Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Hollands weer in de Alpen

Door: Diana Woei. Het blijft voorlopig tamelijk wisselvallig in de meeste wintersportgebieden. De sneeuwcondities variëren van dag tot dag. Dat komt doordat een westelijke stroming regelmatig storingen aanvoert. Soms trekt een hogedrukgebied met stralend skiweer over, alleen in de dalen is dan kans op mist of lage wolken.

Tijdelijk zachter

Zondag en maandag is het tijdelijk zachter. De sneeuwvalgrens gaat in veel wintersportplaatsen omhoog richting de 1500 meter. In de Pyreneeën klimt het nulgradenniveau zelfs tot 2000 meter. Daarbij zijn er veel wolken en valt er zo nu en dan neerslag. Er wordt echter hooguit tussen de 2 en 8 cm aan verse sneeuw verwacht. Aan de noordkant van de bergen valt de meeste neerslag, in het zuiden blijft het nagenoeg droog.

Vanaf dinsdag weer kouder

Dinsdag is een overgangsdag. Op de meeste plaatsen ziet het er mooi uit en ligt het nulgradenniveau aan de noordkant van de Alpen overdag rond de 1000 meter, een prima skidag dus. De zuidkant van de Alpen en de Pyreneeën liggen nog in de milde lucht, het vriest overdag alleen boven de 2000 meter. Daarbij zien ze in de Pyreneeën nogal veel bewolking met soms ook neerslag.

Donderdag koudste dag

De sneeuwvalgrens gaat op woensdag en donderdag verder omlaag, vooral in de Alpen. Bovendien valt er vooral aan de noordkant (vanaf 400 meter hoogte) tussen de 5 en 15 cm aan verse sneeuw. In het zuiden zijn de hoeveelheden opnieuw geringer. Verder waait het soms flink vanuit het noorden. Ook richting het weekend blijft het behoorlijk onbestendig en wordt het vanaf vrijdag weer minder koud.

Winter Female Author 1

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.