Skip to navigation Skip to main content
54156 - St. Johann in Tirol: een rustige parel tussen de grote skigebieden in Tirol (3)
© Mirja Geh

Tussen alle grote namen, maar ver weg van alle drukte, ligt de vakantieregio St. Johann in Tirol. Het is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar rust, maar wel wel in combinatie met uitgebreide wintersportmogelijkheden. Van lange rijen voor de skiliften is vrijwel nooit sprake, zelfs niet in de schoolvakanties. Of je nu graag skiet, wandelt, rodelt of langlauft: er zijn genoeg redenen om die kant eens op te gaan. Meer weten over een wintersport in St. Johann in Tirol? In dit artikel vertellen we je alles over deze onontdekte parel in de Kitzbüheler Alpen.

Vier dorpjes, drie skigebieden

De vakantieregio St. Johann in Tirol wordt gevormd door de vier dorpen St. Johann in Tirol, Kirchdorf, Oberndorf en Erpfendorf. Stuk voor stuk sfeervolle en gemoedelijke bestemmingen, met elk hun eigen kenmerken en karakter. Je verblijft hier midden in de Kitzbüheler Alpen, waar de Wilder Kaiser trots het landschap siert. Klein, maar heel fijn, zo kun je de drie skigebieden hier het best omschrijven. De kleinste van allemaal is, met 2 km aan pistes, Erpfendorf, gevolgd door Kirchdorf met 5 km aan pistes. Kilometervreters schrikt dit misschien meteen af, maar families met kleine kinderen voelen zich hier helemaal thuis. De kleintjes leren spelenderwijs de beginselen van het skiën in de kinderlanden en voor beginners zijn de brede blauwe hellingen perfect om op te oefenen. Het skigebied bij St. Johann in Tirol en Oberndorf is met 42 pistekilometers de grootste van de drie. De pistes bevinden zich op de flanken van de 1996 meter hoge Harschbichl en bieden een schitterend uitzicht op het dal en de Wilder Kaiser. Er zijn afdalingen in alle kleuren, maar echt moeilijk wordt het hier niet snel. Bovendien zijn er ontzettend veel fijne berghutten!

 

Ontdek de vakantieregio St. Johann in Tirol

Rustige pistes voor alle niveaus

Ondanks dat je hier vakantie viert in de nabijheid van enkele grote, bekende skigebieden, is er van massatoerisme en grote drukte geen sprake in St. Johann in Tirol. Zelfs tijdens de kerst- en voorjaarsvakantie sta je nooit lang in de rij voor de skiliften. De skigebieden zijn vooral geliefd bij locals en maar weinig toeristen weten af van de skimogelijkheden hier. Je kunt dus in alle rust van de heerlijke pistes genieten. Lekker carven of oefenen op je skitechniek dus! De meeste afdalingen zijn heerlijk breed en bieden genoeg ruimte.

54156 -  (9)
© Mirja Geh

Zo klein is St. Johann in Tirol helemaal niet!

Misschien denk je nu: 'Veel te weinig pistekilometers!', maar niks is minder waar. Als je kiest voor de Super Ski Card, zijn ook alle ander skigebieden in de Kitzbüheler Alpen toegankelijk. Ski jij maar eens 2780 km aan pistes in één week! De Super Ski Card biedt toegang tot 22 skigebieden in totaal. Die liggen niet alleen in Tirol, maar ook in Salzburg, Karinthië, Oberösterreich en Steiermark. Alleen al in Tirol betekent dat skiën op meer dan 900 km aan pistes.

Geheimtip voor families

Zoals je laatst al kon lezen, is St. Johann in Tirol een absolute tip voor families. Allereerst de bereikbaarheid. Vanaf Utrecht is het 915 km rijden naar de regio en als het verkeer meezit, doe je daar zo'n 10 uur over. Andere opties zijn het vliegtuig (Innsbruck op 100 km afstand) en de trein (nachttreinverbinding ÖBB Nightjet naar Wörgl). Ten tweede de skimogelijkheden. Zo zijn de kleine skigebieden bij Erpfendorf en Kirchdorf echt perfect voor gezinnen met kleine kinderen. Bovendien zijn de skipasprijzen hier nog ouderwets laag. Klein nadeel is wel dat je als volwassene met ski-ervaring snel bent uitgekeken en dus moet uitwijken naar het gebied bij St. Johann in Tirol en Oberndorf. Ook hier is trouwens een fijn kinderland en een groot voordeel is dat kids met meer ervaring al snel de rest van het skigebied kunnen verkennen. Omdat dit niet zo groot is, is de kans groot dat je elkaar regelmatig tegenkomt. Ten derde zijn er ook veel leuke activiteiten buiten de pistes mogelijk en tot slot zijn er genoeg familievriendelijke accommodaties te boeken.

Doe nu gratis een vrijblijvende aanvraag
54156 -  (10)
© Mirja Geh

Heel veel fijne berghutten

Als je gek bent op lekker eten, dan is een wintersport in St. Johann in Tirol 100% aan te raden. Je vindt hier in verhouding tot het aantal pistekilometers (42), ontzettend veel fijne berghutten (18!). Er is dus altijd wel een fijne plek voor een korte pauze of lunch. Helemaal leuk is om je skidag volledig in het teken te stellen van lekker eten. Bijvoorbeeld met een zelf samengestelde culinaire skisafari. Stop bijvoorbeeld om 10.30 uur bij de Staglalm voor een warme choco met Apfelstrudel, geniet vervolgens rond 13.00 uur van een uitgebreide lunch op het terras van Berggasthaus Harschbichl en eindig de skidag met Kaiserschmarrn en een lekker drankje bij berghut Grander Schupf. Ben je op wintersport met niet-skiërs? Een aantal hutten is ook eenvoudig per skilift of te voet te bereiken. Zo kun je elkaar tussendoor ergens treffen.

Veel leuke activiteiten om het skiën mee af te wisselen

Voor de meeste wintersporters draait de skivakantie om skiën of snowboarden. Lekker elke dag veel afdalingen maken en doorgaan tot de laatste lift. Helemaal logisch natuurlijk met al die fijne pistes! Toch is het in de vakantieregio St. Johann in Tirol zonde om je alleen maar te focussen op skiën of snowboarden. Er zijn zo veel meer leuke activiteiten mogelijk! Wissel je skischoenen om voor wandelschoenen en trek te voet het landschap in of verruil je ski's voor een slee en rodel naar beneden via een van de drie rodelbanen in de regio. Toe aan een duik, maar niet in de sneeuw? In Panorama Badewelt of Wellnesscentrum Kaiserquell kun je heerlijk plonsen of ontspannen in de sauna.

Meer tips voor St. Johann in Tirol
54156 -  (11)
© Franz Gerdl

Dit artikel is geschreven in samenwerking met St. Johann in Tirol.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.