Skip to navigation Skip to main content

Kronplatz: meesters in pistepreparering

Het is een vreemde winter met weinig sneeuw. Vooral in het Italiaanse Zuid-Tirol viel dit seizoen bizar weinig. Met een dubbel gevoel reisden we afgelopen weekend voor de Snowplaza Ski Safari af naar Kronplatz. Hoe erg zou de situatie zijn? Maar al tijdens de eerste afdaling gisteren werd duidelijk dat Italianen echt meesters zijn als het gaat om sneeuw maken en pistes prepareren. We hebben heerlijk geskied!

Hoe zuidelijker, hoe groener

Hoe verder we naar het zuiden reizen hoe dunner het sneeuwdek wordt. Op de Fernpas is het nog mooi wit, de Brennerpas moet het doen met een klein beetje sneeuw en eenmaal in Italië rijden we door een volledig groen dal. Als we bij Brixen de afslag het Pustertal in slaan, kunnen we ons bijna niet voorstellen dat hier nog geskied kan worden. De vogeltjes fluiten en het voorjaar hangt in de lucht. Alleen de hoogste toppen van de bergen zijn nog besneeuwd.

‘Griffige’ pistes

Eerlijk is eerlijk, een wintersportgevoel geeft dit groene landschap rondom Kronplatz ons niet echt. Als we in de lift stappen zien we de witte stroken – pistes dus – onder ons naar het dal leiden. Halverwege de berg wordt het overal gelukkig witter, het begint op wintersport te lijken. Eenmaal boven kraakt de sneeuw onder onze voeten. Je zou bijna denken dat het ‘echt’ is, terwijl het overgrote deel van het sneeuwdek deze winter toch uit de sneeuwkanonnen komt. Al bij de eerste afdaling ben ik blij verrast over de kwaliteit van de piste; hij is lekker ‘griffig’ en superstrak geprepareerd. Ik kan zelfs zeggen dat de pistes hier beter zijn dan afdalingen die ik dit jaar gemaakt heb in enkele gebieden in Oostenrijk, vlak na verse sneeuw... Alhoewel het uitzicht naar het dal daar dan weer veel leuker was dan hier.

Het ziet er wel wat vreemd uit, die witte banen in een groen landschap

Niet druk

Dat het de afgelopen tijd warm is geweest, merken we wanneer we halverwege de dalafdalingen komen. Vandaag schijnt de zon niet, dus de pistes die de afgelopen dagen waarschijnlijk ‘slushy’ waren blijven nu wat harder. We blijven dus vooral op de bovenste helft van de berg en genieten volop. De pistes op Kronplatz zijn heerlijk breed en het is niet druk. We hebben alle ruimte om te carven. Na een paar uurtjes knallen gaan we naar beneden. Bij het dalstation in Reischach is de après-ski bij K-1 al in volle gang. De bekende Duitse krakers knallen hier gewoon uit de Italiaanse boxen. Het gemis aan sneeuw rondom het terras maakt het feest hier niet minder gezellig.

Vanaf het hoogste punt in ht skigebied lijkt het op een 'gewone' winter

Gezellige après-ski bij de K-1

Respect voor de pistebullymannen

Al met al was het een heerlijke dag daar op de Kronplatz. En dit is vooral te danken aan de sneeuwkanonnen en het 'kunstwerk' van de pistebullymannen, respect!

Binnenkort zullen we het skigebied van Kronplatz nader onder de loep nemen in ons weblog.

Zelf nog even last-minute naar Kronplatz? Klik hier voor de einde seizoensaanbiedingen >>

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.