Skip to navigation Skip to main content

5 tips voor een milieuvriendelijke wintersport

Slinkende gletsjers, verhoogd lawinegevaar, minder sneeuw, kunstsneeuw en het verlies van diersoorten door de uitbreiding van skigebieden. Stuk voor stuk problemen waar wij in de Alpen mee te maken hebben. Maar we kunnen zelf ook ons steentje bijdragen om het gevoelige ecosysteem van de Alpen te beschermen. In dit weblog 5 tips waardoor iedereen op een vrij eenvoudige manier de wintersport kan ‘verduurzamen’. We willen immers met z’n allen nog veel langer genieten van de door ons zo geliefde bergen en sneeuw!

Ecosysteem van de Alpen vs. wintersport

Het probleem in de bergen bestaat hoofdzakelijk uit drie punten.

  • Steeds meer wintersporter willen op skivakantie in superskigebieden met meer dan 200 kilometer aan piste. Dit zorgt ervoor dat steeds meer skigebieden zich op elkaar aansluiten en nieuwe pistes en liften aanleggen.
  • Klimaatverandering zorgt ervoor dat we meer gebruik moeten maken van energievretende sneeuwkanonnen. Door het gebruik van kunstsneeuw kan de waterbalans en de natuur schade toegebracht worden.
  • De massale toestroom van wintersporters zorgt voor problemen op het gebied van afval(water) en verkeer. Veel skidorpen zijn niet berekend op deze jaarlijkse invasie.

Maar hoe kun je je eigen wintersport nou milieuvriendelijk maken?

1. Kies een milieuvriendelijk skigebied

Een milieuvriendelijk skigebied herken je onder andere aan het feit dat er (vrijwel) geen sneeuwkanonnen worden gebruikt. Diverse skigebieden in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië hebben de handen ineengeslagen en zich verenigd in de Alpine Pears. Skidorpen als Les Gets, Arosa en Neukirchen am Großvenediger beloven een klimaat- en milieuvriendelijke bestemming te zijn.

2. Gecertificeerde accommodaties boeken

Milieuvriendelijke accommodaties beschikken over een speciaal certificaat wat voor energie- en waterbesparing, afvalreductie en behoud van natuurlijke hulpbronnen staat. Er zijn diverse onafhankelijke instellingen die deze onderscheidingen uitgeven. Voorbeelden hiervan is het Duitse Viabono, het Oostenrijkse milieukeurmerk, het steenbok label in Zwitserland of de blauwe zwaluw.

3. Reizen per trein

Van de 100 miljoen toeristen die jaarlijks naar de Alpen reizen doet 95% dit met de auto volgens het Wereldnatuurfonds. Door de lange heen- en terugreis wordt de natuur belast met uitlaatgassen. Wanneer je met de trein reist is dit een stuk milieuvriendelijker. Bovendien liggen veel skigebieden dichtbij stations of zijn ze te bereiken met shuttlebussen.

4. Blijf op de piste

Een ander probleem wordt veroorzaakt door wintersporters die zich graag buiten de piste begeven. Tijdens het freeriden worden zeldzame diersoorten gestoord en gewassen vernietigd. Steeds meer skigebieden markeren speciale freeridezones waar veilig afgedaald kan worden, zodat in andere delen de natuur behouden kan worden.

5. Laat geen afval achter

Regelmatig worden er in de bergen Envirotreks georganiseerd. Tijdens deze wandelingen wordt de rotzooi in de natuur opgeruimd. Het afgelopen jaar werd er meer dan 2,6 ton opgehaald! Als wintersportwebsite zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheid ten opzichte van de natuur en om deze reden steunen wij de organisatie ‘Respect the Mountains’.

In hoeverre ben jij je bewust van het milieu tijdens je wintersport??

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.