Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: winterinval aanstaande..

1046 - Alpenweer: winterinval aanstaande.. (1)

We moeten nog een paar dagen geduld hebben, maar vanaf vrijdag gaat de winter invallen in de Alpen. Het moet wel gezegd dat het guur gaat worden met zeer koude temperaturen, een harde wind en veel sneeuw. Zeker met de wind zal de gevoelstemperatuur niet echt aangenaam zijn! Eindelijk is dan nu de noordkant van de Alpen aan de beurt en dat is voor velen van ons een goed bericht!!

De komende dagen

Op dinsdag en woensdag vooral aan de noordwestelijke kant van de Alpen, Franse Alpen en het Zwitserse Wallis, nog wat lichte sneeuwval vanaf ongeveer 1400 meter hoogte. Echt grote hoeveelheden zullen dit niet zijn. Ook het noorden van Oostenrijk krijgt er nog een klein laagje bij. Donderdag wordt dan nog een rustige dag, maar in de nacht van donderdag op vrijdag vindt de omslag plaats.

Komend weekend

Ik gaf in mijn eerdere Alpenweer al aan dat ik zaterdag 22 november in mijn agenda had aangekruist. Welnu dit was niet voor niets. Een noordwestelijke stroming die zeer koude lucht uit het hoge noorden met zich mee brengt, zorgt ervoor dat in nagenoeg heel Europa de temperaturen flink onderuit gaan. Het KNMI verwacht zelfs voor Nederland mogelijk natte sneeuw die tijdens buien even kan blijven liggen. Heeft u de winterbanden al gemonteerd? In de Alpenlanden wordt het guur. Hevige sneeuwbuien blijven elkaar opvolgen en zelfs in de dalen is matige vorst mogelijk. Zoals gezegd profiteren dit keer de noord Alpen!! Hieronder een overzichtskaart met de sneeuwverwachting voor komend weekend.

De gele gebieden geven zelfs een sneeuwverwaching van meer dan 1 meter!!!!

De sneeuwval voor Ehrwald ziet er als volgt uit:

Het sauerland

Lekker dichtbij Nederland al even het skigevoel krijgen? Ook het Sauerland (Winterberg en Willingen) gaan vanaf komend weekend wit kleuren. Of het genoeg is om de liften te openen is nog niet te zeggen, maar ik heb goede hoop. Houdt de berichtgeving hierover op deze site in de gaten.

En verder...

Goed nieuws!! In sprak al over een winterinval en dit lijkt het ook echt te gaan worden. De modellen geven aan dat het tot begin december blijft “winteren”. De voorspellingen van meer dan 6 a 7 dagen vooruit blijven natuurlijk wat onzeker, ik blijf dit herhalen, maar het ziet er echt goed uit. En zal ik dan nu alvast woensdag 26- en donderdag 27 november in mijn agenda zetten? Nee, ik wacht nog heel even…….