Skip to navigation Skip to main content

Ski uitrusting: tips en koopadviezen

6624 - Ski uitrusting: tips en koopadviezen (1)

Een goede ski uitrusting loopt al snel in de papieren. € 1500,- ben je zomaar kwijt voor een complete set inclusief ski’s, skikleding, skihelm en skibril. Maar hiermee is je ski uitrusting nog niet volledig, onder meer rugprotectie en thermokleding zijn tegenwoordig ook gemeengoed. En als je in het bezit bent van goede ski’s, dan wil je deze ook goed onderhouden. Hiervoor dien je weer te beschikken over diverse soorten wax en gereedschap om je ski’s te kunnen slijpen. Wintersporten is een dure hobby! In dit weblog vertellen we wat je nodig hebt om te skiën en geven we je waardevolle tips voor de aankoop van je ski uitrusting. Plan hier je volgende wintersport >

#1. Ski’s: allrounders, allmountains of freeride?

De keuze aan ski’s is enorm. Voor iedere stijl en niveau zijn er specifieke ski’s. Tot de bekendste skimodellen behoren de slalomcarvers, racecarvers en freeride ski’s. De afgelopen jaren zijn de allmountain ski’s steeds meer in opkomst gekomen. Met deze ski’s sta je niet alleen je mannetje op de piste, maar kun je ook uit de voeten in de diepe sneeuw. Multifunctioneel dus! Benieuwd welke ski’s het beste bij jou passen? Lees het weblog: Soorten ski's: welke latten passen bij jou?

6624 -  (3)



#2. Skischoenen: vind je ideale skischoen

Het aanbod van skischoenen is enorm. Beginners vragen immers om een hele andere schoen als ervaren skiërs. Heb je nog niet zo veel ervaring dan past een flexibele, soepelere schoen bij je, terwijl veeleisende wintersporters juist stijve, direct reagerende schoenen willen. De stijfheid wordt aangeduid met de 'flexindex'. Een hoger getal wil echter niet automatisch zeggen dat de skischoen stijver is dan een skischoen met een lager getal. Tips: skischoenen kopen >

#3. Skistokken: de passende stokken vinden

Skistokken zijn het hulpmiddel van de skiër. Ze werken ondersteunend, helpen bij het vinden van de balans en zorgen voor extra snelheid op vlakkere stukken. Belangrijke eigenschappen van skistokken zijn lengte, gewicht en stijfheid. De meeste wintersporters kiezen voor aluminiumstokken. Juiste lengte? Keer de skistok om en pak hem vast onder de teller. Bij de juiste lengte maken je boven- en onderarm een rechte hoek van negentig graden. Skistokken: materialen, tips & koopadvies >

#4. Skihelm: bescherm je hoofd

De skihelm is inmiddels gemeengoed geworden op de piste. Voor kinderen is het dragen van een skihelm in sommige Alpenlanden al verplicht. Met een helm mag je tegenwoordig ook gewoon gezien worden op de piste. Er zijn trendy modellen en je kunt je ski uitrusting er echt mee onderscheiden. Gecombineerd met een skibril biedt een skihelm optimale bescherming van het hoofd en krijg je het niet koud. Skihelm kopen: tips >

#5. Skibril: bescherming tegen sneeuw en zon

In de wereld van skibrillen is er veel veranderd. Skibrillen met speciale lenzen, HD-camera’s, GPS, display en navigatie worden tegenwoordig al gesignaleerd op de piste. Het belangrijkste is altijd nog dat een skibril goed de ogen beschermt en optimaal zicht biedt, zonder te beslaan. Skribril kopen: waar kijk je naar?

#6. Rugprotector: bescherm de wervelkolom

Een valpartij op de rug of je stuitje kan zeer pijnlijk zijn. Een rugprotector kan uitkomst bieden. Moderne rugprotectie is licht, past zich aan de rug aan, ademt en is nauwelijks op te merken. Zoek bij de aankoop van een rugprotector naar een goede balans tussen prijs en comfort.

#7. Ski jas: waterdicht en ademend

Een ski jas moet ademen, je warm houden en wind- en waterdicht zijn. Daarnaast dien je rekening te houden met het 3-lagen principe. Thermokleding als onderste laag, vervolgens een ademende tussenlaag (skipully) en als laatste de ski jas. Voor koude dagen kun je onder je hardshelljas ook een softshelljas dragen.

6624 -  (4)

#8. Skibroek: tips voor het wassen van skikleding

Bij skibroeken geldt hetzelfde als bij de ski jas, de waterbestendigheid en de mate van ademen bepalen de prijs. Belangrijk is dat je je skibroek op de juiste manier wast en droogt, anders zou je de ademende structuur van de broek kunnen verstoppen. Houd altijd de wasvoorschriften van de fabrikant aan. In veel gevallen kun je gewoon een fijnwasmiddel gebruiken en de broek zelfs drogen in de wasdroger. Bij Gore-Tex is dit zelfs meestal aan te raden. Door snel drogen behoud het materiaal beter haar eigenschappen.

#9. Thermokleding: merinowol houdt je warm

Thermo ondergoed heb je in alle prijsklassen. Duurder is niet altijd beter, maar je kunt er van uit gaan dat duurder ondergoed je warmer houdt, beter ademt en minder snel begint te ruiken. Thermo ondergoed van merinowol heeft z'n waarde bewezen. Voor beginners en minder veeleisende wintersporters is ook het thermo ondergoed van discountwinkels een prima optie. Thermokleding: merinowol of synthethisch?

#10. Skisokken: optimale aansluiting

Skisokken moeten je voeten warm houden en daarnaast is het zeer belangrijk dat ze goed aansluiten en geen vervelende blaren veroorzaken. Let goed op de naden en dat er geen vervelende rimpels ontstaan wanneer je je skischoenen aantrekt. Dunnere skisokken zorgen, bij optimaal zittende skischoen, voor een betere krachtsoverbrenging. Skisokken: welke moet ik kopen?

6624 -  (5)

#11. Skihandschoenen: waterdicht en warm

Goede skihandschoenen zijn een investering waarmee je de komende vijf jaar weer vooruit kunt. De kwaliteit van een handschoen wordt bepaald door het waterdichte membraan. Er zijn ook dunnere handschoenen verkrijgbaar die uitkomst kunnen bieden op droge, warme dagen. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook handschoenen op de markt die contact maken met je smartphone en met geïntegreerde polsbescherming.

#12. Lawine uitrusting: de 3-eenheid

Wanneer je buiten de piste gaat skiën dien je altijd de lawine 3-eenheid bij je te dragen: schep, sonde en lawinepieper. Mocht je onverhoopt toch in een lawine belanden, dan kan een lawinerugzak ervoor zorgen dat je aan de oppervlakte blijft, waardoor het risico op verstikking en letsel wordt verminderd. De 3-eenheid is verkrijgbaar vanaf € 300,-, een lawinerugzak vanaf € 500,-.

13. Ski onderhoud: skiwax, kantenslijper

Steeds meer wintersporters onderhouden hun skimateriaal zelf. De kosten voor een complete onderhoudsset (vijlen, schrapers, 'strijkbout) om je ski’s goed te kunnen slijpen ligt al gauw tussen de € 100,- en € 200,-. De prijzen van wax en belag liggen niet al te hoog. Een van de voordelen van zelf je ski’s slijpen is dat er minder materiaal van de kant wordt geschraapt, dan bij een professionele slijper. Zo gaan je ski’s dus langer mee! Ski onderhoud: 12 tips >

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.