Skip to navigation Skip to main content

De pistenbully-bestuurders van het Zillertal

7630 - De pistenbully-bestuurders van het Zillertal (1)

Je ziet ze niet vaak en als je ze ziet dan gaat het gepaard met een piepend geluid en zijn ze snel weer weg: de pistenbully's. Dankzij de pistenbully en zijn bestuurder kunnen wij (skiërs, snowboarders, toerskiërs, langlaufers, rodelaars, wandelaars) elke ochtend genieten van perfect geprepareerde pistes. En zoals we allemaal weten, 's ochtends is niets zo fijn als een ongeschonden, glad geprepareerde piste. In dit blog nemen we even een kijkje in het leven van een pistenbully-bestuurder in het Zillertal.

Pistenbully-bestuurder Johann Daum

Johann Daum is zo’n pistenbully-bestuurder. In Mayrhofen doet hij aan egaliseren, walsen, schuiven en frezen, nadat de wintersporters de piste hebben verlaten. “Alles voor de gasten” zo stelt hij op nuchtere toon. “Om veiligheidsredenen mogen er tijdens de openingsuren van de pistes geen pistenbully’s worden gebruikt”, legt Johann uit. Dus als wij gezellig aan het après-skiën zijn of lekker warm thuis aan het avondeten zitten, ploegen Johann en zijn collega’s vrolijk door.

Pistenbully en bestuurder © Zillertaltourismus door Julia Rotter

Werkbespreking

De heren en dames van de pistenbully’s hebben elke dag een werkbespreking voordat ze de pistes opgaan. Tijdens deze bespreking geven de managers aan welke pistes extra aandacht nodig hebben, wat de verschillende sneeuwcondities in het skigebied zijn en waar eventueel extra sneeuw aangebracht moet worden.

Corina, de pistenbully van Johann

Over het algemeen heeft elke bestuurder een eigen pistenbully. “Mijn pistenbully heet Corina, net als mijn dochter” vertelt Johann trots. “Vanuit mijn cabine heb ik de hele piste in het vizier. Om de hoogtes van de sneeuw goed in te kunnen schatten, heb je veel ervaring nodig. Maar de speciale ‘sneeuwmeter’ helpt daarbij. Die geeft op het beeldscherm heel precies de hoogte van de sneeuw aan die ik voor mijn pistenbully heb. De mooie ribbels die de skiërs ’s ochtends zo op prijs stellen, maak ik met een soort kam aan de achterkant van Corina”. Rond middernacht zijn de pistenbully-bestuurders klaar met het werk. Maar dit betekent niet dat ze daarna lekker kunnen uitslapen. Johann staat elke dag weer om 06.30 op, want hij runt ook nog een boerderij.

Heerlijke ongeschonde piste! © Zillertaltourismus door Thomas Straub

Facts & Figures

- In het Zillertal zijn zo’n 118 pistenbully’s werkzaam.
- Elke pistenbully weegt zo’n 8,5e ton en heeft een maximumsnelheid van 20 km/uur.
- In het Zillertal moet elke dat 1467 hectare aan pistes worden geprepareerd.
- Een pistenbully heeft een 6-cilinder dieselmotor met 530 PK en kost zo’n € 500.000,-

Winter Yvonne

Over Yvonne

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.