Skip to navigation Skip to main content

Willingen: wintersport dichtbij huis

6600 - Willingen: wintersport dichtbij huis (1)
© Skigebiet Willingen

Willingen is een populaire wintersportbestemming in Duitsland die dichtbij huis ligt. Op zo’n 3 uur rijden vanaf Utrecht kom je in een wereld die lijkt op de Alpen in het klein. In Willingen liggen de langste afdalingen van het Sauerland, waarbij je tevens kunt genieten van de mooiste uitzichten. Je kunt hier met een echte gondellift de berg op waar het iedere dag feest is bij Siggis Hütte . Maar pas op; in het weekend kan het druk zijn in het skigebied. In dit weblog zetten we alle informatie en voor- en nadelen van een wintersport in Willingen voor je op een rijtje.

315 km vanaf Utrecht

Willingen ligt op ruim 3 uur rijden vanaf Utrecht. De route gaat grotendeels over de snelweg (langs Dortmund) en de laatste 35 km rijd je over een secundaire weg. Sneeuwkettingen heb je eigenlijk nooit op deze route nodig, maar wees er wel van bewust dat winterbanden verplicht zijn in Duitsland. Je auto kun je gratis parkeren op parkeerplaats direct bij de gondellift.

Hotels Willingen

Je kunt natuurlijk prima voor een dagje skiën naar Willingen rijden, maar het is nog leuker om er direct een (korte) vakantie van te maken. Er zijn volop mogelijkheden voor appartementen, pensions en vakantiehuizen. Ook een hotel in Willingen is zo gevonden. Enkele hiervan liggen zelfs direct bij de pistes zoals bijvoorbeeld het Wald Hotel. Een andere aanrader is Hotel Stern: een grote, geliefde 4-sterren accommodatie met zwembad. Kortom er is keuze genoeg in Willingen.

Skigebied Willingen

Het skigebied van Willingen is kleiner dan de nabijgelegen ‘grote broer’ Winterberg, maar heeft wél de langste pistes én de enige gondellift - de 'Ettelsberg Seilbahn' - van het Sauerland. De langste afdaling van de Ettelsberg is ruim 2 km, wat betekent dat je zo’n 3 tot 4 minuten non-stop kunt skiën. De pistes vanaf de Ettelsberg beginnen glooiend, worden dan wat steiler – wat lastig kan zijn voor beginners – om vervolgens weer glooiend te eindigen. De afdalingen op de Köhlerhagen en Hoppernkopf zijn gelijkmatiger qua steilheid en bovendien lekker breed. Een groot pluspunt van het skigebied Willingen is het uitzicht. Vanaf het panoramaplateau op 875 meter hoogte, bovenop de Ettelsberg, kun je de hele regio bekijken. Naast de moderne en snelle gondellift kent het skigebied Willingen helaas alleen sleepliften, waar de wachttijden – zeker in het weekend – behoorlijk kunnen oplopen. Daarnaast is het – vooral als het waait – nog wel eens ‘klunen’ naar de liften op de naastgelegen berg.

Wanneer ligt er sneeuw in Willingen?

Door de relatief lage ligging van het Sauerland is Willingen niet altijd sneeuwzeker. Toch kennen ze hier ook strenge winters met veel sneeuw. In Willingen kun je zelfs bij verse sneeuw een beetje off-piste skiën! Valt er geen sneeuw uit de lucht, dan zorgen ruim 100 sneeuwkanonnen voor witte pistes. De temperaturen moeten dan wel laag genoeg zijn. Check dus altijd voor je gaat even de sneeuwhoogte Willingen >

Langlaufen Willingen

Willingen is het absolute langlaufmekka van het Sauerland. In het dorp en de directe omgeving is ruim 100 km aan loipes gespoord door de bossen en over de heuvels. Een aanrader is de Hochheideloipe van 9,4 km lengte. Deze loipe is bereikbaar vanaf het bergstation van de gondellift op de Ettelsberg en is het meest sneeuwzeker. De loipes in Willingen liggen tussen de 580 en 843 meter hoogte. Ook is er een biathlonstadion. Langlaufen in Willingen is wellicht niet altijd even sneeuwzeker, maar als er voldoende sneeuw ligt, is het een waar winters paradijs.

Andere activiteiten in Willingen

Naast het skiën, snowboarden en langlaufen heeft Willingen nog veel meer te bieden. Zo is er een groot lagune-zwembad, een indoorijsbaan, een kart- en bowlingcentrum en een klimhal. Daarnaast is er de mogelijkheid om te rodelen. Dat kan op Ritzhagen en Snow & Fun bij de Sonnenlift. Snow & Fun is ook woensdag, vrijdag en zaterdag ’s avonds geopend. Bij de Dorfwiese is tevens een rodelbaan. Hier kun je alleen overdag sleeën. Wil je romantisch op de slee? Kies dan voor een arresleetocht. Voor wandelliefhebbers is er ruim 30 km aan wandelpaden uitgezet.

Apres-ski Willingen

Wie denkt dat je voor gezellige après-ski in de Alpen moet zijn heeft het mis. Ook in Willingen gaat bijna dagelijks het dak eraf bij de Siggis Hütte op de Ettelsberg. Al vanaf 10.00 uur worden hier de eerste bierflessen op de tafel gezet en de eerste handjes in de lucht gehouden. Ook bij de Seilbar en de paraplubar bij het dalstation is het bijna altijd gezellig tijdens en na het skiën. Wil je later op de avond uit, dan kan dat in discotheek C’est la Vie. De après-ski in Willingen is alles behalve saai.

FIS Worldcup skispringen Willingen

Het FIS Worldcup skispringen is het belangrijkste winterevenement van Willingen. Van 7 tot 9 februari 2020 verzamelen liefhebbers van skispringen zich bij de Mühlenkopfschanze voor de jaarlijkse FIS Worldcup skispringen. Een spectaculair evenement op één van de grootste skischansen ter wereld.

Handige informatie voor Willingen

Willingen: het Alpengevoel vlakbij Nederland

Willingen is een prima bestemming voor een wintersport dichtbij huis. Je vindt hier de hoogste bergen, de langste afdalingen, prachtige natuur en de mooiste uitzichten van het Sauerland. Maar vergelijk het niet met een wintersport in de Alpen, daarvoor is het piste-aanbod te beperkt en de sneeuwval te onzeker. Maar het echte wintersportgevoel kun je hier zeker krijgen!

1222 - Winter - Wendy

Over Wendy

Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.