Skip to navigation Skip to main content

Een terugblik op afgelopen winter

Het wintersportseizoen zit er weer op. In de skigebieden (behalve op de gletsjers) draaien de liften niet meer en bereidt men zich voor op de zomer. Maar die zomer lijkt nog niet echt te komen. De afgelopen weken viel er nog enorm veel sneeuw, dus vooral op grote hoogte is het nog steeds flink wit. In dit weblog blikken we terug op de winter 2015/2016. Hoe verliep het seizoen qua sneeuwval? Wat waren de mooiste wintersportdagen? En verder delen we natuurlijk veel foto's van het afgelopen seizoen.

Vroege eerste winterinval, daarna droog, mild en zonnig

Al vroeg in de herfst viel er in de Alpen een aantal keren sneeuw. Van eind september tot half oktober viel er regelmatig sneeuw en kleurden de webcams prachtig wit. Helaas bleek dit geen voorbode tot een sneeuwrijke start van het seizoen, want tussen half oktober en eind november viel er bijna niets. Ook tijdens de weken voor de kerst bleef het zonnig en warm in de Alpen. Er volgde een zeer zonnige kerstvakantie, waarbij de skigebieden aangewezen waren op kunstsneeuw. Vooral in Oostenrijk en Italië moesten we skiën op witte banen in een groen landschap. Maar de zon maakte veel goed in deze weken. Het was bovendien erg mild, net voorjaar. Pas op 1 januari viel er voor het eerst weer sneeuw, en die was hard nodig!

22 januari 2016: een droomdag in de Alpen

Januari verliep verder redelijk wisselvallig. De eerste 2 weken viel er geregeld sneeuw, maar nooit echt enorme hoeveelheden. Maar vanaf 17 januari ging het een paar dagen goed 'los' en vielen er overal flinke pakken sneeuw. Op vrijdag 22 januari brak de zon helemaal goed door en was het wat de Oostenrijkers noemen: Kaiserwetter. Verse sneeuw en een strakblauwe hemel. Als je op deze dag op wintersport was, heb je absoluut één van de mooiste dagen getroffen!

Februari: wisselvallig

De term 'wisselvallig' kwam erg vaak voor in de Alpenweerberichten van februari. Maar heel veel sneeuw viel er niet helaas. Voor de krokusvakantiegangers was het behoorlijk spannend: "Gaat er nog een keer écht verse sneeuw vallen?", zullen veel vakantiegangers gedacht hebben. Al met al verliepen ook deze vakantieweken zoals de rest van februari: wisselvallig. Beetje sneeuw, beetje zon, beetje mist. Het kon beter, maar zeker ook slechter.

Tweede droomdag van het seizoen: 9 maart 2016

Ook maart verliep behoorlijk wisselvallig. Zon, sneeuw en bewolking wisselden elkaar af. De hoeveelheden sneeuw waren nog steeds niet enorm. Woensdag 9 maart werd weer een onvergetelijke dag. Na een paar dagen sneeuw ging de zon schijnen en konden wintersporters genieten van ruim 30 cm vers en een strakblauwe hemel. Nadat ik de eerste topdag in januari gemist had, was ik extra happy dat ik deze dag wel mee kon pikken. Het werd de mooiste dag van mijn wintersportseizoen!

De winter weet van geen ophouden dit jaar...

April doet wat ie wil en dat gold niet alleen voor Nederland, maar zeker ook voor de Alpen. Het werd een topmaand! De eerste week van april begon met 30 tot 50 cm verse sneeuw op veel plaatsen. Maar in de 3e week werd het nog gekker: toen viel er tot een meter verse sneeuw! Vooral in Zwitserland vielen enorme hoeveelheden, die we graag eerder in het seizoen hadden gezien. Het betekende in ieder geval voor veel skigebieden een prachtig einde van het seizoen. Toerskiërs konden daarna hun hart ophalen; er lag nog genoeg sneeuw voor het maken van prachtige tochten.

Nog steeds witte webcams

De winter kwam laat op gang dit seizoen en vooral het einde van het seizoen was een ware 'sneeuwfinale'. Het lijkt zelfs of de winter dit jaar een maandje verschoven is. De webcams zijn op veel plaatsen nog steeds wit! Tijdens het wintersportseizoen houden, we je meerdere keren per week, op de hoogte van het actuele weer en de weersverwachting in de Alpen. Vanaf november kun je op Snowplaza.nl het Alpenweer lezen en ook verzorgen we eens per week het videoweer. Uiteraard houden wij vanaf de zomer de sneeuwval al goed in de gaten. En zullen we de witte landschappen, die we zien op de webcams of live in de Alpen, met je delen.

Fijne zomer en tot volgend seizoen!

Handige weerlinks

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.