Skip to navigation Skip to main content

8 redenen waarom skiën goed is voor je gezondheid

9592 - 8 redenen waarom skiën goed is voor je gezondheid (1)

Skiën is niet alleen heel erg leuk om te doen, het is ook nog eens goed voor je gezondheid! Gezelligheid, het landschap, het heerlijke eten en lange skitochten maken zijn dus niet de enige redenen om op wintersport te gaan. Tijdens een uurtje skiën verbrand je honderden calorieën en ook raak je weer volledig ontspannen. In dit weblog hebben we 8 redenen op een rijtje gezet die bewijzen dat skiën goed is voor je gezondheid. Natuurlijk moet je het dan wel bij één drankje laten tijdens de après-ski en niet iedere dag kaasfondue eten.

#1. Goed voor je hart

Tijdens de wintersport ben je iedere dag een paar uur actief aan het sporten, zonder dat dit zo voelt! Door actief bezig te zijn verlaagt het cholesterol gehalte, verlaagt de bloeddruk en vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

#2. Frisse berglucht

Wat is het altijd weer fijn om die frisse berglucht op te snuiven. Je voelt gewoon dat het goed voor je is! De berglucht is een stuk schoner dan in stedelijke gebieden en bevat minder zuurstof. Hierdoor gaat je lichaam extra rode bloedlichaampjes aanmaken met als gevolg dat je de eerste dagen in de bergen altijd even moet acclimatiseren. Bij thuiskomst in Nederland kan je extra veel zuurstof opnemen en voel je je nog enige tijd fitter en energieker!

Verse sneeuw in de vroege ochtend

Als je je ogen dichtdoet, ruik je de frisse berglucht

#3. Total body workout

Skiën is een goede workout voor het hele lichaam en versterkt de spieren. Helemaal niet gek dus dat je de eerste dagen last hebt van spierpijn! Wie met een actieve houding skiet krijgt een sterkere core en traint het hele lichaam. Om skiblessures te voorkomen is het verstandig om voor de wintersport aan ski oefeningen te doen.

#4. Flexibiliteit en balans

Door te skiën wordt je lichaam een stuk flexibeler en krijg je een betere balans. skischoenen aantrekken, korte bochten draaien, in de sleeplift staan, je bent constant bezig met je evenwicht en flexibiliteit.

Uitrusten in een gekke houding tijdens het skiën

Van al dat skiën wordt je lichaam heel flexibel!

#5. Je wordt er gelukkig van

Skiën geeft je door de aanmaak van endorfines en andere chemische stofjes een goed gevoel. Het beïnvloedt je stemming, je vergeet de stress van alledag en je voelt je een stuk gelukkiger. Ook het samenzijn met familie en vrienden heeft hier een positieve invloed op.

#6. Vitamine D

Er is niks fijner dan een strakblauwe lucht te zien wanneer je ’s morgens de gordijnen openslaat. Dat wordt weer een flink portie vitamine D opdoen! Op grote hoogte maak je makkelijker vitamine D aan, omdat het zonlicht minder afstand door de dampkring hoeft af te leggen om je huid te bereiken.

Zonnebrand smeren tijdens de wintersport

Vitamine D is goed voor je, maar vergeet je niet in te smeren!

#7. Goede nachtrust

Door de hele dag buiten te zijn en te skiën ben je ’s avonds gegarandeerd moe. Je verlangt naar je bed en slaapt een stuk dieper én langer dan in eigen land. Hierdoor herstelt je lichaam zich optimaal en heb je de volgende dag weer nieuwe energie voor een dag op de pistes.

#8. Afvallen

Afhankelijk van je BMI en je skistijl kun je tijdens een wintersportdag wel 3000 calorieën verbranden. Bij koudere temperaturen moet je lichaam meer moeite doen om op temperatuur te blijven en dit kost ook nog eens de nodige calorieën. Wanneer je niet twee keer per dag een Wiener Schitzel naar binnen schuift en liters bier in de après-ski drinkt, kun je afvallen van een weekje wintersport!

Actieve skistijl

Met een actieve skistijl verbrand je meer calorieën

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.