Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: volgende week koud en sneeuw...

1043 - Alpenweer: volgende week koud en sneeuw... (1)

Het lijkt er steeds meer op dat hij komt en met hij bedoel ik in dit geval de kou!! Zoals ik al meldde in het Alpenweer van 11 november is het nu duidelijk dat het vanaf begin volgende week serieus kouder gaat worden in de Alpenlanden. Vanaf zondag komt er een noordelijke stroming op gang die in de nacht van zondag op maandag de noord Alpen zal weten te bereiken.

Een terugblik....

De afgelopen week is er weer redelijk wat sneeuw gevallen. De meeste sneeuw viel zoals eerder al gemeld aan de zuidkant van de Alpen. De noordkant kreeg ook wel wat maar zit nog altijd te wachten op een echte dump en een blijvende sneeuwlaag. Op onderstaande satellietbeelden is mooi te zien hoe de Alpen wit kleurden de afgelopen week. Je moet wel even door de wolken heen kijken helaas maar de sneeuw is duidelijk te herkennen.

Satellietbeeld 11 november (Oostenrijk nog groen)

Satellietbeeld 14 november (Ook Oostenrijk, Vorarlberg en Tirol kleurden wit)

Komend weekend

Terwijl in Nederland de Sint morgen zijn intocht doet bij grauw, grijs en winderig weer zal het in de Alpen genieten worden met veel zon. Ideaal weer om te skiën dus met zon en verse sneeuw, zeker op de gletschers!! Wel stijgende temperaturen in het gehele Alpengebied met een nul gradengrens die zo rond de 2000 meter zal komen te liggen. Vanaf zondag komt er een noordelijke stroming op gang welke koudere lucht zal aanvoeren. Deze bereikt zondagavond de Alpen waar het dan licht zal beginnen te sneeuwen boven de 1500 meter.

De vooruitzichten

Vanaf maandag wordt het dus steeds kouder. Allereerst in de oost Alpen en vanaf dinsdag ook de rest van de Alpen. Woensdag en donderdag lijken de koudste dagen te worden met temperaturen van – 5 tot -10 op 1500 meter hoogte. Vanaf donderdag wordt het weer iets warmer met een nul gradengrens rond de 1500 meter. De lichte sneeuwval die zondagnacht begint houdt enkele dagen aan en zal mogelijk dinsdagavond en woensdag wat intensiever zijn.

En verder…

De lange termijn voorspelling is altijd uiterst onzeker maar de kou in de Alpenlanden lijkt zich niet gemakkelijk te laten terugdringen. Ik zet alvast zaterdag 22 november in mijn agenda!!! In mijn volgende Alpenweer meer duidelijkheid, stay tuned………