Skip to navigation Skip to main content

Skikleding: 10 tips voor je wintersportoutfit

Dope Montec Mike Miranda

Skikleding is voor sommigen de sluitpost van de wintersportvakantie, terwijl anderen ieder jaar een nieuwe outfit aanschaffen. Vind jij het belangrijk om met de laatste mode mee te lopen of kies je voor functionaliteit? Vooral op dagen met kou, wind of sneeuw is de juiste skikleding erg belangrijk. Maar, ook op een zonnige dag kan het erg vervelend zijn als je bijvoorbeeld te warm gekleed bent. In dit blog heb ik 10 skikleding tips voor je op een rijtje gezet.

1. Functionaliteit belangrijker dan looks

Probeer je bij de aanschaf van je skikleding niet alleen te laten leiden door het uiterlijk van je nieuwe ski-jas of skibroek. Kijk ook naar de functionaliteit. Denk hierbij aan het materiaal waarvan het kledingstuk gemaakt is. Maar let ook op andere functies, zoals bijvoorbeeld sneeuwvangers in een ski-jack of -broek.

Tips skikleding wintersport outfit
Let niet alleen op de looks, maar ook op de functionaliteit!

2. Kleed je in laagjes

Het lagensysteem is inmiddels helemaal ingeburgerd in de wereld van de skikleding. Dit zogenaamde 3-lagen systeem bestaat uit een goede onderlaag (thermo ondergoed), vervolgens een isolatielaag/midlayer (fleece, dons of andere ‘isolatie’) en als laatste een beschermende buitenlaag (jas of softshell). Dit lagensysteem zorgt ervoor dat je gemakkelijk iets kunt vervangen tijdens je wintersportdag of -vakantie. Op warme dagen kies je bijvoorbeeld voor een dunnere tussenlaag. Het lagensysteem zorgt ervoor dat je flexibel bent en het nooit te warm of te koud hoeft te hebben.

3. Water-, winddicht en ademend

De verschillende lagen van je skikleding zorgen voor warmte en afvoer van transpiratie. De buitenste laag van je skikleding, jas en broek, dient waterdicht en bij voorkeur ook winddicht en ademend te zijn. Materialen van wintersportkleding worden steeds verder doorontwikkeld, waardoor zowel duurdere als ook de goedkopere merken steeds betere kleding maken en je dus meer waar voor je geld krijgt.

Regen in de skilift
Ook met regen wil je warm en droog blijven!

4. Thermo ondergoed

Het belang van de eerste laag skikleding wordt nog wel eens onderschat. Mijd absoluut katoenen onderkleding tijdens de wintersport, maar kies voor functionele thermoshirts en broeken. Synthetisch of wollen thermokleding zorgt ervoor dat transpiratie wordt afgevoerd en je lekker warm blijft tijdens het wintersporten.

5. Duur is (niet altijd) beter

Goede wintersportkleding hoeft niet per se duur te zijn. Winkels als Decathlon, maar ook de Aldi of Lidl verkopen prima functionele skikleding voor als je een week per jaar op wintersport gaat en hiervoor niet de hoofdprijs wilt betalen. Dure wintersportmerken zoals bijvoorbeeld Peak Performance, The North Face of Kjus maken zeer hoogwaardige functionele wintersportkleding met een optimale pasvorm en bewegingsvrijheid. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. En tussen deze twee uitersten zit een heel assortiment aan skikleding, goed en minder goed, waarbij je soms ook heel veel betaalt voor een ‘lifestylemerk’. Duur is dus vaak beter, maar zeker niet altijd!

Dope ski-jas
Ski-jassen zijn er in allerlei soorten, maten én prijzen!

6. Bewegingsvrijheid: koop de juiste maat, pasvorm en materialen

Tijdens het skiën en snowboarden beweeg je veel. Het is belangrijk dat je in deze bewegingen niet beperkt wordt door je skikleding. Zorg dus voor een juiste maat (koop skikleding zeker niet te klein) en let op een goede pasvorm. Ga helemaal door je knieën en zwaai met je armen in de winkel als je een nieuwe outfit past. Kun je je lekker bewegen? Mooi! Er is tegenwoordig ook veel wintersportkleding te koop dat gemaakt is van stof die elastisch is, dit zorgt voor nog meer bewegingsvrijheid. Let bij het kopen van je skikleding ook op het gewicht. In lichte skikleding beweeg je een stuk gemakkelijker!

7. Goed advies nodig? Ga naar de wintersportwinkel!

Als jij precies weet wat je wilt hebben en belangrijk vindt, dan kun je zowel online als in een winkel je skikleding kopen. Maar zie je door de bomen het bos niet meer? Ga dan naar een goede wintersportwinkel en vraag om advies. Geef hierbij ook duidelijk je budgetwensen aan. Een goede verkoper zal je graag verder helpen om voor jou de juiste skikleding te vinden.

Skikleding kopen tips wintersportwinkel
In de winkel kan een specialist je helpen met het maken van de juiste keuze!

8. Goede sokken, warme handschoenen en een comfortabele helm

En natuurlijk last but not least: zorg ook goed voor je hoofd, handen en voeten. Functionele, goed passende - en niet te dikke - skisokken kunnen een groot verschil maken in je skischoenen. Warme en waterdichte handschoenen zijn een must. Heb je vaak last van koude handen? Kies dan voor wanten. Ook is het fijn om dunne binnenhandschoentjes te dragen onder je handschoenen, zodat je handen lekker droog blijven en niet transpireren. En denk natuurlijk ook aan een goed passende, comfortabele en warme skihelm met een passende skibril!

9. Lenen of Marktplaats

Een complete wintersportoutfit is duur, dat is een feit. Kun of wil je niet alles in een keer aanschaffen, kijk dan of je iets kunt lenen bij vrienden of familie. Ook op Marktplaats wordt vaak veel skikleding aangeboden, dat prima nog een tijdje mee kan.

10. Multifunctionele skikleding

Veel skikleding kun je ook buiten je wintersportvakantie gebruiken. Kies je voor een neutrale ski-jas, dan kan deze ook prima dienen als winterjas. Warme skisokken functioneren ook prima 's avonds op de bank voor de TV en een thermoshirt onder een windjack is een uitstekende hardloopoutfit.

Wandelen in de sneeuw met skikleding
Ook buiten de pistes kun je plezier hebben van je ski-jas!
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.