Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: verse sneeuw is onderweg!

 

Het is de komende dagen wisselend weer in het Alpengebied. Gebieden met veel bewolking en sneeuw passeren op dinsdag en donderdag, terwijl het vandaag en woensdag duidelijk beter weer is. De verwachting voor vrijdag en zaterdag is onzeker, maar wel iets om de gaten te houden. Mogelijk wordt het slecht weer en kan het rijden van en naar de Alpen extra tijd kosten. Vandaag is het schitterend weer in de skigebieden van Italië en de zuidelijke regio's van Oostenrijk. Ook in de Franse Alpen laat de zon zich geregeld zien. De wind is rustig en op 3000m is het -12 tot -15 graden.

Sneeuw in Frankrijk en Zwitserland

In Zwitserland is het veel minder fraai weer. Daar is het bewolkt en zijn er perioden met sneeuw. Eerst is het lichte sneeuw, maar in de loop van de middag en avond gaat het iets harder sneeuwen en wordt het zicht snel slechter. Het gebied met bewolking en sneeuw breidt zich dan ook uit over een deel van de Franse Alpen, met name Isère, de Haute Savoie en Savoie.

25 cm sneeuw in Oostenrijk

Komende avond en nacht breidt de sneeuwzone zich naar Oostenrijk en Duitsland uit. Morgen overdag blijft het wisselvallig weer, met name aan de noordflanken van de Alpen. Het is vaak bewolkt en er vallen sneeuwbuien. Tussendoor wordt het even helderder dus de omstandigheden op de bergen fluctueren behoorlijk. Ook de wind is vlagerig, vooral op de afdalingen vanaf de top. Vanaf maandagochtend tot en met de nacht naar woensdag valt er in Zwitserland 15 tot 30 cm verse sneeuw. In Oostenrijk en de Duitse Alpen verwachten we 10 tot 25 cm. Het noordelijke deel van de Franse Alpen mag 5 tot 10 cm verwachten. De overige skigebieden krijgen hooguit wat lichte sneeuwval. Koude lucht stroomt over de Alpen uit. Op 3000m daalt het kwik in Zwitserland, Oostenrijk, de Beierse Alpen, Südtirol en de Dolomieten naar -15 tot -20 graden. Op 1500m is het -4 tot -9 graden. In de Franse Alpen is het veel minder koud, evenals in Aosta. Daar is het op 1500m rond het vriespunt en op 3000m ongeveer -8 graden.

Meer verse sneeuw op komst

Woensdag is het vrijwel overal droog en schijnt de zon van tijd tot tijd. Het is de dag om van vroeg tot laat op de latten te staan. De wind is rustig en de temperatuur prima. In de nacht naar donderdag nemen wind en bewolking vanuit het westen toe, gevolgd door sneeuwval. De Franse Alpen en de Westschweiz zijn in de late avond al aan de beurt. Donderdagochtend breiden de wolken en sneeuw zich snel verder uit. Het zicht is slecht en aan de noordflanken waait een krachtige wind. Pas vrijdagochtend trekt het sneeuwgebied via de skigebieden van Oostenrijk weg. Er is dan op de meeste plaatsen 10 tot 25 cm sneeuw gevallen. In de Italiaanse skigebieden zal het iets minder zijn. Vrijdag overdag is het tijdelijk beter weer. Daarna naderen mogelijk nieuwe sneeuwgebieden, maar dat is nog onzeker.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.