Skip to navigation Skip to main content

Eerste sneeuwstorm in Canada

1029 - Eerste sneeuwstorm in Canada (1)

Hevige sneeuwval in de Alpen

Dat het de afgelopen week hevig heeft gesneeuwd in de Alpen is inmiddels bij een ieder bekend. Vooral in Zwitserland en Frankrijk viel de sneeuw rijkelijk en kleurden zelfs de dalen wit. Zeker voor de hoger gelegen pistes zal de basis voor de komende winter zijn gelegd! Maar terwijl de Alpen wit kleurden trok er in de nacht van dinsdag op woensdag een sneeuwstorm over het oosten van Canada. In Canada leverde dit vooral overlast op omdat ongeveer 100.000 huishoudens zonder stroom kwamen te zitten.

Sneeuw in Canada
De storm trok voornamelijk over Ontario en Quebec en ging gepaard met hevige (natte) sneeuw. In een paar uur tijd viel er tussen de 10 en 20 cm. De bevolking zal vreemd hebben opgekeken toen zij woensdagochtend de gordijnen openden.

Waarom dit bericht zul je zeggen? Nou, we herinneren ons misschien nog wel dat de winter van 2007 / 2008 de sneeuwrijkste was, in Canada, sinds 30 jaar. In die winter viel de eerste sneeuw halverwege november, nu dus eind oktober. Dus wie weet waar deze eerste sneeuw van dit seizoen in Canada toe zal leiden? Hopelijk ook daar tot een mooi wintersportseizoen. In Canada zijn de temperaturen inmiddels weer gestegen en is de sneeuw al weer weg.

Vooruitzichten Alpen

De vooruitzichten voor de Alpen voor volgende week zijn ook niet echt rooskleurig. In het kort zal er in het Noorden een Föhn opsteken waardoor daar de temperaturen flink zullen stijgen. Dit geldt overigens voor de gehele Alpen. De sneeuw in de dalen zal spoedig weer verdwijnen. Ook de hogere pistes zullen flink onder de temperaturen te lijden hebben. De zuidzijde van de Alpen krijgt overigens wel met neerslag te maken, maar dit zal pas boven de 2000 - 2100 meter als sneeuw zijn. Hopelijk keren de winter en de sneeuw snel weer terug want het begint echt te kriebelen als ik de webcambeelden bekijk.