Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: wederom verse sneeuw op komst!

7165 - Alpenweer: wederom verse sneeuw op komst! (1)

Door: Diana Woei. Niet alleen in de lage landen gaat de temperatuur flink dalen. Ook in de Alpenlanden brengt een noordelijke stroming lucht, die zijn oorsprong vindt in de poolstreken. Dat betekent dat de maxima laag gaan uitpakken. Maar dat niet alleen, het wordt ook wisselvallig. Vooral aan de noordflank van de Alpen kan de neerslag in de vorm van sneeuw gaan vallen. Grofweg boven de 800 meter kan er hier en daar weer een tiental centimeter sneeuw vallen. Nog altijd lijkt er geen einde te komen aan de winter. Momenteel is het warm, maar tijdens het weekend zal het weer winters aanvoelen in de bergen.

Föhneffect in de Alpen

Vandaag is het nog vrij zonnig. In de loop van de dag neemt wel de bewolking toe, met name in de hogere luchtlagen. Maxima kunnen oplopen tot 24 graden, hier en daar met een föhneffect zelfs 23 tot 25 graden. De vorstgrens ligt hoog, boven de 3000 meter. Vrijdag is het ook nog vrij zonnig, hoewel er steeds meer wolkenvelden komen. In de middag neemt de kans op buien toe, met name in Oostenrijk. In het zuiden is er kans op onweer.

Verse sneeuw tijdens het weekend

In het weekend wordt het merkbaar kouder. Het kwik haalt hier en daar nog de 12 graden. Op de meeste plaatsen blijft het kwik steken rond een graad of 10. De sneeuwgrens daalt verder, zaterdag van 2000 meter naar zo'n 1500 meter en op zondag nog verder dalend ergens tussen de 500 en 900 meter. Er vallen diverse buien langs de noordflank van de Alpen. Aan de zuidflank blijft het vrijwel droog maar zijn er wel veel wolkenvelden.

Aanhoudend wisselvallig

Volgende week blijft de aanvoer van koudere lucht uit het noorden gehandhaafd. Over het algemeen is er veel bewolking en vallen er in het noorden nu en dan buien. Soms zijn er ook wat zonnige momenten. De sneeuwgrens ligt globaal rond 800 meter. De maxima komen uit tussen 8 en 12 graden.

Jungfraujoch

Winter Female Author 1

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.