Skip to navigation Skip to main content

Werken als skileraar in Oostenrijk: hoe ziet een typische werkweek eruit?

Skileraar Foto Snowplaza

Je wilt graag skileraar worden en vraagt je af wat een skileraar allemaal doet in een typische werkweek. Natuurlijk ziet zo’n week er niet hetzelfde uit voor elke skileraar. Soms geef je privélessen, soms groepslessen, de ene keer volwassenen en de andere keer kinderen. De één rolt het liefst elke dag regelrecht de après-ski in na de ski-lessen, de ander chilt liever thuis of heeft een bijbaan in de avond. Daarnaast zitten er natuurlijk altijd verschillen in werktijden en werkwijzen per wintersportland. Deze verschillen daargelaten, met onderstaand overzicht krijg jij een goed beeld van een gemiddelde werkweek als kindergroeps-skileraar in Oostenrijk!

Om te beginnen, een aantal zaken die je zult tegenkomen zodra je aan de slag gaat:

Waar verblijf je als skileraar?

De meeste skischolen hebben de zogenaamde Skilehrerhäuser, oftewel een huis vol met skileraren! Dat betekent oordoppen meenemen... Zo’n huis vol skileraren kan erg chaotisch en druk zijn en je privacy moet je vaak even opgeven. Hier tegenover staat dat je elke avond gezellig met elkaar kunt eten, er altijd wel iemand is om mee te kletsen en je je nooit zal vervelen!

Wie geef je eigenlijk les?

Je krijgt als skileraar voor de start van de week te horen welk niveau groep je gaat lesgeven. Dat kunnen beginners, maar ook gevorderden zijn. Het niveau dat jij krijgt toegewezen, is afhankelijk van het diploma dat je hebt en hoe ervaren je bent. De skischool houdt er vaak rekening mee dat niemand constant (huilende) driejarige beginners wil lesgeven/babysitten, dus worden de niveaus wekelijks afgewisseld.

Skiles in skigebied
© Spalder Media Group

Worden er ook trainingen voor de skileraren georganiseerd?

Ja! Skischolen willen dat je jezelf blijft ontwikkelen gedurende het seizoen en organiseren daarom trainingen voor alle skileraren. Dit kunnen meerdaagse trainingen zijn, maar ook trainingen in de ochtend. Bijvoorbeeld een uurtje voordat je zelf begint met lesgeven. Van technische vaardigheden tot lesgeef-technieken, elke training zal van jou een nog betere allround skileraar maken.

  • Tip: als je een skischool zoekt, vraag dan vooraf even of ze ook trainingen geven.

Hoe ziet je werkweek als skileraar er dag voor dag uit?

Na wat korte basisinformatie is het nu tijd voor de hamvraag: hoe ziet een typische werkweek als skileraar eruit? Op de eerste, laatste en vrije dag na, is vrijwel elke dag hetzelfde. Hieronder lees je een overzicht.

Dag 1: de start van je werkweek als skileraar

Op zondag of maandag, afhankelijk van de skischool waar je werkt, beginnen vaak de groepslessen. Op deze dag sta je een half uur tot een uur vroeger op dan op andere dagen van de werkweek en verzamelen alle groepsleraren rond half 9 ‘s ochtends om de aankomende week voor te bereiden. Alle kinderen worden op passende wijze in een groep ingedeeld. Vaak gebeurt vaak door middel van voorskiën: alle kinderen, behalve die voor het eerst op de skis staan, skiën zo goed mogelijk van een oefenhelling af, waarna hun niveau wordt bepaald. Je hebt ongeveer acht kinderen in je groep en zodra je alle noodzakelijke informatie hebt uitgewisseld met hen en hun ouders, kan het echte werk beginnen. Hey ho, let’s go!

  • Tip: Start de eerste dag met een spelletje waarmee je elkaar kan leren kennen en om het ijs mee te breken. Het kan namelijk erg spannend zijn voor de kinderen, zomaar een hele week op pad met allemaal vreemden.

Hoe is jouw dag verlopen? Ben je de hele dag in kinderland geweest of heb je geracet en gecarved op zwarte pistes? Aan het einde van deze eerste dag hebben de meeste skileraren het nodig om even bij elkaar te komen en de lessen te bespreken. Vaak is deze dag van de week het meest vermoeiend. Dan smaakt een biertje toch lekker!

Groepje kinderen tijdens de skiles
© Spalder Media Group

Dag 2-5: de week is volop bezig! Hoeveel uur op de piste en hoeveel uur in de après-ski?

Gemiddeld genomen sta jij iedere werkdag vijf uur op de piste, zes dagen lang. De dag wordt in tweeën gesplitst door de lunch, vaak een uurtje. Ook al ben je hoogstwaarschijnlijk druk bezig eten en drinken te verzorgen voor de kids en ondertussen tien keer ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ te spelen, vergeet niet om zelf ook goed te eten. Je hebt echt weer energie nodig voor de middag! Inmiddels ben je bekend met alle namen van de kids, ook al check je nog wel elke vijf minuten of alle kinderen nog steeds achter je aan skiën. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7... Waar is nummer 8?! Een zucht van opluchting volgt als de achtste achter iemands rug tevoorschijn komt, fieuw!

 

Deze dagen hop je vaak na de skilessen, rond een uurtje of vier, wel even de après-ski in. Even snel eten en ach, waarom niet op stap! Niet tot te laat, je moet de volgende dag uiteraard weer fit op de piste staan... Toch?

Kinderen skiles geven in Gerlos

Dag 6: de laatste dag met je kids... Ga jij ze missen?

RACEDAG! Vandaag mogen de kids aan hun familie laten zien wat ze allemaal hebben geleerd de afgelopen week. Spannend! Er wordt vaak een speciale race georganiseerd door de skischool waar de meeste groepen (behalve kinderlandgroepen) aan meedoen. Afhankelijk van de skischool heb je na de race een vrije middag (vanaf ongeveer 14:00). Dat betekent dat het na de race toch echt tijd is om afscheid te nemen...

Sommige kinderen zullen echt aan jou gehecht zijn geraakt en hebben hier moeite mee. Nog één laatste knuffel! Misschien tot volgend jaar?

Skirace op laatste lesdag

Dag 7: eindelijk wat vrije tijd!

Wat ga jij doen vandaag? Vrij skiën, sleeën, sneeuwpoppen bouwen, naar de spa of lekker binnen spelletjes spelen en een serie kijken? Je hebt altijd minimaal één vrije dag per week, waarop je helemaal zelf kunt bepalen wat je gaat doen. Vaak staat deze dag in het teken van bijkomen en gaan de meesten ’s avonds vroeg naar bed. Zelfs voor de echte party animals is het wel eens tijd om te relaxen, je moet tenslotte de volgende dag weer vroeg je bed uit om de volgende groep te ontvangen! Heb jij al zin gekregen om als skileraar aan de slag te gaan?

 

Wat leuk dat je mijn artikel gelezen hebt! Volg je me ook op Instagram?

Lianne Zandstra

Over Lianne

Skiën is voor Lianne de ultieme activiteit om van het leven te genieten. Ze werkt als skileraar in Zermatt waar haar passie voor wintersport helemaal tot zijn recht komt. Wist je trouwens dat je al haar avonturen kan volgen via haar Instagram account @skiwithli?