Skip to navigation Skip to main content
53704 - World Cup Sölden dit weekend: 6 vragen en antwoorden (3)
© Ötztal Tourismus, Ernst Lorenzi

Komend weekend begint traditioneel het wedstrijdseizoen alpineskiën in het Oostenrijkse Sölden. Op zaterdag en zondag staan de eerste World Cup reuzenslalom wedstrijden voor mannen en vrouwen op het programma en het beloven weer spannende en mooie races te worden. Voor veel Nederlandse sneeuwliefhebbers is dit hét signaal dat het wintersportseizoen er echt aan zit te komen. In dit artikel zes weetjes over deze opening van het wedstrijdseizoen op de Rettenbachgletsjer in Sölden.

1. Eind oktober: kun je dan al skiën?

Jazeker! Vrijwel alle Oostenrijkse gletsjers zijn inmiddels open, al is het aanbod aan geopende pistes hier en daar wel beperkt. Er is natuurlijk al enkele keren sneeuw gevallen dit seizoen, maar voor het prepareren van pistes wordt ook sneeuw van vorige winter gebruikt, het zogenaamde ‘snowfarming’. Daarbij wordt hoog in de bergen een sneeuwdepot aangelegd dat vervolgens afgedekt wordt met witte dekens. Omdat wit minder goed warmte opneemt blijft de sneeuw goed bewaard. Vanaf half september - wanneer de temperatuur gemiddeld gesproken een flinke duik maakt - maken de pistenbully’s met deze sneeuw de stevige onderlaag van de pistes. Op die manier is ook de wedstrijdpiste in Sölden aangelegd.

2. Gelden er nog coronamaatregelen voor skiërs en toeschouwers?

Voor Sölden in het Ötztal is de seizoenopening normaal gesproken een ware happening waar tienduizenden toeschouwers op afkomen. Vorig jaar gingen de wedstrijden wel door, maar zonder publiek. Dat is dit jaar anders, al blijft het aantal toeschouwers beperkt: 16.000 in totaal, 7.000 op zaterdag bij de vrouwenwedstrijd en 9.000 op zondag. De Oostenrijkers hanteren strenge regels: op drie plekken in Sölden moeten toeschouwers zich melden en moeten zij aantonen dat zij aan de 3-G-regel voldoen: gevaccineerd, getest of genezen zijn van corona. Vervolgens krijgt men een polsbandje dat de hele dag gedragen moet worden en ook gecontroleerd kan worden. Lees hier alles over de coronamaatregelen in Oostenrijk >

3. Hoe lang organiseert Sölden al deze seizoensopening?

Sölden organiseert de wedstrijd al sinds het seizoen 1993/1994. In eerste instantie was dat eens in de twee jaar en vanaf het jaar 2000 jaarlijks. De skiërs starten hun reuzenslalom op de Rettenbachgletsjer op een hoogte van 3048 meter. De finish is op de 2680 meter. Er is dus sprake van hoogteverschil van 368 meter over een totale pistelengte van 1170 meter. Een paar historische hoogtepunten: in 2002 eindigden maar liefst drie vrouwen op de eerste plaats met een eindtijd die op de honderdste gelijk bleek te zijn. Qua weer hebben de organisatoren door de jaren heen een gelukkige hand. Pas in 2006 kon de wedstrijd voor het eerst niet doorgaan. De reden: het was veel te warm. In 2010 moest de tweede run bij de mannen worden afgebroken vanwege mist. De vrouw met de meeste overwinningen is tot nu toe de Sloveense Tina Maze (3x). Bij de mannen is de Amerikaan Ted Ligety recordhouder (4x winst).

4. Wie zijn de favorieten dit weekend?

De winnaars van vorig jaar, de Noor Lucas Braathen en de Italiaanse Marta Bassino, behoren ook dit jaar tot de favorieten. Maar de bekende Franse allrounder Alexis Pinturault heeft bij de mannen de beste kaarten. Hij zal de strijd moeten aangaan met de Zwitser Marco Odermatt, de Oostenrijker Marco Schwarz en de Noor Henrik Kristoffersen. Veel favorieten bij de vrouwen: let vooral op de Slowaakse Petra Vlhóva, de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, de Française Tessa Worley, de Zwitserse Lara Gut-Behrami, de Oostenrijkse Katharina Liensberger en de Italiaanse Federica Brignone.

53704 -  (3)
© Ötztal Tourismus, Ernst Lorenzi
© Ötztal Tourismus, Ernst Lorenzi

5. Nemen de wedstrijdskiërs deze reuzenslalom wel serieus, zo vroeg in het seizoen?

Absoluut. Vergeet niet dat er een Olympische winter voor de deur staat. Alle skiërs willen weten hoe zij ervoor staan. De grote landen mogen namelijk bij de Olympische Spelen veel minder sporters per onderdeel afvaardigen dan bij een wereldbekerwedstrijd. Er is dus een grote onderlinge strijd waarbij de prestaties in de World Cup meestal leidend zijn. Dat geldt ook voor skiërs uit de niet-Alpenlanden. Zo heeft de Nederlandse Adriana Jelinkova zich vorig seizoen al gekwalificeerd voor de Winterspelen, maar scheurde zij daarna haar kruisband. Sinds augustus is zij weer in training. Bij de mannen aast onze landgenoot Maarten Meiners ook nog op een ticket. Meiners (48ste op de wereldranglijst) staat zondag ook aan de start bij de reuzenslalom van Sölden.

6. Hoe kan ik de wedstrijden vanuit Nederland volgen?

Gewoon Eurosport inschakelen (vanaf 10.00 uur op zowel zaterdag en zondag). Een aanrader is de Duitstalige versie van Eurosport, mits je de taal van onze Oosterburen machtig bent uiteraard. Commentatoren Guido Heuber en de voormalige Duitse topskiër Frank Wörndl wisselen lachsalvo’s af met relevante details over de skiërs, hun techniek, hun materiaal én hun privéleven. Bovendien zien zij werkelijk ieder foutje, waardoor je veel beter begrijpt hoe de tijdverschillen ontstaan. Tip: bij sommige providers kun je het Duitse commentaar inschakelen en verder is de Duitstalige Eurosport te ontvangen via de satelliet.

Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.