Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Sneeuwrijk begin van de winter

1070 - Alpenweer: Sneeuwrijk begin van de winter (1)

Het afgelopen weekend was het weer flink raak in de zuidelijke Alpengebieden. Tot en met zondag is er zo’n halve meter sneeuw bijgevallen en op sommige plaatsen zelfs meer. En het is nog niet op, het winterweer in deze gebieden gaat vandaag gewoon weer verder met wederom veel sneeuw. Het kan wel gezegd worden dat de winter absoluut sneeuwrijk is begonnen.

Feest in de zuid Alpen

De sneeuw blijft hier maar vallen. Zoals eerder gezegd viel er het afgelopen weekend al meer dan een halve meter, ook vandaag komt hier nog zeker net zoveel bij. Met name de zuidkant van Zwitserland en de Italiaanse Dolomieten zullen bedolven worden onder een dikke laag verse sneeuw. Hieronder een radarbeeld van Zwitserland van 1 december 10:00 uur.

Oostenrijk

Natuurlijk viel er vorige week in Oostenrijk erg veel sneeuw, maar toch zal men hier met jaloezie kijken naar wat er allemaal in de zuid Alpen gebeurt. De sneeuwhoogtes in de bekende Oostenrijkse gebieden variëren van 15 cm in het dal tot ongeveer 60 - 100 cm hoger op de berg. Wat extra sneeuw is hier zeker geen overbodige luxe, zeker voor de dalen. Vandaag weten enkele sneeuwbuien ook over de Alpen heen te trekken. Mogelijk dat er 10cm kan vallen aan de noordzijde van Oostenrijk vanaf ongeveer 1100 meter hoogte. Echter hoe verder je de Alpen intrekt, dus richting Süd-Tirol, Ost-Tirol en Karinthië hoe beter de sneeuwkansen zijn. Hier kan zeker 20 cm of meer vallen vandaag. Dinsdag nog kans op wat lichte sneeuw (niet meer dan 5 cm) en woensdag wordt het zonnig met een kans op föhn.

Onderstaande afbeelding laat zien dat de bewolking zich ophoopt aan de zuidkant van de Alpen en hier voor massa’s sneeuw zorgen. Dit satellietbeeld is van gistermiddag (30 nov).

De vooruitzichten

Vanaf woensdag draait de stroming naar het westen. Dit betekent dat het dan de beurt is voor de Franse Alpen (ik vergeet ze niet). Mogelijk tot en met het weekend blijft het een komen en gaan van oceaanstoringen die frontaal tegen de Franse Alpen botsen en voor veel neerslag gaan zorgen. Ook het westen van Zwitserland krijgt dan een portie mee. Mogelijk dat er vanaf vrijdag ook geregeld sneeuwbuien de noordzijde van Oostenrijk weten te bereiken met dan ook hier sneeuw vanaf ongeveer 1000 meter hoogte. Op de langere termijn lijkt de winter stand te houden met ook weer sneeuw voor de noordzijde. We houden je op de hoogte……….