Skip to navigation Skip to main content
Berwang 1

Er zijn van die bestemmingen in de Alpen waar je op slag verliefd op wordt. In deze sfeervolle bestemmingen lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. De bebouwing is authentiek, hoogbouw is uit den boze en het karakter van de plaatsjes is charmant. Houten huizen sieren het straatbeeld en een kerk brengt de nodige extra charme. Wie tijdens de wintersport op zoek is naar sfeer, rust en traditie kan met een gerust hart afreizen naar deze sfeervolle skidorpen in de Alpen.

1. Grimentz

Het schilderachtige plaatsje Grimentz ligt op 1564 meter hoogte in Wallis en is absoluut een van de meest sfeervolle skibestemmingen in de Alpen. Toonbeeld van zijn de door de zon zwartgeblakerde ‘raccards’ (oude graanschuren), waarvan een aantal uit de 15e eeuw stammen. Ondanks de opkomst van het toerisme heeft Grimentz haar oorspronkelijke uitstraling weten te behouden. De harmonie van oude boerderijen en houten chalets zorgt ervoor dat deze bestemming in het Val d’Anniviers aan sfeer geen gebrek heeft. Vanuit het dorp heb je toegang tot een sneeuwzeker skigebied dat tot bijna 3000 meter hoogte reikt en ruim 115 km aan pistes telt.  

Grimentz Sfeervol skidorp in de Alpen

2. Ortisei (St. Ulrich)

Op zoek naar sfeervolle skidorpen in Italië? Maak dan snel kennis met Ortisei (St. Ulrich in het Duits). Het plaatsje ligt op 1236 meter hoogte, aan het begin van Val Gardena, en heeft een sfeervolle en authentieke uitstraling. De bebouwing is traditioneel en de machtige Dolomieten op de achtergrond maken het beeld helemaal compleet. Het gezellige dorpscentrum kent allerlei leuke winkels en boetiekjes, waardonder een van de mooiste winkelstraten van de Dolomieten. Ook zijn er allerlei leuke restaurants en bars. Skiën kan op de ruim 175 km aan pistes in het dal en ook heb je hier toegang tot de befaamde Sellaronda.

3. Alpbach

Alpbach ligt op ruim 1000 meter hoogte, op een zonnig plateau boven het Alpbachtal. Het sfeervolle plaatsje is dankzij de authentieke bebouwing, met vele houten huizen en boerderijen, zelfs meerdere keren verkozen tot mooiste dorp van Oostenrijk. Alleen daarom al verdient Alpbach een plaats in deze lijst met sfeervolle skidorpen in de Alpen. Skiën kan op de pistes van het familievriendelijke skigebied Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau, dat ruim 113 km aan pistes telt.

Alpbach sfeervol dorp in Ski Juwel

4. Samoëns

Samoëns is beslist een van de meest sfeervolle skibestemmingen in Frankrijk én de Alpen. Het dorp heeft een traditionele uitstraling en aan charme is geen gebrek. Dankzij de vele oude stenen huizen beschikt het skidorp bovendien over de status ‘Monument Historique’. In het gezellige centrum vind je meerdere restaurants, bars en accommodaties. Skiën kan op de pistes van het skigebied Le Grand Massif, dat ruim 260 km aan pistes telt.

5. Châtel

Franse skidorpen niet sfeervol? Dat tegendeel bewijst ook Châtel. Het langgerekte plaatsje ligt op 1100 meter hoogte en heeft een authentieke uitstraling. Je vindt hier vrijwel alleen houten chalets, wat bijdraagt aan de sfeer van het skidorp. Skiën kan vanuit Châtel op de pistes van het giga grote skigebied Les Portes du Soleil. De ruim 600 pistekilometers liggen verspreid over skibergen in Frankrijk en Zwitserland.

Châtel in Frankrijk

6. Arosa

Arosa een sfeervol en familievriendelijk skidorp in Zwitserland, te bereiken via een kronkelige bergpas. De plaats ligt op 1775 meter hoogte en vormt samen met Lenzerheide een skigebied dat ruim 220 km aan pistes telt. Groot voordeel is dat veel accommodaties aan of op loopafstand van de pistes liggen. De vele houten huizen, het meer en het hoogteverschil geven Arosa een charmante en romantische tint. Je vindt hier wel een paar hogere gebouwen, maar die gaan prima op in de rest van het dorp en het landschap.

Arosa sfeervol skidorp in de Alpen en Zwitserland

7. Les Gets

Les Gets is een sfeervol en authentiek plaatsje aan de buitenkant van het skigebied Les Portes du Soleil. Het dorp ligt op 1172 meter hoogte en ondanks dat het de laatste jaren flink in omvang is gegroeid, is aan sfeer geen gebrek. De vele traditionele huizen geven het dorp een vriendelijk karakter. Mede daarom voelen gezinnen zich hier direct thuis.

Les Gets skidorp in Les Portes du Soleil

8. Filzmoos

De Ski amadé is een van de populairste en grootste skiregio’s van Oostenrijk. Toch is daar in Filzmoos niet veel van te merken. Het kleine en bijzonder sfeervolle dorpje heeft een rustige, afgelegen ligging en trekt vooral families met kleine kinderen.  Filzmoos wordt omringd door een schitterende natuur en dito bergomgeving. Naast skiën kun je hier ook hele mooie wandelingen maken. 

Filzmoos sfeervol dorp in Oostenrijk

9. Evolène

Het Zwitserse dorp Evolène mag absoluut niet ontbreken in deze lijst met sfeervolle skidorpen in de Alpen. De Walliser gemeente ligt op 1371 meter hoogte in Val d’Hérens en is qua oppervlakte de op drie na grootste gemeente van het land. De karakteristieke houten huizen en chalets geven het dorp een traditionele en charmante uitstraling. Je vindt hier bovendien een gezellige winkelstraat met allerlei mooie winkels en goede restaurants.

10. Berwang

Berwang ligt op 1336 meter hoogte en is daarmee het hoogstgelegen dorp in de Tiroler Zugspitz Arena. Het is een klein, gezellig en sfeervol plaatsje waar vooral families graag komen. Verwacht hier geen hossende menigtes en bruisende après-ski, maar wel een gemoedelijke sfeer. Vanuit Berwang kun je de ruim 36 pistekilometers van het skigebied Berwang-Bichlbach verkennen, maar ook uitwijken naar de andere skigebieden in de buurt.

Sfeervolle skidorpen in de Alpen: Berwang

11. Bettmeralp

Bettmeralp ligt op 1950 meter hoogte, midden in de Aletsch Arena, een skigebied dat ruim 100 km aan pistes telt. Het dorpje ligt op de berg, in ‘de achtertuin’ van de langste gletsjer van de Alpen, de Aletschgletsjer. Dit natuurverschijnsel moet je eigenlijk echt een keer in je leven gezien hebben! Om die reden trekt Bettmeralp wel veel toeristen. Het authentieke plaatsje is autovrij, staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en alleen per skilift te bereiken.

Bettmeralp

12. Mittenwald

De Duitse gemeente Mittenwald ligt op 913 meter hoogte, zo’n 100 km ten zuiden van München, tussen het Wetterstein- en Karwendelgebergte. Het pittoreske dorpje heeft een historisch centrum met prachtige gebouwen, kleurrijke huizen, leuke winkeltjes, restaurants en bars. Je hebt hier tijdens je wintersport toegang tot het skigebied op de 1391 meter hoge Hoher Kranzberg, dat zo’n 15 km aan pistes telt.

Nog meer sfeervolle skidorpen in de Alpen

Naast de twaalf sfeervolle skidorpen in dit blog zijn er nog meer authentieke bestemmingen waar je terecht kunt voor je wintersport. Bijvoorbeeld:

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.