Skip to navigation Skip to main content

Tips voor een verre wintersport vliegreis

Elk jaar waagt een groot gedeelte van Nederland zich aan een trip richting de bergen. Dit kan per bus, maar uiteraard ook per vliegtuig. Denk aan het Oostenrijkse Innsbruck, waar je na ongeveer anderhalf uur vliegen binnen een half uur op de stadspiste kan staan. Ideaal! Maar wat als je voorkeur uitgaat naar een wintersportvakantie in Canada of de Verenigde Staten? Zijn deze vluchten net zo ideaal als een kortere skivlucht? We vroegen de experts van Tix.nl om een paar handige tips voor je vliegreis.

Check de bagagetoeslagen

Er is niets frustrerender dan de toeslag die vaak op een extra koffer zit. Bij elke vliegtuigmaatschappij wordt dit op een andere manier geregeld. Zijn de toeslagen hoger dan je had verwacht, dan is het slim om je ski uitrusting thuis te laten en deze op bestemming te huren. Sommige airlines, zoals United, zien de tas voor je ski’s en de tas voor je schoenen als één stuk bagage. In dat geval kun je beter de hele uitrusting meenemen. Valt het erg duur uit bij de luchtvaartmaatschappij, kijk dan ook eens naar het apart verzenden van de wintersportuitrusting. Dit kan in sommige gevallen gemakkelijker en goedkoper zijn.

Kies de meest geschikte tas

Tijdens de vlucht is de kans op schade aan je bagage altijd aanwezig. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, is het verstandig om voor een tas op wielen te kiezen met een goede voering, die voor bescherming zorgt. De wieltjes maken de tas makkelijker vervoerbaar. Aangezien de inhoud zelf al zwaar genoeg is, is het ook belangrijk om voor een lichte tas te kiezen. De hele skiuitrusting bij elkaar mag natuurlijk niet teveel wegen, anders heb je kans dat er nog een toeslag bovenop komt. Om de tas enigszins lichter te maken, kun je eventueel de bindingen van je snowboard afhalen en meenemen in je hand- of ruimbagage. Dit kan een groot verschil in het gewicht maken. Doe dit overigens niet bij ski’s, deze bindingen zijn in de meeste gevallen niet te (de)monteren.

Overweeg verschillende vliegvelden

Wanneer je op skivakantie gaat, zou je in eerste instantie kiezen voor een vliegveld vlakbij het skigebied. Toch is het slim om omliggende vliegvelden ook in overweging te nemen. Je moet er nooit vanuit gaan dat het dichtstbijzijnde vliegveld ook daadwerkelijk de beste optie is. Soms liggen deze vliegvelden verscholen in een dal, waar ze erg vatbaar zijn voor extreme weersomstandigheden.

Neem bijvoorbeeld Aspen. Pitkin Airport is het vliegveld dat in de buitenwijken van Aspen gelegen is. Deze landingsbanen zijn vaak gesloten vanwege de sneeuw of het hebben van weinig tot geen zicht. Eagle Airport is in dat opzicht een beter alternatief. Zij zijn groter en beschikken over goede apparatuur om de gevallen sneeuw direct te kunnen ruimen. De kans dat zij een hele dag gesloten zijn, is vrij klein.

Direct of tussenstop?

Het kan voordeliger zijn om vanuit Nederland niet direct naar je wintersportbestemming te vliegen, maar met een tussenstop in de Verenigde Staten of Canada. Vluchten naar toeristische bestemmingen zijn in het hoogseizoen verhoudingsgewijs vaak duurder dan vluchten naar minder toeristische regio’s. Met een tussenstop en doorreis (eventueel zelfs per trein of huurauto) kun je deze ‘hoogseizoentoeslag’ soms omzeilen.

Een vliegreis met tussenstop kan echter ook nadelen hebben, bijvoorbeeld bij annulering van de eerste of – vooral – de aansluitende vlucht. Hierdoor kan het zijn dat je tijdelijk in een ongezellig vliegveldhotel strandt, in plaats van op de piste. Ook hiervoor geldt dat de kans het grootst is in gebieden met extreme winterse omstandigheden. Op Flightstats.com kun je per luchthaven of zelfs per vlucht een inschatting krijgen van de annuleringskans, al is deze voorspelling uiteraard nooit waterdicht.

Het is overduidelijk dat er punten zijn waar je rekening mee moet houden wanneer je op skivakantie richting de USA of Canada gaat. Als je hier ruim van tevoren genoeg aandacht aan besteed, kan de reis geheel onbezorgd verlopen.

Wat wordt het, een veilig wintersportgebied in de buurt of ga je overseas de uitdaging aan?

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.