Skip to navigation Skip to main content

Voorjaarsskiën Ski amadé: Lady-Skiwoche

Ken je dat? Het gevoel van triestheid dat je overvalt bij het maken van je laatste bochtjes? Alle vezels in je lijf willen op de berg blijven en het idee dat je een heel jaar moet wachten tot je weer op de lange latten mag staan is bijna onverdraaglijk. Man en kind vinden me een grote aansteller, maar elk jaar ben ik, na onze gezamenlijke voorjaarsvakantie, weer op zoek naar een manier om toch nog even de sneeuw in te mogen. Gezin mag thuisblijven, die kunnen best een paar daagjes zonder mij...

Toch nog een paar dagen de sneeuw?

Onze skivakantie bestaat zoals bij de meeste gezinnen uit één weekje skiën. In dat ene weekje word ik weer hopeloos verliefd op de bergen, de sneeuw, het heerlijke eten (tijdens onze skivakantie in de Italiaanse Dolomieten hoef je je neus maar te volgen om in de heerlijkste restaurants terecht te komen) en uiteraard de sport zelf. Die zeven dagen lijken elk jaar weer sneller voorbij te vliegen. En terwijl man en kind bij thuiskomst zo weer in het dagelijkse ritme zitten, surf ik me suf naar een aanbieding om toch nog een paar dagen de sneeuw in te kunnen.
Vorig jaar stuitte ik tijdens het googelen op de Lady-Skiwoche. Een evenement dat al 18 jaar gehouden wordt in de regio Ski amadé in Salzburgerland. Lady-Skiwoche is in het leven geroepen om het skiseizoen feestelijk af te sluiten én mensen naar de piste te lokken.

Lady-Skiwoche in de Ski amadé

Ondanks de naam Lady-Skiwoche hoeft de tweede persoon niet persé een dame te zijn; twee mannen, twee vrouwen, man met vrouw, kind, alles kan. Maar, ondanks ik zelf mag bepalen wat voor geslacht mijn maatje is, kies ik toch voor een vrouwelijke medereiziger. We boeken vier nachten in een pension in Großarl, het hart van de feestweek in Ski amadé en vliegen op Salzburg. Een uur na landing rijden we het kleine, maar gezellige wintersportplaatsje binnen.

Diverse evenementen

De 70 km piste van Grossarl blijken voor ons tripje meer dan genoeg. Ondanks dat het echt niet meer koud te noemen is, liggen de afdalingen er mooi bij. En vervelen hoeven we ons zeker niet; tijdens de Lady-Skiwoche (dit jaar van 25-3 t/m 1-4) zijn er skitests, skiguidings en fakkeltochten. Ben je competitief ingesteld, doe dan mee met de slalomwedstrijd Happy-Power-Lady-Race. Hier gaat het er net even anders aan toe dan we gewend zijn. Je wordt namelijk niet op je prestaties ingedeeld, maar aan de hand van de kleur van je haar; roodharigen worden bij elkaar ingedeeld, net als blondjes en brunettes.

DJ Ötzi & Freunde

Elke avond is er feest in de grote tent in het dorp, maar eerlijk is eerlijk; voor die feesten heb je wel één of twee (om eerlijk te zijn meer dan twee) borrels bij nodig. Er zijn optredens van de Supfkrötenparty (bekend van het Oktoberfest) en DJ Ötzi & Freunde. Muziek waar wij als nuchtere Nederlanders wel even voor in de juiste stemming moesten komen...

Hoe de Lady-Skiwoche werkt

Veel mensen zijn bij het zien van de eerste lammetjes allang niet meer in de wintersportstemming. Daardoor blijven de pistes leeg en dat geldt zeker voor de laatste week van het skiseizoen. Om toch die berg vol te krijgen heeft Ski amadé de volgende regeling: boek je een pension (met skipas en feestprogramma), dan krijgt de medereiziger de skipas gratis.

Door: Caroline Vlietstra

Meer informatie over Großarl

Winter Female Author 1

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.