Skip to navigation Skip to main content
Sfeervolle en authentieke skidorpen in Frankrijk

Skiën in Frankrijk: de één houdt ervan, de ander gaat veel liever naar een ander Alpenland. Frankrijk heeft voor sommige mensen toch het imago van hoogbouw en ongezelligheid en dat terwijl er juist ook veel mooie plekken zijn. In dit artikel zetten we 8 authentieke skidorpen in Frankrijk voor je op een rijtje. Hier vind je wel die sfeervolle bebouwing en geen betonnen appartementencomplexen. Misschien ga jij, na het lezen van dit artikel, komende wel een keertje naar Frankrijk!

1. Châtel

Het dagelijks leven in dit Franse bergdorpje wordt nog grotendeels bepaald door ambacht en traditie. Zodra het winterseizoen haar intrede doet, verandert Châtel in een charmant skidorpje zonder kapsones. Skiën is hier een tweede natuur. Châtel bevindt zich midden in het skigebied Les Portes du Soleil, dat zo'n 600 km aan pistes telt. Het dorp ligt op 1200 meter hoogte en is daardoor ook geschikt als startpunt voor diverse wandel- en langlaufroutes. Heb je weinig op met de activiteiten in de sneeuw? Dan kun je in de gezellige winkelstraat ook fijn winkelen, lekker eten of een kopje koffie drinken.

Authentiek Frans dorp Châtel

2. Megève

Het authentieke Megève stamt uit de dertiende eeuw en telt nog geen 4000 inwoners. Het dorp heeft een verleden als het meest chique skiresort in Frankrijk, mede door de invloeden van de barones van Rothschild. Hier vind je geen hoogbouw, maar wel een sfeervol authentiek dorp én een skigebied met ruim 450 kilometers aan pistes. Perfect voor families én voor de kilometervreters.

3. Les Gets

Wie denkt dat de skidorpen in Frankrijk alleen maar over uit de grond gestampte hoogbouw beschikken, heeft het mis. Het kleine dorpje Les Gets is een eeuwenoud dorpje, met een historie die teruggaat tot de 11e eeuw. Aan de hoofdstraat, het hart van het dorp, vind je aan weerszijden traditionele chalets en charmante hotels. Op meerdere plekken in Les Gets vind je skiliften naar skigebied Les Portes du Soleil. Dit skigebied telt maar liefst 600 kilometer aan pistes, met veel kindvriendelijke afdalingen en voorzieningen. Het is niet voor niets een populair dorp voor families om te gaan skiën.

Skidorp Les Gets in Frankrijk

4. Valmorel

De geschiedenis van Valmorel gaat nog niet zo heel ver terug. Het werd pas in 1976 gebouwd, maar gelukkig wel in traditionele stijl. Je vindt hier voornamelijk bergchalets die passen bij de bouwstijl in de rest van de Savoie. Het centrum van het dorp is autovrij en een voetgangersgebied. Doordat het een compact dorpje is, kun je gelukkig alles te voet doen. Bij de meeste chalets en appartementen heb je direct toegang tot de piste, super fijn! Skiën doe je op de pistes van Le Grand Domaine.

5. La Clusaz

Al aan het begin van de 20e eeuw ontdekte men de pracht van het wintersporten in La Clusaz, midden in het skigebied Massif des Aravis. Dit skigebied beschikt over meer dan 200 kilometer aan pistes, die geschikt zijn voor zowel beginners als gevorderden. De sfeer in het dorp is heerlijk authentiek en knus en je vindt er voornamelijk chalets. Er zijn veel plekjes om wat te eten of drinken en er is zelf après-ski, met een aantal leuke barretjes waar gezelligheid is verzekerd.

Authentiek dorp La Clusaz
© Spalder Media Group

7. Le Grand Bornand

In het centrum van Le Grand Bornand ligt een schattig pleintje, aan de hoofdstraat vind je een wekelijkse markt en ook het boerenleven is hier echt nog niet verdwenen. Le Grand Bornand heeft inmiddels de harten veroverd van veel wintersportliefhebbers en dat is ook niet zo gek. Vanuit de chaletwijk Chinaillon kun je direct je ski’s onderklikken en heb je toegang tot een eigen skigebied met 90 km aan pistes. Houd je van wat meer uitdaging en kilometers? Le Grand Bornand is onderdeel van het Lake Annecy Ski Resort en met een uitgebreide skipas kun je ook skiën in de skidorpen in de buurt.

6. Valloire

Aan de voet van de Col du Galibier vind je het levendige bergdorp Valloire. Vroeger was de Galibier de belangrijkste bergpas naar het zuiden van Frankrijk. Valloire is een dorpje met een eeuwenoude geschiedenis. Die geschiedenis zie je nog terug aan de tientallen kappelletjes, een 17-eeuwse barokkerk en het authentieke centrum. Ook op het gebied van après-ski is er in Valloire genoeg te doen. Er zijn behoorlijk wat cafés, restaurants én winkels waar je je na het skiën goed kunt vermaken. Het skigebied Galibier Thabor, waar Valloire en het modernere Valmeinier toe behoren, biedt 150 km aan pistes tot een hoogte van 2600m.

Valloire is een van de authentieke dorpen in Frankrijk
© Spalder Media Group

8. Samoëns

We sluiten dit lijstje met authentieke dorpen in Frankrijk af met Samoëns. Het historisch centrum van Samoëns is idyllisch en heerlijk authentiek, met leuke winkeltjes, restaurants en een paar kroegen waar je wat kunt drinken. Met nieuwbouw zijn de ontwikkelaars gelukkig voorzichtig geweest en daardoor heeft het dorp, zeker in de winter onder een laagje sneeuw, een prachtige uitstraling. In de omgeving van het dorp zijn ook veel andere niet-ski activiteiten te doen, zoals ijsklimmen, langlaufen of gewoon lekker ontspannen.

180 - Winter - Lianne

Over Lianne

Oostenrijk is Lianne’s tweede thuis. Als klein meisje werd ze er op de ski’s gezet, waarna ze op haar 12e overstapte op het snowboard. Na haar studie gaf ze snowboardles in Serfaus-Fiss-Ladis en ze komt nog heel regelmatig in de Alpen.