Skip to navigation Skip to main content

10 redenen waarom wintersport in Zwitserland het beste ooit is

Nadat mijn collega's de 10 redenen waarom wintersport in Oostenrijk, Frankrijk en Italië het beste ooit zou zijn schreven, is het nu tijd voor het enige échte wintersportland in de Alpen: Zwitserland. Natuurlijk is Oostenrijk gezellig, heeft Frankrijk grote skigebieden en kun je in Italië lekker eten, maar in Zwitserland wordt dit alles gewoon gecombineerd! En al dat gezeur over dat Zwitserland duurder is moet ook maar eens afgelopen zijn. De echte wintersporter betaalt graag een klein beetje meer voor al het extra's dat dit heerlijke land te bieden heeft.

#1. De hoogste en mooiste bergen van de Alpen

Zwitserland heeft maar liefst 48 bergtoppen die boven de 4.000 meter uitsteken en deze stoere kanjers maken gegarandeerd indruk. De bekendste toppen zijn natuurlijk de Jungfrau en de Matterhorn. Skiën in een dit decor is gewoon het mooiste dat er is. Punt.

#2. Kaas, kaas, kaas

De Zwitsers zijn kunstenaars in het maken van de heerlijkste kaasgerechten. Met de lokale bergkazen maken ze de fijnste kaasfondue, raclette of Croûte au Fromage. Een bezoekje brengen aan een lokale kaasboer is dan ook zeker een aanrader.

Hmmm, Zwitserse kaasfondue

#3. De Zwitserse Frank

Veel mensen lopen altijd maar te mekkeren over die Zwitserse Frank, maar ik vind het heerlijk om niet te hoeven betalen in euro's. Waarom? Omdat ik op vakantie eigenlijk niet wil nadenken over iedere euro die ik uitgeef. En dat lukt prima als je niet betaald in je eigen valuta.

#4. Sneeuwzekere skigebieden

Dit is eigenlijk een logisch gevolg van de nummer #1. in deze lijst. De skigebieden in Zwitserland liggen over het algemeen hoog en dit maakt ze een stuk sneeuwzekerder. Terwijl men vorig jaar kerst in een groen Oostenrijk over witte linten naar beneden moest skiën, stond ik in Arosa in een prachtig witte wereld.

Arosa, kerst 2015

#5. Authentieke wintersportplaatsen

Heel eerlijk, ik houd niet van die moderne 'gelikte' wintersportoorden. Geef mij maar mooie authentieke dorpjes waar je teruggaat in de tijd en overspoeld wordt door de oude 'wintersportromantiek'. In Zwitserland vind je nog veel van dit soort plaatsen, zoals Mürren, Wengen en Scuol. Prachtig!

#6. De trein

Alleen al voor een treinreis in de sneeuw zou iedere wintersporter een keer naar Zwitserland moeten gaan. Kronkelend in een prachtig rood treintje de berg op naar Klosters, Davos of Arosa is een avontuur op zich.

De typische Zwitserse trein in een besneeuwd landschap (© Rhätische Bahn RhB)

#7. De rust

Als ik op vakantie ga, wil ik rust en die vind ik in Zwitserland. Natuurlijk houden ook Zwitsers best van een borreltje en feestje op z'n tijd, maar ze houden ook van rust. In Zwitserse wintersportplaatsen word je niet uit je slaap gehouden door stampend après-ski muziek, wel zo fijn!

#8. Autovrije dorpen

Hoe lekker is het om tijdens je wintersport ook je auto een beetje vakantie te gunnen. In Zwitserland zijn vele autovrije dorpen, zoals bijvoorbeeld Zermatt, Bettmeralp en Saas-Fee. Geen verkeer in de straten betekent bovendien dat je kids ongestoord in de sneeuw kunnen spelen.

Stijlvol winkelen in Crans-Montana (© Crans-Montana Tourisme)

#9. Stijlvolle luxe

In Zwitserland vind je nog stijlvolle luxe in dorpen als St. Moritz, Gstaad en Crans-Montana. Terwijl het in Oostenrijk in de zogenaamde sjieke dorpen vaak één grote show is om te laten zien dat je knaken hebt, doet men dat in Zwitserland gewoon in stijl. Je hoeft niet te laten zien dat je geld hebt, je hebt het gewoon.

#10. Knusse chalets

Wham nam niet voor niets haar videoclip van 'Last Christmas' op in Saas-Fee. Want, let's face it: wat is er nou mooier dan met je familie of een groep vrienden doorbrengen in een knus houten chalet op de berg? Het liefst kom je hier met een boemeltreintje of een oude gondellift. Wanneer mag ik weer?

Heb jij nog aanvullingen op de bovenstaande lijst? Laat dan een reactie achter.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.