Skip to navigation Skip to main content
Wintersport in Karinthië skigebied Turracher Höhe

In rustige skigebieden in de Alpen sta je nooit lang in de rij voor de skilift, zijn de pistes niet overvol en is er altijd wel een tafeltje vrij rond het spitsuur van de lunch. Zelfs tijdens het hoogseizoen en in de schoolvakanties. Daar waar de een voorkeur geeft aan 'hoe meer zielen, hoe meer vreugd', gaat de ander liever terug naar de rust om even helemaal te ontspannen en onthaasten. Gelukkig vind je in de Alpen nog genoeg rustige skigebieden waar je niet met de grote massa van de pistes afdaalt. Stuk voor stuk mooie bestemmingen, waar je echt niet meteen hoeft in te leveren op formaat. We zetten er tien voor je op een rijtje.

Wintersport in rustige skigebieden in de Alpen

Zelfs in het hoogseizoen en tijdens de schoolvakanties zijn er mogelijkheden om de drukte te vermijden. In de Alpen zijn er nog altijd genoeg rustige skigebieden te vinden waar de grote massa niet komt of niet naar omkijkt. Van rustige skigebieden in Oostenrijk tot rustige skigebieden in Frankrijk, keuze genoeg! Bij deze bestemmingen sta je niet in de file om het dorp in te rijden, is er van overvolle pistes geen sprake en staan er vrijwel nooit rijen voor de skiliften. Op die manier kun je op en top bijkomen tijdens je skivakantie en geniet je optimaal van de pistes! Lijkt het je wel wat, een wintersport naar een van deze gebieden?

1. Turracher Höhe - Oostenrijk

Op zoek naar rustige skigebieden in Oostenrijk? Dan wordt het hoog tijd om Turracher Höhe eens te ontdekken. Dit pareltje van een skigebied ligt op de grens van Steiermark en Karinthië, in het grootste dennenbos van Europa. Je hebt hier toegang tot iets meer dan 42 km aan pistes, gelegen rondom het gelijknamige meer. Een ideale manier om de mooiste plekjes te ontdekken is via de Seerunde skitocht met als hoogtepunt met de Seetaxi over het bevroren water. Verwacht hier overigens geen echt dorp, maar meer een verzameling van hotels, chalets en vakantiehuizen. Het merendeel daarvan ligt aan de piste. Turracher Höhe is super kindvriendelijk en beschikt over de grootste funmountain van Oostenrijk. Tijdens het skiën kun je zomaar de pistebutler tegenkomen! Hij trakteert je met liefde op een aantal goede tips voor bijvoorbeeld knusse berghutten én een lekker glaasje prosecco.

Turracher Höhe is een van de rustige skigebieden in Oostenrijk

2. PontediLegno - Tonale - Italië

In de Brenta Dolomieten, op de grens van Lombardije en Trentino, ligt een pareltje van een skigebied. Pontedilegno - Tonale is onderdeel van de skiregio Val di Sole strekt zich uit tussen Passo Tonale, de Presena gletsjer, Ponte di Legno en Temù. Je hebt hier toegang tot zo'n 100 km aan pistes, gelegen tussen 1121 en 3016 meter hoogte. Alles is aaneengesloten te skiën en dit betekent dat je elke dag weer een mooie route kunt uitstippelen. De meeste pistes zijn rood, maar daartussen ligt ook voldoende blauw. Pontedilegno - Tonale is een veelzijdige skibestemming met meer dan genoeg mogelijkheden voor wintersporters van alle niveaus. De grote massa heeft dit skigebied nog niet ontdekt en dankzij de aanwezigheid van de gletsjer profiteer je hier bovendien van een lang en sneeuwzeker skiseizoen. Groot voordeel van skiën in rustige skigebieden in Italië: tussen het skiën door kun je genieten van goddelijke wintersportgerechten.

3. Sonnenkopf - Oostenrijk

Daar waar de meeste wintersporters doorrijden naar Ski Arlberg, stoppen er maar weinig bij de Sonnenkopf. Een klein, maar fijn skigebied met zo'n 30 km aan pistes bij Klösterle en Wald am Arlberg. Het is een ideale bestemming als je op zoek bent naar een rustig skigebied voor een wintersport met kinderen. Zelfs in de kerst- en voorjaarsvakantie is het op de Sonnenkopf nooit echt druk. Voor de kleintjes is er een kinderland met oefenhelling en met een beetje ervaring trekken ze al snel het skigebied in. Super leuk voor jou als ouder, want je komt de kids regelmatig tegen. 's Middags lekker samen lunchen en daarna weer door met lessen volgen. Je vindt hier een drietal fijne berghutten en onderaan bij het dalstation ligt een leuke bar waar je terecht kunt voor gemoedelijke après-ski. Het skigebied is bovendien super sneeuwzeker en je skiet hier uitsluitend op natuursneeuw. Sneeuwkanonnen kom je hier niet tegen.

Rustig skigebied Sonnenkopf in Oostenrijk

4. Val Cenis - Frankrijk

Val Cenis is een van de minder bekende skigebieden in Frankrijk. Daar waar de meeste wintersporters vakantievieren in grote, populaire namen als Les Trois Vallées, Tignes - Val d'Isère en Les Portes du Soleil, kiezen er maar weinig voor dit skigebied in de Haute Marienne. Om die reden behoort Val Cenis nog altijd tot de rustige skigebieden van de Alpen én Frankrijk. Zelfs in de voorjaarsvakantie! Tijdens je skivakantie heb je hier toegang tot 100 pistekilometers en die reiken tot een maximale hoogte van 2800 meter. Het merendeel van de pistes is blauw en rood, met daartussen enkele pittige zwarte en eenvoudige groene afdalingen. Val Cenis is ook absoluut aan te raden aan gezinnen met kinderen. Voor hen is er onder andere de speciale Micky Mouse piste met Disney figuren en een kidsclub.

Wintersport in Val Cenis

5. La Norma - Frankrijk

Een ander rustig skigebied in de Alpen dat zeer geschikt is voor een skivakantie met het gezin is La Norma. Een Franse bestemming in de Savoie waar kinderen op nummer één staan. De pistes liggen op de gelijknamige berg La Norma, die tot een maximale hoogte van 2917 meter rijkt. Het hoogste punt dat je met de lift kunt bereiken, ligt op 2750 meter en vanaf hier geniet je van een schitterend uitzicht op de omringende bergwereld. La Norma telt zo'n 65 pistekilometers en daarvan is het merendeel (ruim 50 km) blauw. Ideaal voor beginners om op te oefenen. Gevorderden vinden vooral uitdaging op de hogergelegen pistes. Je kunt hier heerlijk lange afdalingen maken, er zijn genoeg knusse berghutten en ook buiten het skiën om is er genoeg te doen. 

6. Meiringen-Hasliberg - Zwitserland

Op zoek naar rustige skigebieden in Zwitserland? Maak dan maar snel kennis met Meiringen-Hasliberg, een fijn skigebied met zo'n 60 km aan pistes die tot een maximale hoogte van 2433 meter reiken. Wat vooral benoemd moet worden zijn de indrukwekkende uitzichten waarvan je hier geniet. Tijdens het skiën kun je de mooiste toppen bewonderen, waaronder enkele Alpenreuzen als de Eiger, Mönch en Jungfrau. Meiringen-Hasliberg is geen standaard skibestemming. Overnachten kan hier bijvoorbeeld in verschillende delen, verspreid over de berg en het dal. Meiringen ligt in het dal en vanuit daar vertrekt een gondel naar Hasliberg Reuti. Andere dorpskernen zijn Hasliberg Wasserwendli en Hasliberg Goldern. Je vindt hier veel accommodaties aan de piste. 

Alpenregion Meiringen-Hasliberg rustig skigebied in Zwitserland

7. Gitschberg Jochtal - Italië

Rustige skigebieden in de Alpen, maar wel perfect voor families? In dat rijtje hoort Gitschberg Jochtal zeker thuis. Dit skigebied is onderdeel van de gigantische skiregio Dolomiti Superski, ligt in het noorden van Italië (Zuid-Tirol), op ongeveer een uurtje rijden van de Brennerpas. Vanuit verschillende dorpjes heb je toegang tot ruim 55 km aan pistes. Die bevinden zich tussen de 1300 en 2500 meter hoogte en worden door 15 moderne skiliften ontsloten. Voor gezinnen is Gitschberg Jochtal een perfecte bestemming. Er zijn skischolen waar de kleintjes al vanaf een leeftijd van 2 jaar kennis kunnen maken met sneeuw en skiën, er zijn leuke kinderlanden en ook kinderopvang behoort tot de mogelijkheden. Zelfs in de voorjaarsvakantie is het hier niet druk en dus kunnen de kids in alle rust oefenen op het skiën. Het skigebied telt ontzettend veel fijne berghutten en biedt genoeg mogelijkheden voor vermaak buiten het skiën om. 

Rustige skigebieden in Italië, ontdek Gitschberg Jochtal

8. Aletsch Arena - Zwitserland

Nog zo'n bestemming die absoluut thuishoort in dit rijtje rustige skigebieden in de Alpen is de Aletsch Arena. Een skigebied dat haar naam te danken heeft aan de grootste gletsjer van de Alpen, de Aletsch Gletscher. Je hebt hier toegang tot ruim 100 km aan pistes, gelegen op een zonnig plateau, te midden van een schitterend bergpanorama. De pistekleuren zijn voornamelijk rood en blauw, wat dit gebied ideaal maakt voor de minder gevorderde wintersporter. Ook hier zijn weer een aantal Alpenreuzen te bewonderen, waaronder de majestueuze Matterhorn, Dom en Weisshorn én natuurlijk de gletsjer. Overnachten kan midden in het skigebied, in de autovrije dorpen Bettmeralp, Fiescheralp en Riederalp, of in het dal. De auto laat je tijdens je vakantie lekker onderaan in de parkeergarage staan en dankzij speciale bagagekarren kan alles mee met de gondel omhoog.

Wintersport Aletsch Arena

9. Brandnertal - Oostenrijk

Nadat je bij Bregenz Oostenrijk binnen bent gereden, is het Brandnertal een van de eerste wintersportdalen dat je tegenkomt. Overnachten kan aan het begin van het dal in het plaatsje Bürs, maar ook in het dal, in de dorpen Brand en Bürserberg. Beide dorpen bieden direct toegang tot het skigebied en beschikken bovendien over een eigen kinderland. In het Brandnertal heb je toegang tot ruim 64 km aan pistes die tot een maximale hoogte van 2000 meter reiken. Houd er rekening mee dat je alleen vanuit Brand naar Bürserberg kunt skiën, maar dat je andersom de gondel moet pakken. Aan fijne berghutten geen gebrek en ook buiten het skiën om valt er genoeg te beleven. Ga bijvoorbeeld rodelen op een van de vele natuurlijke rodelbanen of maak een wandeling door het prachtige winterlandschap.

Wintersport in het Brandnertal

10. Livigno - Italië

Livigno sluit dit lijstje met rustige skigebieden in de Alpen af. Dit pareltje in de Italiaanse Alpen was tot halverwege de twintigste eeuw compleet geïsoleerd van de buitenwereld. Dat had alles te maken met de gigantische sneeuwhoeveelheden en de ligging. Sinds de tunnel naar Zwitserland en de weg naar Bormio is daar verandering in gekomen en kunnen ook mensen van buiten het dorp genieten van de uitgebreide skimogelijkheden. Livigno is een langgerekt dorp, met aan de ene kant de pistes van Mottelino en aan de andere kant de pistes van Carosello. Samen goed voor ruim 115 pistekilometers. Beiden niet met elkaar verbonden middels skiliften, maar wel met een skipas toegankelijk. Livigno biedt uitstekende ski- en freeridemogelijkheden, ontelbaar veel goede berghutten en restaurants, gezellige bars, een heerlijk zwemparadijs en allerlei leuke activiteiten buiten het skiën om. Je hoeft je hier absoluut niet te vervelen tijdens je wintersport! Handig weetje: je kunt hier belastingvrij shoppen

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.