hard hebben gelachen toen je met de banaan naar beneden werd vervoerd. Het mooie van skien ten opzichte van snowboarden is de grotere snelheid die je ermee kunt halen. Niet te vergeten dat je met je gezicht richting het dal kunt accelereren. Ook kun je daardoor voor je kijken waar je het best naartoe kan skien. Snowboarders hebben namelijk nog wel eens de neiging niet op te letten, wat dus komt door het beperkte zichtsveld (namelijk linker of rechterkant piste)..Toch lijkt het me ook best gaaf om goed te kunnen.door Luuk op 29 december

Sjoerd H? Wat zal inderdaad je fam. hard hebben gelachen!door Roel op 4 januari

Zelf sta ik sinds mijn jonge jaren op de " enkel plankige bandiet", maar na het lezen van je stukje begrijp ik het eindelijk: Snowboarden is echt voor vrouwen. Volgend jaar bind ik de lange latten weer onder!door Voorzitter op 6 maart

Sjoerd, Coen, Luuk... Allemaal vrouwen die niet kunnen boarden...Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen