Skip to navigation Skip to main content

Top 5 kazigste recepten

7583 - Top 5 kazigste recepten (1)

De herfst lijkt stilletjes overgeslagen te worden en geruisloos over te gaan in de winter. Al dagen worden we verwend met strakblauwe luchten, een heerlijk schijnende zon en temperaturen die richting het vriespunt kruipen. In de vroege ochtend vormen zich de eerste stoomwalmpjes als je uitademt en wanneer je ’s avonds laat door de buurt loopt, is de geur van brandende haardkacheltjes niet te missen. Op en top wintersportweer. Er ontbreken alleen nog wel wat elementen om werkelijk dat wintersportgevoel te krijgen.

Zoals bergen, niet geheel onbelangrijk. Sneeuw, niet te vergeten. Schnapps, voor de gezondheid. En een vrolijke Fransman die op een enorme plaat in zijn vers gemaakte Tartiflette staat te roeren! Of een olijke Oostenrijkse deerne die in dirndl je binnenste verwent met een ferme Käsespätzle!

Daarom, om nog wat meer in die wintermodus te komen, een top 5 van heerlijke gerechten die je eigenlijk alleen eet als je op wintersport bent. Maar, het zijn niet zomaar gerechten. Het zijn de meest kazige die je je kunt voorstellen! Loeizwaar bergvoer en voor iedere kaasfetisjist een must eat!

#1. Kaasfondue

Machtig op de maag, machtig lekker! Oorlogen zouden voorkomen kunnen worden als wereldleiders gezamenlijk aan de kaasfondue zouden gaan. Met z’n allen gebroederlijk het vorkje met champignon, brood of heerlijk stukje charcuterie in de gesmolten mix van Emmentaler, Appenzeller en Gruyère dopen. De machtswellust wordt door de zoete smaak van de witte wijn die achterblijft op de tong gereduceerd tot enkel de wellust van kazig genot. Machtig mooi. Fonduen for worldpeace!

#2. Raclette

Lekker schrapen, lekker Hollandsch! Met dit verschil dat er over de in te nemen hoeveelheid kaas niet moeilijk wordt gedaan. Men neme een halve kaas, zet er een roosterend vuurtje op en schraapt de gesmolten kaas over de aardappels, groenten of dungesneden vleeswaar. Vergeet ook het zuur niet, want een augurkje met gesmolten Zwitserse kaas… Himmlisch!

#3. Tartiflette

Je ziet hem voor je hè, die Fransman met zijn gekrulde moustache, iets te dikke buik en dat glaasje rode wijn in zijn linkerhand, onderwijl roerend in de Tartiflette met zijn vrije rechter. Een vuurkorf verwarmt de mensen die in een kringetje rondom zitten. In de verte is er nog een piste open om te avondskiën. Je ruikt de geur van gebakken ui, 300 tenen knoflook, gebakken spek, gesmolten Reblochon kaas, aardappel zo kruimig dat ze in brokjes door de kaas lijken te zwemmen… o boy, geef me! Feed me!

#4. Käsespätzle

Kaas. En kaas. Nog een beetje kaas. En boter. En olie. En vooruit, nog een beetje kaas. Wat spätzle erbij, omdat het moet, want het gaat uiteraard om de kaas. Oostenrijkers weten wel raad met kaas. Wat moet er nog meer verteld worden over de Käsespätzle? Kaas.

#5. Kaasplank

Oké, nog plek voor een toetje? Dan gaan we voor een kaasplank. Let wel, dat is een serieuze aangelegenheid. Je kunt niet zomaar wat kaasjes van die plank plukken. Er zit een gedachte achter, een plan. Er moet een opbouw inzitten. Je werkt van links naar rechts, van mild naar zwaar. Zo start je met een wit schimmelkaasje. Camembert is een bekende en prima kaas om op te warmen. Second best is een zoetige geitenkaas. Beetje honing erbij, slokje dessertwijn… Dan is er nog een tussenweg voor de oldtime favorite Reblochon. En dan ben je los. Dan gaat het erom spannen, je bouwt nu op naar het summum. Naar het moment dat je niet meer weet of het lekker is, toch niet te hachen of himmlisch, je gaat voor de blauwe kaas… En juist dat laatste hapje blauwschimmelige Roquefort laat je achter in euforische smaakverwondering.

179 - Winter - Tjeerd

Over Tjeerd

Toen Tjeerd op zijn 18e voor het eerst échte bergen zag, was hij direct verknocht aan de heerlijke sfeer die wintersport met zich meebrengt. Inmiddels heeft hij massa’s skigebieden gezien en wil hij nog veel meer ontdekken.