Skip to navigation Skip to main content

Typische wintersport pijnen

7808 - 14 typische wintersport pijnen (1)

Misschien ben je net geweest, misschien ga je nog, hoe dan ook: wintersport is de mooiste vakantie die er bestaat. Het magische gevoel dat de besneeuwde bergen, het zonnetje tussen de toppen en een vers geprepareerde piste bij je oproepen, is onbeschrijfelijk! Het kan bijna niet beter zou je denken. Toch is de droomwereld die wintersport heet niet altijd even perfect. De hele dag hard sporten levert helaas ook de nodige pijntjes op. De meest herkenbare hebben we op een rijtje gezet.

1. Skischoenpijn

Skischoenen zijn helaas niet de meest comfortabele schoenen. Als ik alleen al kijk naar mijn eigen skischoenverleden, dan kan ik over dit pijntje echt een boek schrijven. Pijn in je kuiten, zere schenen, gevoelige tenen en ga zo maar door. Helemaal als je na het skiën nog even doorgaat naar de après-ski op je skischoenen... Deze pijn bestrijden? Goed passende schoenen kopen. Ga langs bij een bootfitter, zorg voor goede skisokken en werk aan je skitechniek. Of ga snowboarden, maar of dat nu zo leuk is... Zere scheenbenen tijdens het skiën: dit kun je doen ›

Pijn schenen of skischoenen
© Spalder Media Group

2. Een blauwtje lopen in de bar

Tja... Mentale pijn is ook pijn, toch? Niets is zo pijnlijk dan een blauwtje lopen tijdens het sjansen met een knappe man of vrouw in de bar. De nodige borrels zorgen ervoor dat je een hoop extra lef krijgt, maar extra lef betekent nog niet direct extra succes. Daar gaat je zelfvertrouwen van die avond…

3. IJsplaatpijn

IJzige stukken kunnen erg venijnig zijn. Al glijdend en schrapend ski je naar beneden. Om je heen hoor je gevloek en getier. En dan, in een fase van onoplettendheid, lig je (letterlijk en figuurlijk) op je plaat.

4. Skistok in je zij (of ergens anders)

Met zijn allen opgepropt in de skibus is sowieso geen pretje. Aangekomen bij de lift, wil iedereen natuurlijk tegelijk de bus uit en omhoog. Dat alleen al zorgt voor de nodige irritaties, maar als er dan ook nog iemand een stok in je zij prikt, dan is je goede ochtendhumeur gelijk verdwenen. Gelukkig zijn we dit pijntje eenmaal boven snel weer vergeten.

Rij voor de skibus

5. Een pannenkoekenlift tussen je benen

Iets waar menig man over mee kan praten: een pannenkoekensleeplift tussen de benen. Niet de meest ideale plek voor de mannelijke wintersporter. Toch zijn het echt niet alleen mannen die hier last van hebben. Als je als vrouwelijke snowboarder een ankerliftje tussen je benen moet klemmen en het liftje gaat vrij steil omhoog, dan kan dat ankertje aardig pijn doen op de bovenbenen. De vraag is natuurlijk wel: wie van de twee hoor je het minst klagen? 5 skigebieden zonder sleepliften ›

Pannenkoekenlift pijnlijk

6. Stoeltjeslift tegen je kuiten

AU, weer zo'n kuitenklapper... Van die stoeltjesliften die keihard aankomen en vol gas in je kuiten beuken. Super pijnlijk!

7. Spierpijn

Skiën is een sport die je niet dagelijks uitoefent. Veel mensen gaan onvoorbereid op wintersport. De sportschool vermijden we en voor buiten hardlopen is het net iets te koud. Met de oefeningen van Snowplaza zijn we helaas pas een week voor de wintersport begonnen en dus moeten we het na de eerste dag skiën flink bezuren. Gelukkig duurt die spierpijn slechts een dag of twee en glijd je daarna weer vrolijk de piste af. Volgend jaar toch maar een beetje beter voorbereiden… 5 tips om spierpijn te voorkomen op wintersport ›

8. Je handen snijden aan je ski’s of snowboard

Handschoenen, ze zijn er niet voor niets. Ook al stap je het hotel uit in een heerlijk winterzonnetje, houd die handschoenen dan toch maar aan. Ski’s en snowboards zijn vlijmscherp en kunnen nare sneeën opleveren.

9. Hoofdpijn

De frisse berglucht heeft een geneeskrachtige werking. Op de een of andere manier heb je de volgende dag nooit last van een kater. Toch is dit niet een excuus om het ongelimiteerd op een zuipen te zetten. Hoe later je naar bed gaat en hoe meer borrels er naar binnen gaan, hoe groter de kater en hoe heviger de hoofdpijn de volgende dag. Oók in de bergen.

Half lege biertjes

10. Uitglijden over ski’s of snowboards

Rekken om je skispullen in te zetten bij een bergrestaurant, ze zijn er niet voor niets. Toch klikken we ze met z’n allen massaal uit op het eerste het beste plekje dicht bij de berghut. Denkend aan dat overheerlijke pannetje Kaiserschmarrn dat binnen op je te wachten staat, loop je richting de ingang en struikel je over een paar ski’s midden in het pad. Daar gaat die heerlijke dagdroom…

11. Verzuurde bovenbenen

Lange afdaling? Brandende bovenbenen! Een dag flink gasgeven? Brandende bovenbenen! Skiën, maar in de weken daarvoor verre van sportief geweest? Brandende bovenbenen! Lang leve berghutten met warme choco en ritjes in de skilift.

Skiën wintersport

12. Pijn in je stuitje

Vooral een veel voorkomend fenomeen bij snowboarders. Waarom val je toch altijd plat op je kont? De volgende dag maar een kussentje in je broek.

13. Beschadigingen in je dure materiaal

Weer zo’n gevalletje van mentale pijn. Je hebt net nieuw materiaal gekocht en ja hoor, daar skiet weer zo’n idioot over je ski’s heen. Niet veel later ski je zelf over een steentje en ook in de rij voor de lift gebeuren er dingen die je niet aan kunt zien. Ski’s, snowboards en stokken, alles gaat over elkaar heen en de eerste krassen en butsen zijn al snel zichtbaar. Zo zonde!

14. Pijn in je hart

Het gebeurt ieder jaar opnieuw. Na een fantastische week wintersport verlaten we met pijn in ons hart de wintersportbestemming. Weg van de bergen, weg van de sneeuw en weg van elke dag lol. Laat het jaar maar heel snel gaan!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.