Skip to navigation Skip to main content

Zware sneeuwval deel Alpen

Het wordt de komende dagen zeer slecht weer in een deel van het Alpengebied. Met name in het noordwesten van Italië en in het zuiden van Zwitserland gaat heel veel regen vallen en boven de 2000 m sneeuw. De neerslaghoeveelheden kunnen in deze regio's oplopen tot boven de 300 mm, en dat betekent dat er op sommige plaatsen dus heel veel sneeuw kan vallen. Niet alleen de neerslag is overigens een zorg, ook de wind trekt fors aan met zeer zware windstoten als gevolg.

Tot 3 meter sneeuw

Wat sneeuwval betreft worden Wallis en Tessin het zwaarst getroffen. Plaatsen zoals Zermatt en Andermatt krijgen een pak sneeuw van 2 tot 3 meter boven de 2500 m. In de dalen gaat heel veel regen vallen en het is niet uitgesloten dat er daardoor modderlawines en grote wateroverlast ontstaan. Er valt echter niet alleen in deze regio sneeuw. Ook in het Italiaanse Aosta, de Ortler Alpen en in Zuid-Tirol gaat het flink sneeuwen. In deze skigebieden kunnen we tot en met donderdag 25 tot soms 100 cm verse sneeuw verwachten. Tussen de 2000 en 2500 m valt soms ook sneeuw, maar geregeld ook natte sneeuw of regen.

Vorige week viel er al veel sneeuw in onder andere Tirol (foto fam. Aalders)

Orkaanwind

Een ander probleem de komende dagen is de wind. De neerslag ontstaat door een zogenaamde Südstau, een situatie waarbij een straffe zuidelijke wind vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee aanvoert naar de Alpen. Hierdoor valt de regen en sneeuw voornamelijk aan de zuidkant van de bergen. Aan de noordzijde van de Alpen valt lichte neerslag of blijft het zelfs droog. Hoog in de bergen staat deze dagen een loeiende zuidenwind. De wind kan zelfs orkaankracht bereiken, 12 Bft, op 3 km hoogte. Omstandigheden hoog in de bergen zijn vooral dinsdag en woensdag bar en boos. De wind is vooral extreem krachtig in Tirol, Vorarlberg, Graubünden en Berner Oberland. De Südstau houdt in sommige regio's de hele week aan, maar op de meeste plaatsen wordt het woensdag of donderdag beter weer. De neerslag trekt weg, en de zon breekt vaker door. Ook de wind wordt woensdag later op de dag rustiger.

Zermatt kan flink wat sneeuw verwachten

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.