Skip to navigation Skip to main content

Hintertuxer gletsjer: ook verrassend goed in het voorjaar

 

Bij de meeste mensen zit wintersporten in het voorjaar niet meer zo in het systeem. Het is lang genoeg grijs, koud en vooral nat geweest: we willen warmte! Kies dan eens voor the best of both worlds: bezoek de Hintertuxer Gletscher, het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk. Inclusief een dikke kans op prachtig weer.

Skiën in de zomer

Lang niet alle gletsjergebieden in de Alpen zijn het hele jaar geopend. Logisch ook, want in de warme zomermaanden is het niet altijd een genoegen om te gaan skiën of boarden. Bij zo’n geringe belangstelling is het ook kostentechnisch voor de gebieden niet zo interessant om open te blijven. En voor de zomer-wintersporters is het vaak ook geen genoegen. Vooral als het warm is, is het beneden puffen zweten in die warme skikleding. Eenmaal boven kan de sneeuwkwaliteit van dag tot dag verschillen.

Eerst het voorjaar

Maar… het is nog lang geen zomer! Dus waarom in april of mei niet gewoon je spullen pakken en voor een lang weekend afreizen naar bijvoorbeeld de Hintertuxer gletsjer? Even alle voordelen op een rij: geen gladde wegen onderweg, de sneeuw is in het algemeen nog heel goed, de zon staat hoger aan de hemel dan in de winter, de accommodaties en de skipas zijn goedkoop én het is niet druk. Na een paar dagen kom je zongebruind weer op je werk en kun je de populaire jongen (of het meisje) uithangen. Want wie gaat er nou buiten het skiseizoen de piste op?

 

Minder pistekilometers

Het spreekt voor zichzelf dat het aantal pistekilometers in het gletsjerskigebied afneemt naarmate het voorjaar vordert. In de winter telt het gebied maximaal bijna 60 kilometer piste, in de warme zomermaanden zijn dat er 18 (voornamelijk rood). Daarmee is de Hintertuxer Gletscher het enige gebied in Oostenrijk dat 365 dagen per jaar geopend is. De zomerpistes liggen vooral rond de Gefrorene Wand en de ‘huisberg’ die luistert naar de naam Olperer, beide ruim boven de 3000 meter. Ook het funpark is tot ver in juli geopend (gaat daarna begin september weer open). In een koud voorjaar is het heel goed mogelijk om nog tot dik in mei te kunnen afdalen tot de Sommerbergalm (2100 meter). Dat betekent een hoogteverschil van meer dan duizend meter.

Moderne stations

De Hintertuxer Gletscher is een voorbeeld van hoe de Oostenrijkers het de wintersporters naar de zin wil maken. Zowel het dalstations als de middenstations zijn uitermate modern met het Hintertuxer Fernerhaus (op 2600 meter) als topattractie, compleet met roltrappen en loungebar. Lange wachttijden kent het gebied niet. Niet bij de loketten beneden, maar ook niet bij de bergbanen. Alle liften samen kunnen in de winter per uur bijna 40.000 bezoekers vervoeren. Het is nog nooit voorgekomen dat het gebied gesloten moest worden omdat het maximale aantal wintersporters was bereikt. Al voor de bouw van de Gletsjerbus (die je in een half uurtje helemaal naar de Gefrorene Wand brengt) was al besloten om de oude liften naar de Sommerbergalm en het Tuxer Fernerhaus in tact te laten. Deze liften gaan in de spitsuren eveneens open, zodat niemand onnodig lang hoeft te wachten. Als je in de Gletsjerbus zit, valt je al snel op dat deze aan twee kabels hangt. Ook weer een bewuste keuze, want op die manier is de kabelbaan veel minder gevoelig voor wind. In het seizoen 2013/2014 is het slechts één keer voorgekomen dat het gebied gesloten bleef wegens storm.

 

Pistetip

En dan nog een tip: neem de rode piste aan de achterzijde van de Gefrorene Wand (Riepensattel, nr. 5) en sla iets na het midden af naar links, de diepe sneeuw in. Daar kun je het gletsjerijs aanraken en heb je bovendien een magnifiek uitzicht op het stuwmeer, ver beneden in het dal. Mooie plek voor een toeristisch kiekje of een selfie!

 

Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.