Skip to navigation Skip to main content

Myrkdalen: ski in – ski out in Noorwegen

6028 - Myrkdalen: ski in – ski out in Noorwegen (1)

Afgelopen maart was ik voor het eerst in Noorwegen. Na 2 dagen Voss (lees hier het reisverslag van Voss) rijden we door naar Myrkdalen Fjellandsby, dat zo’n 20 km verder ligt. Het is een modern en comfortabel skistation, waarbij je vanuit iedere accommodatie zo op de piste staat. Bovendien heb je de ruimte op de pistes, staan er geen wachtrijen bij de liften en valt er ieder jaar meters sneeuw.

Klik hier voor aanbiedingen naar Voss >>

Slechte winter? Er ligt 4 meter sneeuw!

Zodra we het dal van Myrkdalen inrijden valt het direct op dat er hier veel meer sneeuw ligt dan in Voss. Zelfs nu – eind maart én het was volgens de Noren een ‘slechte’ winter – ligt er nog bijna 4 meter sneeuw op de top. Ik ben benieuwd wat hier ligt als het een ‘gewone’ of ‘goede’ winter is? Myrkdalen is een echt ski-in ski-out resort dat de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. In 2002 werd de eerste lift gebouwd, inmiddels zijn er 8 en het gebied wil nog verder uitbreiden. De ambitie is om iedere 5 jaar een nieuwe stoeltjeslift te bouwen, om wellicht uiteindelijk de verbinding met Voss Resort te maken.

Typische Noorse cabins direct aan de piste

Ski-in, ski-out

Direct bij de pistes liggen de typische Noorse cabins op terrassen. Alles is recent gebouwd en straalt sfeer en gemak uit. Deze appartementen zijn perfect voor families en groepen. Ook op het gebied van accommodaties staat er nog veel te gebeuren in Myrkdalen. In de winter van 2014/2015 staat er waarschijnlijk een compleet nieuw appartementengebouw met winkels. Wij logeren in het nieuwe trendy Myrkdalen Hotel dat ook direct aan de piste ligt. De kamers zijn strak, maar sfeervol ingericht en vanaf het balkon kijken we zo op de piste.

Het Myrkdalen hotel ligt direct aan de piste

Alle ruimte om te carven

De volgende ochtend staan we binnen no-time bij de moderne en snelle 6-persoons stoeltjeslift die ons naar 860 meter brengt. Vanaf hier leiden enorme brede en strak geprepareerde pistes terug naar het dal. De sneeuw is heerlijk – er ligt hier bijna alleen maar natuursneeuw – wat het carven wel heel gemakkelijk maakt. Bovendien is het fijn dat er ook hier niemand voor m’n voeten skiet. In veel gebieden in de Alpen zou ik met de brede bochten die ik hier draai al heel wat mensen hebben moeten ontwijken, maar hier niet. Volle bak naar beneden, heerlijk!

Onze favoriete piste - nr 17 - helemaal voor ons alleen

Familievriendelijk

Ook in Myrkdalen– net als in Voss - is een zwarte piste (nummer 17) onze favoriet, terwijl ik normaal de zwarte pistes niet altijd de leukste vind. De splinternieuwe 6-persoonsstoeltjeslift zet ons snel weer bovenop de top af. Het skigebied is niet heel groot, dus je moet het niet erg vinden om meerdere keren per dag de zelfde piste af te dalen. Voor families met kinderen is het natuurlijk heerlijk een skigebied waar je de ruimte hebt, maar dat tegelijkertijd overzichtelijk is. En als er een vers pak sneeuw valt, schijn je hier ook fantastisch te kunnen off-piste skiën. Helaas hebben we dat niet uit kunnen proberen, maar ik geloof het absoluut. De glooiende hellingen zien er erg aantrekkelijk uit. Voor de kleintjes en beginners is er een grote oefenweide, die direct naast een restaurant ligt.

De kids hebben hier alle ruimte om te oefenen

Rustige krokusvakantie

Zoals ik ook in mijn vorige blog schreef is skiën in Noorwegen een bijzondere ervaring. De rust en de natuur geven een extra dimensie aan je wintersportvakantie. De kleinere skigebieden zijn ideaal om te beginnen met skiën, lekker aan je techniek te werken of te genieten met de hele familie. En de prijs? Tja, het eten en drinken in Noorwegen is absoluut duurder dan we gewend zijn in Nederland. Dat is soms wel even slikken. Prijzen voor skipassen en overnachtingen zijn vergelijkbaar of als je een (familie)pakket boekt soms zelfs goedkoper dan een wintersport in de Alpen. Zie je het al voor je? Een skigebied zonder wachtrijen en drukte in de krokusvakantie? Het schijnt hier echt zo te zijn…

Klik hier voor aanbiedingen naar Voss >>

Klik hier voor meer informatie over de veerdienst van Fjord Line naar Bergen >>

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.