Skip to navigation Skip to main content
Recept zelf Glühwein maken
© Spalder Media Group

Glühwein is een heerlijk wintersportdrankje dat perfect smaakt op koude sneeuwdagen. Terwijl er dikke vlokken naar beneden dwarrelen, stap je een knusse berghut in en bestel je een glaasje. Aan tafel vouw je je handen om de mok en na rustig nippen voel je je vingers en wangen weer ontdooien... Heerlijk! Ook thuis smaakt de kruidige warme wijn perfect, zeker nu tijdens de feestdagen. Wil je dit heerlijke drankje thuis maken? Het kan met dit recept voor glühwein.

Ingrediënten glühwein

Sneeuwt het in Nederland, ligt er ijs op de sloten, is het buiten koud of heb je gewoon trek in een lekker drankje om thuis op de bank mee warm te worden? Dan is glühwein een echte tip. Uiteraard kun je een bezoek aan de supermarkt brengen voor een kant-en-klare variant, maar als je daar toch bent kun je net zo goed alle ingrediënten los kopen en het drankje zelf maken. Je bent er maximaal vijf minuten langer mee bezig en de smaak is 100 keer lekkerder! Schrijf de volgende ingrediënten maar op je boodschappenlijstje, die heb je nodig voor dit recept voor glühwein.

  • 1 liter van je favoriete rode wijn (kies er eentje die je ook zonder alle andere ingrediënten zou drinken)
  • 1 sinaasappel (sap en schil)
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs
  • 4 kruidnagels
  • 75 gram suiker (of meer als je de warme wijn wat zoeter wenst)

Bereidingswijze: zo maak je zelf glühwein

Zelf glühwein maken is echt ontzettend simpel. Je hebt er slechts een handjevol ingrediënten, een fornuis en een klein beetje geduld voor nodig. Met deze stappen kun je er al na een klein half uurtje van genieten!

Stap 1: Snijd de sinaasappel in plakjes en doe die samen met alle andere ingrediënten in een ruime kookpan. Je kunt er het best een grote soeppan voor gebruiken, dan weet je zeker dat alles past.

Stap 2: Zet de pan op laag vuur en verwarm de wijn langzaam tot ongeveer 80 graden. Als je een thermometer hebt, kun je die gebruiken en anders doe je het op gevoel. Het mag nét niet koken. Zet het vuur niet hoog, de smaken moeten rustig intrekken.

Stap 3: Ruikt het binnen fantastisch en is de wijn op de juiste temperatuur? Proef of je nog iets meer suiker toe moet voegen. Zo niet? Dan kun je de glühwein serveren in theeglazen, mokken of andere hitte bestendige glazen.

Zum Wohl!

Warm kopje Glühwein

Een eeuwenoud drankje

Leuk om te weten is dat de glühwein die wij nu kennen, gebaseerd is op eeuwenoude gebruiken. Zo voegden de Romeinen al kruiden toe aan hun wijn en ook in de eeuwen daarna bleef men dit doen. Het verhaal gaat dat glühwein is ontstaan in de middeleeuwen in Duitsland. Daar maakte men toen een variant met kruiden en fruit, vandaar ook de naam. Wie ook met de eer mag strijken, de ontdekker verdient een pluim! Wintersport is gewoon niet compleet zonder glühwein. Of vind jij van wel?

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.