Skip to navigation Skip to main content

Waar zijn winterbanden verplicht?

Nu de zomer zo lang lijkt de duren, denk je er misschien nog helemaal niet aan: winterbanden. Toch is het voor je het weet weer tijd om de banden van je auto te wisselen. Niet alleen in de Alpen, maar ook in Nederland is het onder de 7 graden aan te raden om op winterbanden te rijden, aangezien je remweg wordt verkort en dus je veiligheid wordt verhoogd. Echter is het in ons land niet verplicht, maar in sommige wintersportlanden wel. In dit weblog geven we je antwoord op de vraag: waar zijn winterbanden verplicht?

België: niet verplicht, wel toegestaan om op sneeuwkettingen te rijden

Bij een wintersportland denk je misschien niet direct aan België, maar toch ligt hier in de winter regelmatig sneeuw en kent het land verschillende skigebieden in de Ardennen. Winterbanden zijn niet verplicht in België, maar ze worden wel aangeraden bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn toegestaan mits ze het wegdek niet aantasten.

Luxemburg: winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden

Veel wintersporters die in Frankrijk op vakantie gaan, rijden door Luxemburg. In tegenstelling tot Nederland en België zijn winterbanden hier wel verplicht als er winterse omstandigheden op de weg zijn. Denk hierbij aan sneeuw, vorst en ijs. Banden met een M + S (mud & snow) symbool zijn hier goedgekeurd, maar een echte winterband met het sneeuwvlok symbool, is nog veiliger.

Duitsland: winterbanden en winteruitrusting is verplicht

De Duitsers zijn duidelijk als het gaat om winterbanden: deze zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Onder winterse omstandigheden verstaan de Duitsers: ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Dit betekent dat het ook buiten de wintermaanden sprake kan zijn van verplichting bij bepaalde weersomstandigheden. Wees je hiervan bewust als je bijvoorbeeld in de herfst of voorjaar naar of door Duitsland rijdt. Naast winterbanden met een M + S symbool zijn in Duitsland ook all-season banden toegestaan. De Duitsers raden aan met minimaal 4 mm bandenprofiel te rijden.

Oostenrijk: winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april

Oostenrijk kent een specifieke periode waarin winterbanden verplicht zijn: van 1 november tot 15 april. In sommige berggebieden kan ook buiten deze periode een verplichting gelden, dit wordt dan aangegeven middels speciale borden. Oostenrijkers spreken over winterse omstandigheden bij: sneeuw, ijs en gladheid. Banden dienen minimaal het M + S symbool te hebben, all season banden worden niet erkend als winterbanden. De wettelijk verplichte profieldiepte is 4 mm.

Zwitserland: geen verplichting van winterbanden, sneeuwkettingen in bepaalde gebieden

Hoewel de Zwitsers het gebruik van winterbanden niet wettelijk hebben vastgelegd, is het hier wel aan te raden in de wintermaanden altijd op winterbanden te rijden. Je kunt hier namelijk een boete krijgen indien je het verkeer hindert, doordat je onvoldoende profiel op je banden hebt. Zorg er ook altijd voor dat je (passende) sneeuwkettingen mee hebt, in sommige (berg)gebieden zijn deze verplicht.

Frankrijk: winterbanden- of sneeuwkettingen verplicht bij speciale borden

In Frankrijk zijn winterbanden niet standaard verplicht. Echter in de berggebieden kan middels borden aangegeven worden dat je niet verder mag rijden zonder winterbanden en/of kettingen. Het minimale profiel dient hier 3,5 mm te zijn en je banden moeten de indicatie M + S hebben of het sneeuwvolkje.

Italië: winterbanden verplicht op de Brennerpas en in de Aostavallei

Voor Italië geldt geen algemene verplichting voor het gebruik van winterbanden, echter zijn hierop een paar uitzonderingen. Zo zijn winterbanden of sneeuwkettingen verplicht op bepaalde bergwegen. Verder zijn winterbanden verplicht in de periode van 15 oktober tot 15 april op de Brennerpas en in de Aostavallei.

Tsjechië: winterbanden en sneeuwkettingen verplicht in de wintermaanden

De regels in Tsjechië zijn erg duidelijk: van 1 november tot en met 31 maart zijn winterbanden én sneeuwkettingen altijd verplicht bij winterse omstandigheden als sneeuw, ijzel en sneeuwmodder. Ook bij een temperatuur onder de 4 graden geldt deze verplichting. De banden dienen minimaal een M + S symbool te hebben en 4 mm profiel.

Meer over met de auto op wintersport

Met de auto op wintersport: handige tips >
Met de auto op wintersport: voorkom verrassingen >
Is je auto klaar voor de wintersport?

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.