Skip to navigation Skip to main content
Onsen 7594228 1280
© Namsu Jerome, Pixabay

Niet alleen in de Alpen kun je skiën, er zijn ook een aantal 'exotische' skigebieden waar je op de latten kunt staan. Wat dacht je bijvoorbeeld van skiën op een vulkaan, op de allerhoogste berg ter wereld en sushi of tapas als lunch? In deze exotische skigebieden vind je weer eens een andere soort wintersport. Je moet er soms wel een paar centen voor over hebben, maar dan ski je in veel gevallen het hele jaar door en beleef je keer op keer een bijzondere ervaring.

1. Afrika

Bij Afrika denk je vast aan The Big Five, Kaapstad, safari’s, zwemmen met grote witte haaien en de woestijn. Ik durf in ieder geval te wedden dat het woordje wintersport niet direct bij je opkomt. Toch is het zo, want je kunt skiën in Afrika. Uiteraard is het niet te vergelijken met de skigebieden in de Alpen, maar het is gegarandeerd een bijzondere ervaring. In Zuid-Afrika vind je een aantal skigebieden waar je van juni tot september kunt skiën. Tiffindell en Afriski zijn erg populair. Bij weinig sneeuwval is alleen de piste besneeuwd, bij veel sneeuwval waan je jezelf in een Afrikaanse winterwonderwereld.

2. Hawaii

Aloha en welkom op Hawaii. Het land van de wiegende heupen, bloemenkransen, zon, surfen en vulkanen. Voeg daar ook maar het woordje wintersport aan toe, want in de maanden februari en maart kan er een dik pak sneeuw vallen op de vulkaan Mauna Kea. Als de omstandigheden een beetje oké zijn, dan kun je hier prima skiën. De Mauna Kea is met een lengte van 10.203 meter (gemeten vanaf zeeniveau) de hoogste berg ter wereld. Er zijn geen pistes en skiliften aanwezig, dus om er te kunnen skiën, moet je met de auto omhoog rijden. Een goede conditie is wel een vereiste, omdat je op grote hoogte komt. In het speciale bezoekerscentrum dat je halverwege tegenkomt, kunnen ze je daar alles over vertellen. Ski’s en snowboards zijn te huur, dus die hoef je niet vanaf huis mee te nemen.

Mauna Kea Hawaii exotisch skigebied
© Adrian Malec, Pixabay

3. Griekenland

Bij Griekenland denk je eerder aan een zomervakantie, dan aan een wintersport. Toch heeft het binnenland een aantal hoge bergen, waar ’s winters flink wat sneeuw kan vallen. Geen moderne liften, maar wel Griekse gezelligheid, zeer aangename prijzen en fijne pistes. Het seizoen start hier medio december en eindigt in april. Je vindt hier zo’n 17 skigebieden, waarvan het populairste- en grootste gebied is te vinden is op de Parnassos berg (36 km aan pistes). Wissel Glühwein in voor een glas Ouzo en vervang de Tartiflette voor een bord Gyros. De Grieken weten wel wat een feestje vieren is, dus ook voor de après-ski ben je in hier aan het juiste adres.

4. Cyprus

Ook bij Cyprus denk je niet meteen aan een wintersportvakantie, maar ook hier geldt dat het er ‘s winters flink af kan koelen. Op Cyprus vind je het Troödos gebergte, met als hoogste berg de Olympus. Deze berg is, met name onder de Cyprioten, een populaire wintersportbestemming. Wel is skiën in Cyprus erg afhankelijk van het weer. Houd dat van tevoren goed in de gaten als je van plan bent om hier op wintersport te gaan.

5. Japan

Ruim 20 meter sneeuw per seizoen, geen schnitzel maar sushi en geen après-ski, maar karaoke. Je moet er een paar uur voor vliegen, maar dan kun je genieten van de ruim 600 skigebieden van Japan. Veel bomen dankzij de lagere ligging van de gebieden, een ontzettend vriendelijke bevolking en bij aankomst een hartelijk ontvangst. Oefen vooraf in het eten met stokjes en eet je na iedere ski dag vol aan de lekkerste sushi en sashimi. Japan heeft heerlijke pistes, moderne faciliteiten en dankzij de vele sneeuwval kun je hier uitstekend off piste skiën. Het skiseizoen start in december en eindigt eind maart.

Mount Fuji wintersport Japan
© Manuel Cosentino, Unsplash

6. Chili

Het voordeel van Chili is dat de seizoenen daar precies omgedraaid zijn met die van ons. In onze zomer is het daar winter en andersom. Jaarlijks trekken veel Europese profs richting Chili om er ook in de zomer te kunnen oefenen. Kun jij ook echt geen genoeg krijgen van wintersport en ga je het liefst het hele jaar door? Ga dan richting Chili. Je skiet hier op de hoge bergen van het Andesgebergte. Chili beschikt over verschillende skigebieden met in totaal ruim 350 kilometer aan pistes, met hoogtes tot 3670 meter. Van al die gebieden is Portillo het meest bekende skigebied. Chili biedt veel mogelijkheden voor een wintersportvakantie. Prachtige pistes, mooie uitzichten, ski safari’s, heli ski, Spaanse gezelligheid en Chileense specialiteiten.

7. Marokko

Het Atlasgebergte loopt dwars door Marokko. ’s Winters kleuren de hoge bergtoppen wit en kun je skiën in de wintersportplaatsen Oukaimeden en Ifrane. Ifrane wordt dankzij haar uitstraling ook wel klein Zwitserland genoemd, al krijg je eigenlijk in beide skigebieden een behoorlijk Europees gevoel. Ga met de skilift omhoog, of neem een ezel en geniet van de Marokkaanse sneeuw. In het weekend kan het er erg druk zijn, dus probeer die dagen zo veel mogelijk te mijden. Januari en februari zijn de beste maanden om voor een wintersportvakantie richting Marokko te trekken. Ook leuk: combineer de wintersport met een stedentrip naar Marrakesh.

Exotische skigebieden Marokko
© Med EDDARAMI, Unsplash

8. Sicilië

Het eiland Sicilië mag niet in dit lijstje met exotische skigebieden ontbreken. Ben je op zoek naar een echte adrenalinekick en staat skiën op een actieve vulkaan al een tijdje op jouw bucket list? Boek dan een vakantie naar Sicilië en ga skiën op de Etna. De Etna is de actiefste vulkaan van Europa en dus het kan voorkomen je zo nu en dan door een vulkanische damp skiet, of dat het toch niet veilig genoeg is om omhoog te gaan. Een waanzinnige ervaring. Er zijn verschillende skigebieden op de Etna en je kunt diverse skitochten skiën. December, januari en februari zijn de beste maanden om die kant op te gaan.

Vulkaan etna
© Giuseppe Famiani, Unsplash

9. Dubai

Dubai, een land vol zon, woestijnlandschap en rijkdom. Dit Arabische schiereiland ligt op één van de warmste plekken op aarde en daarom is het onmogelijk dat hier sneeuw zal vallen. Skiën of boarden in de buitenlucht is mogelijk op de vele zandduinen, maar daar houdt het dan wel bij op. Toch is er op dit warme plekje ook sneeuw te vinden. Daarvoor moet je naar ’s werelds grootste indoor skibaan ter wereld. Temperaturen onder het vriespunt, verse sneeuw, meerdere pistes, een ontmoeting met een pinguïn en een ervaring rijker. Wintersportkleding en materiaal zijn allemaal te huur.

10. Turkije

Jaarlijks trekken honderden toeristen richting de Turkse Riviera voor een zomervakantie. Zon, zee, strand en hoge temperaturen maken Turkije tot een populair vakantieparadijs. Waarschijnlijk zal het je verbazen als ik zeg dat je hier ook een hele fijne wintersportvakantie kunt beleven. De skigebieden zijn veelal hooggelegen, sneeuwzeker en variëren in pistekilometers. En dat allemaal op zo’n 4 uur vliegen. Ben je op zoek naar wat meer avontuur, of wil je juist niet te veel geld uitgeven? Dan is Turkije een ideale bestemming voor jou. Net zoals in de zomer kom je hier ’s winters ook typische Turkije-deals tegen.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.