Skip to navigation Skip to main content

Tips: met de auto op wintersport

5393 - Tips: met de auto op wintersport (1)

De auto is een van de meest voor de hand liggende manier van reizen. Reizen met de auto heeft twee voordelen ten opzichte van andere manieren van reizen: allereerst ben je volledig vrij om te gaan en te staan waar je wilt en daarnaast kan je zelf bepalen hoeveel bagage je meeneemt. Ook kun je door het reizen met de auto, wanneer je met meer dan twee personen gaat, de kosten behoorlijk drukken. Het nadeel van met de auto reizen is dat je niet uitgerust op de plaats van bestemming aankomt. Het is uiteraard mogelijk met meerdere chauffeurs te rijden, echter moet je vooraf wel controleren of de verzekering dit ook toelaat. Ook zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je met de auto op wintersport gaat.

Is de auto winterklaar?

Met winterse omstandigheden heeft de auto het zwaarder dan normaal. Deuren kunnen namelijk vastvriezen, de accu kan het begeven of de handrem kan vastvriezen. Met andere woorden: narigheden die je vrij gemakkelijk kan voorkomen. Het winterklaar maken van je auto is daarom erg aan te raden. Dit houdt in dat je de auto voorziet van winterbanden en de remmen en koelvloeistof goed laat controleren voordat je vertrekt. Zorg ook dat je accu, ruitenwissers, achterruitverwarming, autokachel en uitlaatsysteem in orde zijn. Smeer de rubbers van je deuren eventueel in met wat vaseline om bevriezing te voorkomen. Vergeet niet voldoende ruitenwisservloeistof mee te nemen dat bestand is tegen zeer lage temperaturen.

Winterbanden

Het is erg belangrijk om de autobanden op slijtage na te laten kijken en te controleren of ze de juiste spanning hebben, voordat je op skivakantie vertrekt. Als er ernstig winterweer wordt voorspeld, moet je ervoor zorgen dat je winterbanden met sneeuwkettingen hebt. Veel mensen die op wintersport gaan met de auto houden er geen rekening mee dat er verschillende regels gelden in de Europese landen. Wees dus op de hoogte van de afwijkende verkeersregels in het buitenland. Het gebruik van winterbanden is – in tegenstelling tot Nederland en België - in Duitsland en Oostenrijk verplicht met winterse weersomstandigheden. Eigenlijk komt het er op neer dat je altijd winterbanden onder je auto dient te hebben als je naar deze landen afreist. Buiten andere verkeersregels in de verschillende Europese landen hoort iedere automobilist een goede ijskrabber, extra ruitenreiniger en een veiligheidsvestje te hebben. Andere voorwerpen die bij een noodgeval goed van pas komen zijn een zaklamp, handschoenen, een deken en eventueel knipperlichten.

Ook in Nederland

Zijn winterbanden echt nodig? Voor zowel jouw veiligheid als die van je medeweggebruikers is het inderdaad veiliger om over te gaan op winterbanden. Deze verkorten, in vergelijking met zomerbanden, de remweg op een besneeuwde of gladde weg aanzienlijk en bieden de auto meer grip bij het weg rijden en in de bochten. Banden vormen het enige contact tussen de weg en de auto. En hoewel we tot nu toe niet een heel strenge winter hebben in Nederland, is ook hier niet onverstandig je banden te wisselen in de winter. Goede autobanden zijn daarom erg belangrijk voor een veilige rit

Beperk je uiteindelijke reistijd

Wanneer je zo snel en veilig mogelijk op je vakantiebestemming aan wilt komen, is het handig vooraf de wintersportverkeersinformatie te controleren. Ook scheelt het tijd als je milieustickers en vignetten van tevoren aanschaft. Dan hoef je bij de grens niet zo lang te wachten. Ook het meenemen van een goede oude wegenkaart kan je, ondanks het bezit van een goed navigatiesysteem, een tijdsvoordeel opleveren. Het kiezen van een alternatieve route gaat vaak beter op een ouderwetse wegenkaart waar je een goed overzicht hebt. In Duitsland zijn er bijvoorbeeld verschillende alternatieve routes bij mogelijk verkeersopstoppingen.

Meer over met de auto op wintersport

Met de kinderen in de auto op wintersport >>
Rijden in de bergen >>
Rijden in de sneeuw >>

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.