Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Sneeuw op komst…..

1040 - Alpenweer: Sneeuw op komst….. (1)

Waren het vorig jaar de noordelijke Alpen die al vroeg veel sneeuw te voorduren kregen, dit jaar is het duidelijk de beurt aan de zuidelijke Alpen. Ten zuiden van de Alpen hoofdkam en dan voornamelijk in Zwitserland en in Noord Italië, is er boven de 2000 meter al een flinke basis gelegd voor het komende seizoen. De skigebieden in de voor de Nederlanders zo geliefde noordelijke Alpen wachten nog altijd op de eerste echte dump. Welnu het gaat vanaf het midden van de week sneeuwen, ook in Oostenrijk.

Oostenrijk

Wanneer we naar de noordelijke Alpen kijken is de aandacht toch vooral gericht op Oostenrijk en dan met name Tirol en Vorarlberg. Wanneer we naar de webcambeelden kijken van vandaag zien we waarom men hier zo stilletjes aan op sneeuwval van betekenis begint te hopen.

Webcam van Seefeld

Webcam van Damüls

Het goede nieuws voor deze Oostenrijkse skigebieden is dat er vooral op woensdag en donderdag sneeuw gaat vallen, zoals ik al voorspelde in het Alpenweer van 6 november. Het zal echter niet de grote dump zijn waar men zo op zit te wachten. De sneeuwvalgrens zal in het verloop van de woensdag zakken van 1500 meter naar ongeveer 1000 meter. Ik verwacht dat er tussen de 15 en 40 cm sneeuw zal vallen, waarbij de hoger gelegen delen vanzelfsprekend het beste scoren.

Zwitserland en noord Italië

Waarschijnlijk zullen de zuidelijke Alpen deze slag om de sneeuw weer gaan winnen. De sneeuwhoogte zal wel iets hoger liggen, maar een halve meter zou haalbaar moeten zijn. Goed nieuws dus wederom voor de hier gelegen skigebieden, die al niet te klagen hebben over de hoeveelheid sneeuw, getuige onderstaande webcambeelden.

Webcam van St. Moritz

Frankrijk

Dinsdagavond zal de eerste sneeuw gaan vallen in de noord Franse Alpen. Deze sneeuw zal zich woensdag over de rest van de Franse Alpen gaan uitbreiden. Aan het eind van de week kunnen de Franse Alpen er zo’n 30 tot 50 cm sneeuw bij verwachten.

De vooruitzichten

Vanaf vrijdag zullen de gehele Alpen te maken krijgen met droger en zonniger weer met hogere temperaturen. Of de kou volgende week terugkeert is nog onzeker, maar op dit moment lijkt het vanaf maandag weer kouder te worden. Hopelijk later meer goede berichten!