Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer & webcams: plaatselijk veel sneeuw!

6365 - Alpenweer & webcams: plaatselijk veel sneeuw! (1)

Met een zuidoostelijke stroming botsen de wolken vandaag en morgen vooral tegen de Alpen in het noordwesten en noorden van Italië. Daar valt vandaag en dinsdag veel sneeuw. Elders in de zuidelijke Alpen is de sneeuwval (veel) minder. De noordelijke Alpen hebben geen sneeuwval, wel door föhn oplopende temperaturen en daardoor enige dooi en een verhoogde kans op lawines. De rest van de week valt er weinig of geen sneeuw. De omgeving van Sestrière, Courmayeur en Breuil-Cervinia krijgen vandaag en morgen behoorlijk wat sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt daarbij tussen 400 en 800 meter hoogte.

Lokaal 70 cm verse sneeuw!

Pas morgen aan het einde van de dag begint de sneeuwval echt af te nemen in dit deel van de Alpen. Er is dan 40 tot 70 cm verse sneeuw gevallen. In de Franse Alpen (met name de Hautes-Alpes en Alpes du Haute-Provence) valt vandaag 5 tot 15 cm sneeuw. Morgen blijft het daar zo goed als droog. Ook in Tessin, de Dolomieten, Südtirol en Karinthië valt vandaag enige tijd sneeuw. In de meeste regio's is het 5 tot 15 cm, alleen in Tessin en het zuiden van Wallis kan het sneeuwdek lokaal 30 of 40 cm verse sneeuw erbij krijgen. Woensdag en donderdag blijft het in de Franse, Italiaanse en Zuid-Zwitserse Alpen droog en schijnt de zon geregeld. De dooigrens stijgt in de loop van de dag tot 2200 meter hoogte. Vrijdag komen er meer wolken en valt er mogelijk wat lichte neerslag in het noordwesten van Italië en zuiden van Zwitserland.

Noord-Alpen: veel zon

De noordelijke Alpen, dus de skigebieden in Duitsland, een groot deel van Oostenrijk, de Ost-Schweiz en een groot deel van Graubünden, hebben totaal ander weer. Daar kan vandaag en dinsdag prima geskied worden en ook de rest van de week zijn de omstandigheden over het algemeen prima op de pistes. Enige minpuntje is zachte lucht. Met dooi tot ongeveer 2200 meter moet er steeds vaker geskied worden op de hoger gelegen pistes. In het laagland begint de lente serieus voelbaar te worden. Donderdag is het tijdelijk iets kouder. Vrijdag stijgt het kwik weer. Neerslag valt er deze week niet in dit deel van het Alpengebied.

Klik hier voor de sneeuwhoogtes in de Alpen >>

In Courmayeur valt vandaag de hele dag verse sneeuw

In Artesina is al het nodige gevallen en staat deze lift vandaag stil

Sestrière wordt de komende 24 uur bedolven onder de sneeuw

In de Noord-Alpen, zoals in Warth - Schröcken, heerlijke omstandigheden

De Lauberhorn met op de achtergrond de Eiger, Mönch, Jungfraujoch en Jungrau

Ondanks het weer, een drukte van belang in Val d'Isère

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.