Skip to navigation Skip to main content

Column: is dit de skileraar van de toekomst?

54193 - Column: is dit de skileraar van de toekomst? (3)

Overschat jij je skikwaliteiten en schep je daar vaak flink over op? Of ben je juist lekker bescheiden over je prestaties op de lange latten? In beide gevallen is het goed om eens een keer de skitest te doen op de website van getcarv.com . Uit de test komt een score waarmee je gelijk kunt zien op welk niveau jij skiet, je zogenaamde ski-IQ. Er is wel één voorwaarde: je moet eerlijke antwoorden geven. ;-)

De test is bedoeld om jezelf inzicht te geven in je skikwaliteiten en vooral je verbeterpunten. En als je je abonneert op de nieuwsbrief, krijg je met enige regelmaat op maat gesneden tips in je mailbox.

Digitale skileraar

Om je skikwaliteiten nog verder te perfectioneren, prijst diezelfde website ook een digitale skileraar aan. De Oostenrijkse televisiezender Servus TV besteedde hier vorige maand aandacht aan. Britse wetenschappers ontwikkelden een millimeterdunne schoenzool waarin liefst 48 tot 72 sensoren verborgen zitten. Die geven signalen door aan een app op je telefoon en via oortjes krijg je vervolgens tijdens het skiën allerlei tips om je skitechniek mee te verbeteren. De sensoren meten namelijk de druk op je voeten en kunnen daarmee vaststellen welke bewegingen je benen maken. Ook meet de app de snelheid waarmee je skiet, de afstanden die je aflegt en het aantal bochten dat je hebt gedraaid. De app geeft verder nog informatie over hoe je je gewicht overbrengt en wat je kunt verbeteren aan je skihouding. Florien schreef er in 2019 al eens over op Skiinformatie. In de tussentijd is de ‘Carv’ verder ontwikkeld en nog geavanceerder geworden.

Hoe kom je aan ‘Carv’?

De app kun je natuurlijk gewoon downloaden in de App Store of Google Play Store. Maar voor het gebruik van het zooltje moet je een speciaal abonnement afsluiten. Het abonnement varieert van zes dagen tot een één of twee jaar. Hoewel de app plus zool dus ontwikkeld zijn in Groot Brittannië, reken je het abonnementsgeld af in Amerikaanse dollars. Zes dagen kost 99 dollar en een jaarabonnement 199 dollar. Daarnaast betaal je eenmalig 149 dollar voor (waarschijnlijk) het zooltje, maar daar is de website niet helemaal duidelijk over. Al en met al een prijzige investering, waarbij niet helemaal vaststaat of skiërs van allerlei niveaus hier iets aan hebben. Een ding is wel zeker: je boekt het beste resultaat als je de zooltjes over een langere periode gebruikt, omdat de resultaten dan nauwkeuriger zijn.

Skischolen in Schladming testten de app

In het Oostenrijkse Schladming hebben twee skischolen een jaartje ervaring opgedaan met de zooltjes. De skischolen zien zeker brood in zo’n innovatieve methode, maar dan vooral als een aanvulling op het live lesgeven. Want hoe leuk de digitale lesmethode ook klinkt, het vervangt de ouderwetse skileraar nog lang niet. De aanwijzingen die je via de app krijgt zijn namelijk enigszins basic, zo liet de reportage op Servus TV zien. Tips als méér naar voren skiën of je ski’s parallel houden, klinken niet bepaald als maatwerk. Aan de andere kant: doordat je de aanwijzingen tijdens het skiën krijgt, kun je jezelf direct verbeteren. Bovendien geeft de skileraar ook complimenten als je het goed doet en dat kan een leuke stimulans zijn. Ook een pluspunt: als je na het skiën op het terras zit, kun je je technische resultaten en verbeterpunten nog een keer rustig nalezen op je app. Neem er gerust een borrel bij, want die heb je misschien wel nodig....

Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.