Skip to navigation Skip to main content

Recept: Cannelloni alla Ricotta

1359 - Recept: Cannelloni alla Ricotta (1)

Spaghetti, macaroni, lasagne, penne, tagliatelle, cannelloni, ravioli. De populariteit van de Italiaanse pasta’s is mateloos en universeel. Het aantal variaties is onbeperkt en iedereen heeft wel een eigen recept of ten minste een favoriete variant. En toch smaakt het in Italië nog altijd net even beter. Dat wil zeggen: bijna altijd.

Benodigdheden (voor vier personen):

  • 16 pijpjes cannelloni
  • zout, peper, nootmuskaat
  • 4 eetlepels olie
  • 35 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 3,5 dl volle melk
  • 1,5 dl slagroom
  • 175 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 500 gram verse spinazie
  • 250 gram verse ricotta
  • 3 eetlepels fijngesneden basilicum
  • 2 eieren

Bereidingswijze:

  • Kook de cannelloni 2 tot 3 minuten in ruim kokend water met wat zout en een scheutje olijfolie. Laat ze op een doek uitlekken.
  • Smelt de boter, roer de bloem erdoor en bak dit ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de melk en de slagroom toe en roer tot er een gladde saus ontstaat. Laat de saus 5 minuutjes zacht koken.
  • Roer 50 gram Parmezaanse kaas, zout, peper en nootmuskaat door de saus.
  • Verhit twee eetlepels olie en roerbak de spinazie snel tot deze flink is geslonken.
  • Laat de spinazie goed uitlekken en druk het vocht eruit.
  • Hak de spinazie grof en vermeng dit met de ricotta, de basilicum, 75 gram Parmezaanse kaas, de eieren, nootmuskaat, zout en peper.
  • Vul de cannelloni met het spinaziemengsel.
  • Schep een derde van de saus in een ovenschaal, leg de cannelloni hierop en schenk de rest van de saus erover.
  • Strooi het restant Parmezaanse kaas over de saus.
  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Dek de cannelloni af met aluminiumfolie en bak ze 30 minuten lang in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Verwijder de folie en gratineer de cannelloni in nog 15 minuten.

Tip:

De pasta kan ook worden vervangen door kleine opgerolde crêpes. Andere vullingen op basis van bijvoorbeeld zalm of gehakt in tomatensaus zijn ook zeker het proberen waard.

Andere wintersportrecepten op Snowplaza.nl:

Winter Male Author 2

Over Coen

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!