Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: nog meer sneeuw!

5430 - Alpenweer: nog meer sneeuw! (1)

Alsof het nog niet genoeg is, gaat het ook vandaag een groot deel van de dag sneeuwen aan de zuidflanken van Alpen. In de loop van de dag komt er ook verse sneeuw in de overige skigebieden. Uiteindelijk valt er, tot zondagavond, zo'n 5 tot 10 cm in de Duitse en Franse Alpen, oplopend naar tot plaatselijk 70 cm in Karinthië en de Dolomieten. Vandaag ook aandacht voor de skigebieden in het Sauerland.

Liften gesloten door storm

Met een zuidelijke stroming 'plakken' dikke pakketten bewolking aan de zuidflanken van de Alpen. In de Italiaanse Alpen, het zuiden van Zwitserland en zuiden van Oostenrijk is het dus vrijwel de hele dag bewolkt waarbij het vooral vanmiddag en vanavond steeds harder gaat sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt rond 1300m. Het zicht op de pistes zal waardeloos zijn. Op de hoge pistes waait het bovendien stormachtig met zeer zware rukwinden. De meeste liften zullen daar dicht zijn. Aan de noordflanken en in de Franse Alpen komt de sneeuw pas tegen of in de avond. In de nacht en morgen overdag sneeuwt het vrijwel overal in de Alpen. Doordat de lucht kouder wordt, daalt de sneeuwvalgrens tot in het dal. De wind neemt zondag af.

Föhnwind aan de noordflanken

Maandag wordt het in een groot deel van de Alpen droog en breekt de zon door. Het zal een heerlijke skidag zijn op de vers gevallen sneeuw, maar je moet wel naar de hoge pistes. De zuidelijke wind neemt weer in kracht toe en zorgt voor een föhnwind aan de noordflanken. De vorstgrens stijgt maandag in de Duitse Alpen naar 2500m hoogte. In Zuid-Tirol, Wallis, Tessin en Aosta blijft het maandag bewolkt en sneeuwen. Ook dinsdag sneeuwt het een groot deel van de dag in deze regio's. In de Franse Alpen en elders in Zwitserland gaat het in de loop van de dag ook sneeuwen. Woensdag, donderdag en vrijdag volgt er meer sneeuw. Al met al is het dus geen beste skiweek. Tussen nu en vrijdagavond valt erin de Franse Alpen 30 tot 50cm, Italië 60cm in Aosta tot mogelijk 150cm in de Dolomieten, Zwitserland 30cm in Graubünden tot 110cm in Tessin, Oostenrijk 20cm in Salzburgerland tot 120cm in Karinthië, en tot slot 10 tot 30cm in de Duitse Alpen.

Winterberg en Willingen geopend

Afgelopen week gingen de skigebieden in Winterberg en Willingen voor het eerst open dit seizoen. De sneeuwkwaliteit is niet super, maar het is in ieder geval mogelijk om, na een paar uur rijden, te gaan skiën. Vandaag valt circa 5cm sneeuw in het Sauerland. Morgen tot en met woensdag blijft het koud genoeg om te wintersporten. Daarna lijkt de dooi toe te slaan en verdwijnt de sneeuw weer.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.